Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Knjižnica na plaži združila predstavnike dveh držav in treh narodnih skupnosti, slovenske, hrvaške in italijanske

Knj Na Plazi 10

Knjižnica na plaži je letos prešla okvire slovenske obale in segla na mednarodni parket. Z današnjim dnem so se knjig na plaži poleg poletnih obiskovalcev slovenskih plaž, prvič razveselili tudi v Novigradu na Hrvaškem.

»Knjižnica na plaži se je v Sloveniji izkazala kot izjemno dobra praksa spodbujanja bralne kulture v poletnem času, zato nas je pobuda novograjske knjižnice in Slovenskega kulturnega društva Ajda za širitev tega projekta v hrvaško Istro izjemno razveselila. Hvaležni smo Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ministrstvu za kulturo, Zvezi slovenskih društev na hrvaškem, Istrski županiji, Mestni občini Koper in mestu Novigrad, ki so projektu izkazali brezpogojno podporo. Naš skupni cilj je Slovencem v zamejstvu in ostalim obiskovalcem plaže, zagotoviti oddih ob bogati knjižni ponudbi,« je povedal direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper David Runco. Njegovim besedam se je pridružila tudi direktorica Mestne knjižnice Novigrad Morena Moferdin, ki je izpostavila, da knjižni fond, zajema več kot 300 knjig v slovenskem, hrvaškem, italijanskem, angleškem in nemškem jeziku.

Tovrstni projekti so učinkoviti, odmevni in danes, bolj kot kadar koli prej, tudi dobrodošli, se strinjajo vsi podporniki projekta. Lahko bi rekli, da s tovrstnimi akcijami in premičnimi zbirkami »sadimo bralne navade« in gradimo most bralne kulture, ki nas povezuje na različnih ravneh.

»Projekti spodbujanja branja so zelo pomembna oblika skrbi za bralno kulturo. Knjiga je kljub temu, da so danes svet prevzela socialna omrežja in spletne knjige, še vedno nepogrešljivi del našega življenja. Branje nas odpelje v kraje, ki jih še nismo obiskali, časovna obdobja, ki jih sami nikoli ne bi mogli doživeti, z branjem krepimo um, odkrivamo neznano, razbijamo predsodke in širimo obzorja. Branje nam daje moč znanja, ki nam pomaga spreminjati svet,« pa je izpostavil koprski podžupan Mario Steffé.  Z njegovimi besedami sta se strinjala tudi vodja Sektorja za Slovence v zamejstvu Rudi Merljak in župan mesta Novigrad Anteo Miloš, ki sta poudarila, da skupaj, prav s takimi projekti, še dodatno krepimo mednarodno sodelovanje.

Obiskovalce, ki so si z zanimanjem ogledovali novo pridobljene knjižne police Knjižnice na plaži, so pozdravili še podpredsednica Istrske regije Jessica Acquavita, predsednik Sveta italijanske narodne manjšine Istrske regije Gianclaudio Pellizer in predsednik Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti v Kopru Alberto Scheriani.

Prav medkulturnost istrskega območja je tisto, ki daje širino in še dodaten razlog za sodelovanje, kot je izvedba projekta Knjižnica na plaži, saj je le-ta združila predstavnike dveh držav in kar treh narodnih skupnosti, slovenske, hrvaške in italijanske.