Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Muhasti april v koprsko in ankaransko knjižnico prinaša zanimiva gosta

Untitled Design 1

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper in knjižnici Ankaran se obeta zanimivo aprilsko dogajanje. Tako bodo v ankaranski knjižnici, 6. aprila, ob 18. uri, gostili intelektualca in humanista Marka Pavliho, ki vam predstavi knjigo, ki nosi letošnje leto izdaje, “Onkraj materialističnega prepričanja”. Že 15. aprila, ob 18. uri, pa se v koprski knjižnici oglasi izjemni umetnik Vojko Gašperut, ki vam predstavi monografijo z naslovom Vojko Gašperut Gašper, ki je izšla ob 70-letnici slikarjevega rojstva. Oba dogodka bosta potekala virtualno na Facebook spletni strani Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper.

Onkraj materialističnega prepričanja

Najnovejša knjiga prof. dr. Marka Pavlihe nam nudi pogled skozi metaforični Galilejev teleskop v kvantni svet razširjene človekove zavesti. Ta sega daleč onkraj prevladujoče znanstvene materialistične paradigme, ki vključuje tudi suhoparne pravne teorije in paragrafe. Avtor se pogumno poda v poglobljeno raziskovanje zavesti, zaradi česar je bil povabljen tudi v Galilejevo komisijo v sklopu mednarodnega Znanstvenega in medicinskega omrežja.

Knjiga je sestavljena iz kolumn, ki jih je avtor v zadnjih nekaj letih objavljal na spletnem portalu IUS-INFO. Kot sam pove, je pisal po nekakšnem božanskem ali kozmičnem načrtu, ne da bi vedel, da spod njegovih rok nastaja zaokroženo delo, ki ga je mogoče brati na obroke, ne nujno po vrstnem redu, ali pa kot celoto. Kot so zapisali pri založbi GV, je v knjigi Onkraj materialističnega prepričanja spremenil le malenkosti, osvežil podatke in nekaj malega dopisal za vezivo, sicer pa so kolumne ostale v prvotni obliki, vendar knjiga nikakor ni le zmes starih sestavin, marveč̌ nova spojina z dragoceno dodano vrednostjo. Z Markom Pavliho se boste tako virtualno srečali in pogovarjali, 6. aprila, ob 18. uri.

Ko vzklije slikarska žilica

V Koprski knjižnici bodo 15. aprila, ob 18. uri, gostili izjemnega slikarja, Vojka Gašperuta, ki svoje umetnine ustvarja z usti. Predstavili bomo njegovo monografijo z naslovom Vojko Gašperut Gašper, ki je izšla ob 70-letnici slikarjevega rojstva.

Vojko Gašperut se je rodil 24. decembra 1949 v vasi Sedlo v Breginjskem kotu, leta 1960 pa se je preselil v Koper. Leta 1967 si je pri skoku v vodo poškodoval hrbtenjačo in postal tetraplegik. Kmalu po težki telesni poškodbi je vzklila njegova slikarska žilica in začel je ustvarjati umetnine, ki danes obiskovalcem njegovih razstav jemljejo dih. Je najdlje polnopravni član Mednarodnega združenja umetnikov invalidov (VDMFK – Vereinigung der Mund und Fussmalenden kunstler), ki svoja dela ustvarjajo z usti ali nogami. Je član Društva paraplegikov Istre in Krasa ter ustanovni član Zveze paraplegikov. Leta 2017 je postal član Likovne sekcije Leon Koporc, ki deluje v okviru Kulturno-umetniškega društva Kliničnega centra in Medicinske fakultete dr. Alojz Kraigher iz Ljubljane. Že dobrih pet desetletij v svojih slikah zajema krajino in veduto, ki sta njegova domena oljnega slikarstva. Svojih značilnih motivov iz kraškega sveta ne podaja zgolj fotografsko, ampak svoje slike tudi študijsko slikarsko nadgrajuje v okvirih realizma. Velik del slikarskega upodabljanja je povezan z njegovim rodnim Breginjskim kotom, kjer v slikah ohranja delček starožitne, še predpotresne značilne lokalne arhitekture. Gašperut je tudi slikarski kronist v planerskem upodabljanju slovenske Istre, njene izginjajoče podeželske arhitekture in značilnih vedutnih pogledov ter krajinskih motivov.