Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

VIDEO: Natečaj Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo

Foto1

Letošnje leto, ko v koprski knjižnici praznujemo 70 let, začenjamo s popolnoma novim projektom, natečajem za mlade, ki smo ga, s pomočjo glasovanja, ki je potekalo na družabnih omrežjih koprske knjižnice, poimenovali Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo.

K projektu so pristopili še Kulturno društvo Gajbla, Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem, Gimnazija Koper, Srednja tehniška šola Koper, Srednja poslovno-ekonomska šola Koper in Gimnazija Nova Gorica. Natečaj bo potekal med 20. januarjem in 1. decembrom. V natečaju bodo lahko sodelovali vsi, ki so stari med 15 in 25 let.

Mladi PisejoKratke zgodbe na temo Po poti v prihodnost vsi, ki želite sodelovati, z osebnimi podatki (ime, priimek, naslov, datum rojstva, e-mail naslov in telefonska številka – Izjava o varovanju osebnih podatkov) lahko od 20. januarja dalje pošljete na naslov po.poti.ustvarjalnosti@gmail.com s pripisom »Za natečaj Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo«.

Kratke zgodbe, ki naj ne bodo daljše od 10 strani, bomo na navedeni naslov sprejemali vse do 1. decembra.

V okviru projekta je Kulturno društvo Gajbla izvedlo štiri delavnice kreativnega pisanja in kreativnega branja, ki so potekale 2. in 3. februarja oziroma 9. in 10. februarja.

Udeleženci natečaja boste razdeljeni na dve skupini, od 15 do 19 let in od 20 do 25 let. Najboljši zgodbi bosta objavljeni na naši spletni strani, poleg tega bosta nagrajenca svoji zgodbi lahko predstavila javnosti, in sicer na literarnem večeru, ki ga bomo organizirali v koprski knjižnici. Med drugim bo nagrajenca čakalo tudi majhno presenečenje.

Strokovno komisijo, ki bo ocenjevala kratke zgodbe, bodo sestavljale: literarna kritičarka in publicistka, moderatorka in književna prevajalka Diana Pungeršič, dramaturginja, igralka in scenaristka Samanta Kobal in predstavnica Osrednje knjižnice Srečka Vilharja, »PR-ovka«, moderatorka in nekdanja novinarka Tina Saražin.

Pisatelj

Samanta Kobal je o projektu in delavnicah povedala: »Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo je projekt, ki temelji na ustvarjalnosti mladih ter izražanju lastnih misli, pogledov, idej skozi pisave – kratke zgodbe. A tako kot nobena stvar v življenju ni ograjena od ostalega sveta, je tudi pisanje vpeto v najrazličnejše svetove, ki se izražajo skozi različne, nove, individualne, skupinske … vsebine. In prav zaradi tega, da spoznamo in začutimo, kateri vsi svetovi se pretakajo v nas in izven nas, bo natečaj ponudil štiri ustvarjalna srečanja na ustvarjalnih delavnicah pisanja, na katerih bomo preko gledaliških, pripovedovalskih in gibalnih metod in tehnik odkrivali svojo brezmejno ustvarjalnost, ki jo boste, mladi ustvarjalci, kasneje prelili na papir v obliki kratke zgodbe. Delavnice ustvarjalnega izražanja bodo s svojo vsebino prebujale speče Trnuljčice v nas, tistim že prebujenim iz dolgega sna pa pomagale širiti in oplajati domišljijske svetove z namenom, da se ideje kot črke zavrtinčijo v iskriv in čaroben ples na še nepopisanem listu. Od spečih idej do plesa črk bomo prišli s pomočjo najrazličnejših vaj s področja pisanja, gledališkega ustvarjanja, gibalnih in pripovedovalskih tehnik.«

Logo Z Belo Podlago

Natečaj Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo in serijo dogodkov, ki se bodo zvrstili ob praznovanju obletnice, smo v knjižnici začeli 20. januarja, ob 17. uri, s pogovorom z Goranom Vojnovićem. Pogovoru so se pridružili dijaki Gimnazije Koper, Srednje tehniške šole Koper, Srednje poslovno-ekonomske šole in Gimnazije Nova Gorica, ki so pod mentorstvom profesorjev Jelice Maraž, Alena Mesarića, Adrijane Kocjančič, Andrejke Šušmelj in Mojce Butinar Mužina gostu postavili nekaj vprašanj.

Pogovor si lahko ogledate v spodnjem videu: