Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Mladi, pozor! Kakšne so vaše zahteve v digitalnem okolju? Kaj želite sporočiti svetu?

Technology 4256275

Avgustovski dnevi se počasi poslavljajo, otroci bodo znova zasedli šolske klopi, v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper pa nadaljujejo z zanimivimi vsebinami za vse generacije. Avgustu bodo tako v slovo pomahali z gostovanjem avtorice Patricije Sosič Kobal, ki bo v družbi založnice Marine Hrs 26. 8., ob 18. uri, na Vrtu knjige predstavila knjigo Palma Berta. V septembrsko vzdušje vas bo koprska knjižnica na prvi šolski dan, ob 17. uri v Centru mladih Koper popeljala z zanimivim projektom What the Future Wants – Spletna prihodnost, ki predvideva izvedbo delavnic na temo socialnih omrežij in kako lahko sami vplivamo na vsebine, s katerimi smo obkroženi. Tudi tokrat bosta oddelka za odrasle in mlade krasili dve izjemni razstavi, fotografska razstava Natura 2000 in Divja Slovenija: Narava povezuje in razstava Final Cut avtorja Davida Istvana. Razstavi bosta na ogled postavljeni cel september.

25994528 547213575611627 5814353460731746528 N
Patricija Sosič Kobal. Foto: Osebni arhiv

Primorci beremo

Projekt Primorci beremo je v polnem razmahu in v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja pripravljajo zanimiv dogodek z avtorico Patricijo Sosič Kobal, ki bo bralcem predstavila knjigo Palma Berta. Ob pogovoru se ji bo 26. avgusta, ob 18. uri, pridružila tudi založnica in direktorica izolske knjižnice Marina Hrs. Dogodek je del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

What the Future Wants – Spletna prihodnost

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper se je letos uvrstila med peterico kulturnih ustanov iz različnih evropskih držav, ki sodelujejo pri projektu podjetja Tactical Tech iz Berlina – What the Future Wants – Spletna prihodnost. Projekt vključuje izvedbo delavnic za mlade med 14. in 18. letom starosti ter razstavo, ki jo bomo skupaj s partnerji pripravili in gostili v naslednjem letu. »Izjemno nas veseli, da so k projektu pristopili še Knjižnica Piran, Kosovelova knjižnica Sežana in Center mladih Koper,« so sporočili iz koprske knjižnice.

Projekt raziskuje, kaj je tisto, kar v dobi tehnologije in hitrega tehnološkega napredka, evropsko mladino zanima, moti, bega, kako se na spletu znajdejo in ne nazadnje spodbuja mlade h kritičnemu mišljenju ter uporablja nove učinkovite metode učenja, saj je poudarek na pogovoru in interaktivnem sodelovanju z mladimi. What the Future Wants – Spletna prihodnost temelji na nagrajenem projektu Glass Room, ki je lani gostil več kot 170 dogodkov v več kot 40 državah. »Z različnimi ustvarjalnimi in izobraževalnimi formati bomo skupaj z mladimi, njihovimi vzgojitelji in organizacijami ter institucijami, ki podpirajo mlade, poskusili oblikovati podobo spleta, kot si ga želimo. Skupaj bomo odgovorili na glavno vprašanje: »Kakšne so zahteve mladih v digitalnem okolju, ki ne nazadnje močno posega tudi v delovanje knjižnic?«, so nam še zaupali v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper.

Hand 1571849 Scaled
Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper se je letos uvrstila med peterico kulturnih ustanov iz različnih evropskih držav, ki sodelujejo pri projektu What the Future Wants – Spletna prihodnost. Foto: pixabay.com

Vabljeni torej na prvo delavnico, ki bo 1. septembra ob 17. uri v Centru mladih Koper, kjer bodo mladi lahko raziskovali in premikali meje spletnih omrežij.

Fotografska razstava Natura 2000 in Divja Slovenija: Narava povezuje

V LIFE integriranem projektu za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji (LIFE-IP NATURA.SI) so v sodelovanju z ustvarjalci dokumentarnega filma Divja Slovenija pripravili potujočo fotografsko razstavo Natura 2000 in Divja Slovenija: Narava povezuje. Razstava skozi avtorske fotografije ustvarjalcev Divje Slovenije predstavlja 15 manj znanih rastlinskih in živalskih vrst, med katerimi so predstavniki zanimivih vrst ptic, sesalcev, dvoživk, žuželk, plazilcev, rib in rakov ter tri vrste rastlin. Vsako fotografijo spremljajo zanimivosti iz življenja izjemnih prebivalcev slovenske narave. Razstavo bo med 1. in 30. septembrom gostil Oddelek za mlade bralce.

20210716 112851 Scaled
Tudi tokrat bosta oddelka za odrasle in mlade krasili dve izjemni razstavi. Foto: Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper

Razstava Final Cut avtorja Davida Istvana

Serija kolažev, ilustratorja Istvana Davida, Final Cuts je nastala iz gradiva avtorjevih ilustracij objavljenih v slovenskih medijih v obdobju štirih let. Z uporabo kolažnega medija je umetnik prikazal podrobnosti svojih del, podrobnosti, ki se izgubijo, ko so ilustracije natisnjene v časopisih, in hkrati ustvaril tudi nova umetniška dela. Končni rezultat se izraža v močnem kinematografskem učinku.

Istvan David je sicer romunski umetnik madžarskih korenin, ki je zaključil magistrski študij slikarstva in izobraževanje nadaljeval na oddelku za grafično oblikovanje na Dunaju. Razstavo bo med 1. in 30 septembrom gostil Oddelek za odrasle.

Vse prireditve bodo potekale ob upoštevanju vseh predpisov in navodil povezanih z virusom Covid-19 (izpolnjevanje PCT pogoja).