Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Delavnice, razstave in monografija – rock’n’roll dogodkov ob slovenskem kulturnem prazniku

Preseren

Bliža se kulturni in državni praznik, ki ga obeležujemo na obletnico smrti našega največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna. Ob tej priložnosti vas vabimo, da se nam pridružite na številnih dogodkih, ki jih organiziramo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja v Kopru. 8. februarja vas ob 18. uri vabimo na pogovor s profesorico slovenskega in italijanskega jezika, znanstveno svetnico na področju jezikoslovja, esejistko in publicistko Vesno Mikolič. Do 14. februarja si lahko na spletni strani in socialnih omrežjih knjižnice ogedate virtualno razstavo »Legendarni Koper – Capodistria illustrata«, v kateri vam razkrivamo največje knjižne dragocenosti našega mesta. Med 16. in 28. februarjem pripravljamo še razstavo »Slepi harfist ali egipčanske replike na otip«, ki je nastala v okviru Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. Pozabili pa nismo niti na mlade ustvarjalce, saj zanje v okviru natečaja Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo, pripravljamo še dve zanimivi delavnici kreativnega pisanja in branja, ki bosta potekali 9. in 10. 2., ob 17. uri.

Obisk Vesne Mikolič

Vesna Mikolic

V ponedeljek, 8. februarja, ob 18. uri bomo v knjižnici virtualno gostili profesorico slovenskega in italijanskega jezika, znanstveno svetnico na področju jezikoslovja, esejistko in publicistko Vesno Mikolič, ki bo predstavila svojo monografijo Izrazi moči slovenskega jezika.

Vesna Mikolič se raziskovalno ukvarja z jezikom in kulturo, etnično identiteto, medkulturno vzgojo, nenasilno komunikacijo, pomenoslovjem, terminologijo, jezikom v znanosti, turizmu in književnosti. Je avtorica približno 500 znanstvenih člankov, monografij in drugih bibliografskih enot domačih in mednarodnih založb. Za svoje delo je že prejela študentsko Prešernovo nagrado in več nagrad za znanstveno odličnost. »Monografija Izrazi moči slovenskega jezika« je prva iz skupne knjižne zbirke “Razsežnosti slovenstva” Annales ZRS Koper in Slovenske matice, predstavlja tudi prvo celovito, inovativno in interdisciplinarno obravnavo moči slovenskega jezika, povezano z intenziteto jezika.

Legendarni Koper – Capodistria illustrata

V koprski knjižnici predstavljamo virtualno razstavo Legendarni Koper – Capodistria illustrata ali Stari krajepisi Kopra – Antiche descrizioni di Capodistria. Z razstavo obeležujemo 70. obletnico ustanovitve koprske knjižnice, 30. obletnico državnosti Republike Slovenije in kulturni dan, ki ga praznujemo 8. februarja. Razstavo si boste virtualno lahko ogledali vse do 14. februarja.

20210129 104709

Seznam predstavljenih starih krajepisov: Blond (1553; nakup 2020); Alberti (1553; nakup 2020), Manzuoli (1611); Ughelli (1653); Koprski statut – Brunijev epigram (1668); Coronelli (1697); Naldini (1700); Carli (1743). Prikazani so tudi tisti, ki jih ne hranimo v fizični obliki: Vergerij st., Coppo, Bonifacio, Petronio.

Slepi harfist ali egipčanske replike na otip

Razstavo Slepi harfist ali egipčanske replike na otip si bo v Knjižnici Koper možno virtualno ogledati med 16. februarjem in 3. marcem, replike bodo vzporedno razstavljene tudi v avli knjižnice. Ob otvoritvi razstave, ki bo virtualno potekala 16. 2., ob 18. uri, se bomo pogovarjali z Dušanom Brešarjem Mlakarjem, strokovnim delavcem Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, zadolženim za kulturo. Razstava je nastala v sodelovanju z Novo akropolo. Ob tem naj izpostavimo, da smo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja prav ob koncu minulega leta izdali tipanko Uganke za radovedne prstke, ki smo jih podarili Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije. Pozornost bomo tako namenili tudi izjemnemu pomenu ozaveščanja in pripravljanja tipank in drugih prilagojenih knjig ter razstav, kot je Slepi harfist ali egipčanske replike na otip.

Razstava Slepi In Slabovidni

Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo

Mladi Pisejo

Letošnje leto, ko v koprski knjižnici praznujemo 70 let, začenjamo z novim projektom, natečajem za mlade, ki smo ga poimenovali Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo. K projektu knjižnice so pristopili Kulturno društvo Gajbla, Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem, Gimnazija Koper, Srednja tehniška šola Koper, Srednja poslovno-ekonomska šola Koper in Gimnazija Nova Gorica. Natečaj bo potekal med 20. januarjem in 1. septembrom.

V okviru projekta bo Kulturno društvo Gajbla izvedlo štiri delavnice kreativnega pisanja in kreativnega branja. Prvi delavnici sta virtualno potekali že 2. in 3. februarja, ko smo z udeleženci preko gledaliških, pripovedovalskih in gibalnih metod in tehnik odkrivali brezmejno ustvarjalnost, ki so jo mladi ustvarjalci kasneje prelili na papir in napisali prve zametke zgodb. Že 9. in 10. februarja, ob 17. uri, pa ste povabljeni na novi delavnici, ki bosta prav tako potekali preko Zoom konference, prostih je le še nekaj mest. Prijave zbiramo na elektronskem naslovu po.poti.ustvarjalnosti@gmail.com.

Več o natečaju na spodnji povezavi:

https://www.kp.sik.si/2021/01/20/natecaj-po-poti-ustvarjalnosti-mladi-pisejo/