Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Jurčičevo leto, 70 let slovenskega knjižničarstva in vrtiljak dogodkov v koprski knjižnici

Posnetek Zaslona 2021 05 03 094139

V letu 2021 Osrednja knjižnica Srečka Vilharja praznuje 70. obletnico slovenskega knjižničarstva, hkrati pa je letošnje leto posebno tudi zato, ker se spominjamo 140. obletnice smrti Josipa Jurčiča (4. 3. 1844–3. 5.1881), slovenskega pisatelja, pesnika in časnikarja, avtorja prvega slovenskega romana Deseti brat, ki je bil ena od osrednjih kulturnih in političnih oseb druge polovice 19. stoletja. Tako bomo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper v mesecu maju pripravili dva posebna dogodka. Za otroke bomo namreč že 10. maja pripravili virtualno druženje ob zgodbah iz življenja Josipa Jurčiča, medtem ko nas 19. maja, ob 18. uri obišče pisatelj, scenarist, režiser in publicist Miha Mazzini.

JurcicJosip Foto Pogorelc 2Josip Jurčič je svojo ustvarjalno pot začel v dijaških letih, ko si je zapisoval slišane zgodbe in drugo ljudsko gradivo. Kot rezultat zbiranja le-tega je izšla Pripovedka o beli kači (1861). Leta 1864 je Mohorjeva družba izdala in s stotimi goldinarji nagradila zgodovinsko povest Jurij Kozjak, slovenski janičar in črtico Jesenska noč med slovenskimi polharji. V literarni reviji Slovenski glasnik pa sta bili izdani povesti Domen (1864) in Jurij Kobila (1865).

Letos tako obeležujemo 140 let od smrti pisatelja, že prihodnje leto pa bo minilo 160 let, odkar je kot sedemnajstletnik napisal Pripovedko o beli kači, 140 let od izida romana Rokovnjači in tudi od izida prve številke Ljubljanskega zvona, ki ga je zasnoval skupaj s Tavčarjem, Levcem in Kersnikom. Kljub temu da Jurčič ni znan po tipičnih mladinskih delih, saj njegova snov zajema predvsem življenje in prigode starejših kmečkih ljudi, tematike turških vpadov na Slovensko, vojaških beguncev … zaradi zanimivega dogajanja in predvsem smešne vsebine, v mladinsko književnost sodita humoreski Vrban Smukova ženitev (1865) in Kozlovska sodba v Višnji Gori (1867). Med mladinsko književnost se uvršča tudi povest Jurij Kozjak (1864). Video, ki ga pripravljamo v korpski knjižnici, bo premierno objavljen 10. maja, ob 18. uri, na naših spletni straneh (www.kp.sik.si, Youtube in Facebook), sicer pa ga bomo posredovali tudi osnovnim in srednjim šolam.

Na klepetu z Miho Mazzinijem

Mazzini

V koprski knjižnici poleg Jurčičevega leta obeležujemo 70. obletnico slovenskega knjižničarstva v našem mestu. V počastitev tega jubileja smo pri nas že gostili Gorana Vojnovića, ki je s predstavitvijo knjige Figa maturantom, otvoril nov natečaj za mlade Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo, s Samanto Kobal smo izvedli delavnice kreativnega pisanja in branja, gostili smo lanskoletnega nagrajenca Prešernovega sklada dr. Braneta Senegačnika, se z Isabello Flego spominjali tovarne Tomos v Gani in pripravili razstavo umetnika Vojka Gašperuta. Že 19. maja, ob 18. uri, pa se nam ob klepetu pridruži pisatelj, scenarist, režiser in publicist Miha Mazzini. Dogodek bomo prilagodili glede na smernice in priporočila Vlade RS in NIJZ-ja.

Mazzini se je rodil 3. junija 1961 na Jesenicah. Končal je podiplomski študij scenaristike na The University of Sheffield v Angliji in je redni član Evropske filmske akademije. Je režiser petih kratkih filmov, dokumentarnega filma in nagrajenega celovečernega filma Izbrisana. Leta 2001 je po njegovem scenariju Sašo Podgoršek režiral celovečerni film Sladke sanje, in kasneje je Mazzini na njegovi podlagi napisal roman Kralj ropotajočih duhov. Je prejemnik mnogih nagrad, odličen kolumnist, umetnik besede. Med njegova prozna dela šteje več kot 30 objavljenih literarnih knjig, ki so prevedene v enajst jezikov.