Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Knjižnica na plaži prešla okvire slovenske obale – od julija se bodo s knjigami na plaži družili tudi kopalci v Novigradu

Knjižnica Na Plaži 1159

Knjižnica na plaži je letos prešla okvire slovenske obale in segla na mednarodni parket. S 1. julijem se bodo knjig na plaži poleg poletnih obiskovalcev slovenskih plaž prvič razveselili tudi Slovenci v Novigradu na Hrvaškem.

»Knjižnica na plaži se je v Sloveniji izkazala kot izjemno dobra praksa spodbujanja bralne kulture v poletnem času, zato nas je pobuda novograjske knjižnice in Slovenskega kulturnega društva Ajda za širitev tega projekta v hrvaško Istro izjemno razveselila. Hvaležni smo Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Istrski županiji, vsem štirim obalnim občinam, Mestni knjižnici Izola, Mestni knjižnici Piran in vsem trem komunalnim podjetjem (Marjetica Koper, Komunala Izola in Okolje Piran), ki delujejo na obalnem območju, ki so projektu izkazali brezpogojno podporo. Naš skupni cilj je Slovencem v zamejstvu in ostalim obiskovalcem plaže zagotoviti oddih ob bogati knjižni ponudbi,« je povedal direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper David Runco.

Močan interes za skupno izvedbo projekta Knjižnica na plaži so Slovenci v hrvaški Istri izražali že dolgo, ne nazadnje nas tradicionalno vežejo tako skupni prostor kot tudi jezik in kultura. Projekti spodbujanja branja so zelo pomembna oblika skrbi za bralno kulturo. Tovrstni projekti so učinkoviti, odmevni in danes, bolj kot kadar koli prej, tudi dobrodošli, se strinjajo vsi podporniki projekta. Lahko bi rekli, da s tovrstnimi akcijami in premičnimi zbirkami »sadimo bralne navade« in gradimo most bralne kulture, ki nas povezuje na različnih ravneh.

Knjižni fond, ki bo preseljen v Knjižnico na plaži v Novigradu, bo zajemal predvsem literaturo v slovenskem jeziku, kar nekaj knjig pa bo v hrvaškem, italijanskem in angleškem jeziku, saj je skupni cilj doseči vse navdušence nad knjigo, hkrati pa poskrbeti za še višji nivo bralne kulture Slovencev v zamejstvu.

Knjižnico na plaži v Novigradu bomo v družbi predstavnikov Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu, Mestne občine Koper, Mestne knjižnice Novigrad, Istrske županije, Slovenskega kulturnega društva Ajda in Slovenskega kulturnega društva Lipa svečano otvorili 1. julija, ob 11. uri v Parku mladih, ki se nahaja poleg Mestne knjižnice Novigrad.