Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Teden splošnih knjižnic s kar dvema razstavama v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja

Oddelek Za Odrasle8

Knjižnice nudijo tudi v času epidemije številna gradiva in vsebine, ki omogočajo  uporabnikom podporo pri izobraževalnih procesih na daljavo ter ustvarjanju in bogatenju duha. Dneve od 16. do 20. novembra zaznamuje teden splošnih knjižnic, v katerem knjižnice po vsej Sloveniji spominjamo državljane, kako smo se prilagodili novim razmeram in  katere knjižnične storitve so kljub oviram, ki jih ustvarja epidemija, še vedno dostopne.

V knjižnici Koper vam tako omogočamo brezstični prevzem predhodno naročenega gradiva (naročite lahko do tri knjige na dan). Za naročilo lahko uporabniki uporabijo orodja COBISS+/Moja knjižnica ali aplikacijo mCOBISS oziroma pokličejo na Oddelek za odrasle (tel.: 05 66 32 605), Oddelek za mlade bralce (tel.: 05 66 32 617) in Knjižnico Ankaran (tel.: 05 66 53 025). Ko bo gradivo pripravljeno, vas bodo v koprski knjižnici obvestili za prevzem. Gradivo boste lahko prevzeli pred Oddelkom za odrasle, Oddelkom za mlade bralce, Knjižnico Ankaran in Bibliobusom. Ob tem obiskovalce prosimo, da v knjižnico vstopate izključno posamično, ne glede na to ali prihajate iz istega gospodinjstva.

Avla 4
Foto: Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper

 

DIGITALNI PRISTOP

Slovenske splošne knjižnice tudi v tem času ponujamo svojim uporabnikom spletne storitve preko različnih digitalnih platform, kot so video vsebine, izobraževanja in predavanja po spletu, povezovanj z drugimi organizacijami v lokalnih skupnostih z namenom obogatitve digitalnih vsebin za uporabnike, izposojo e-knjig in mnogo drugih digitalnih aktivnosti, ki smo jih knjižnice ustvarile in izvedle v času epidemije. Seveda pa knjižnice še vedno izposojamo tudi fizične knjige, ki so kljub  bogati  digitalni ponudbi visoko na lestvici zaželenih knjižničnih storitev. Ravno za to se knjižničarji tudi v času epidemije  trudijo za čim večjo dostopnost tega gradiva, pri nas vam nudimo namreč tudi varno izposojo v knjižnici.

Knjižnice so prisotne v 274  krajih po Sloveniji ter s 13 bibliobusi na več kot 700 postajališčih dostopajo do oddaljenih uporabnikov. Prisotnost knjižničarjev v domačih okoljih prebivalcev je ustvarilo zaupanje, ki ga uporabniki izkazujejo storitvam knjižnic in delu knjižničarjev. Živimo in delamo v času, ko je zaupanje najpomembnejša vrednota, ki pomirja in obenem odpira možnosti za prihodnost. Porast uporabe digitalnih knjižničnih storitev, ki jih imajo uporabniki tudi sicer na voljo, kaže na posebnost časa, v katerem živimo. Knjiga v fizični in e- obliki še vedno ostaja nepogrešljivo sredstvo za krepitev duha in  najpomembnejši člen v izobraževalnem procesu.

Osnovna vloga knjižnic v današnjem času je razvoj storitev ter dostopnost raznovrstnega gradiva, ki so namenjeni vsem članom družbe, še posebej mladim, tako da lahko razvijajo lastne sposobnosti pri branju, pismenosti, ustvarjalnosti, uporabi sodobnih tehnologij, iskanju informacij in virov v strokovni literaturi, učenju in pridobivanju znanja, prav tako pa spoznavajo različne avtorje in leposlovna dela in pridobivajo dodatna znanja  o aktualnih temah v družbi.

V KNJIŽNICI KOPER BOMO POSTREGLI Z DVEMA RAZSTAVAMA

Hospic 4
Foto: Matija Tomc

V Tednu splošnih knjižnic vse knjižnice po Sloveniji državljanom sporočamo, da kljub razmeram še vedno opravljamo povezovalno vlogo v družbi. V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja smo za vas tako pripravili dve zanimivi razstavi. Razstavo Glass Room – izdaja o napačnih informacijah, ki jo gostijo na Oddelku za mlade bralce, vam prav te dni predstavimo tudi skozi 6 zanimivih delavnic (več o delavnicah najdete TUKAJ), medtem ko vam že v četrtek 19. novembra virtualno predstavimo razstavo, ki jo gostimo na Oddelku za odrasle, nastala je v okviru 25. obletnice delovanja slovenskega društva Hospic, fotografije zanjo pa je prispeval fotograf Matija Tomc.

Teden splošnih knjižnic se bo v petek, 20. 11. 2020 zaključil z Dnevom splošnih knjižnic. Na ta dan bodo objavljene in podeljene nagrade za najboljše projekte, ki so jih knjižnice prijavile na razpis Združenja splošnih knjižnic, in je namenjen povezovanju med knjižnicami, izmenjavi dobrih praks ter krepitvi dejavnosti knjižničarstva, ki podobno kot trenutni časi zahtevajo od knjižnic inovativnost in fleksibilnost, da ostanejo v stiku z uporabniki. Zato je še posebej razveseljivo, da je kar 18 slovenskih splošnih knjižnic prijavilo svoje primere dobrih praks, med katerimi bo strokovni odbor Združenja splošnih knjižnic izbral najbolj inovativne in prepričljive projekte.

Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic, je ob tem povedala: ″V časih pomanjkanja komunikacije, zaprtja šol, vrtcev ter kulturnih, športnih in družabnih organizacij se še bolj zavedamo svojega poslanstva in utiramo drugačne poti do svojih uporabnikov. Povezovanje je naš osnovni motiv letošnjega Tedna knjižnic in pomeni povezovanje z uporabniki, povezovanje z lokalno skupnostjo, povezovanje med knjižnicami z namenom ohranjanja ravni dostopnosti do izobraževalnih, kulturnih, ustvarjalnih vsebin, s katerim krepimo duha v družbi. Ponosni smo, da so  v tem letu zaposleni v knjižnicah še posebej motivirani za razvoj programov, kar kaže tudi veliko število prijavljenih inovativnih projektov, ki so prispeli  na razpis Združenja splošnih knjižnic. Najboljši od njih prejmejo nagrado. Dan splošnih knjižnic, ki bo v petek, 20.11.2020, smo tokrat namenili  predstavitvi nagrajenih projektov Knjižnice ostajajo zaupanja vredne institucije, s tradicionalnimi storitvami in novimi pristopi, ki so jih razvile v tem posebnem času in bodo seveda tudi ostale.  Zavedamo se naše vloge in odgovornosti pri oblikovanju odprte družbe, povezovanja in medsebojnega spoštovanja.″

02 Moja Knjiznica POVEZUJE Pozitiv 1