Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

V vrtiljaku novosti koprske knjižnice tudi z Jernejem Kuntnerjem do tipne slikanice za slepe in slabovidne

20211015 094334

V letu 2022 se v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper znova obeta leto zanimivih projektov in kulturnih prireditev. Koprska knjižnica je knjižnica z bogatim programom in tradicijo. Poleg osnovne knjižnične dejavnosti namreč sooblikujejo kulturno dogajanje tako na območju Mestne občine Koper kot tudi širše. Tako se bodo tudi letos trudili in vam ponudili nove vsebine, ki krepijo in dvigajo bralno kulturo.

Izpostaviti velja že uspešne projekte in dejavnosti, ki jih bodo v sodelovanju s številnimi partnerji razvijali in nadgrajevali tudi v prihodnje – spletni portal dobreknjige.si, bralna akcija Primorci beremo, Knjižnica na plaži, bralna akcija Berimo z Rovko Črkolovko, vzpostavitev in osvežitev premičnih zbirk v ustanovah, kjer uporabniki ne morejo do knjižnice, storitev Halo knjiga za obolele in obnemogle, bralni klub Berivka, ki se letos seli v imenitno kavarno Loggia, sodelovanje ob izdaji tipank za slepe in slabovidne, bogatenje elektronskih knjižnih zbirk, potujoča knjižnica, ki z letom 2022 odpira novo postajališče na Artvižah in mnogi drugi.

20210611 094715 Scaled
Z začetkom leta 2022 smo v koprski knjižnici odprli novo postajališče potujoče knjižnice v Artvižah.

Rovka Črkolovka kmalu tudi del Pravljične transverzale Slovenije

Projekt Rovka Črkolovka je že v lanskem letu doživel preporod, letos pa bodo najmlajšim bralcem ponudili še dve bralni akciji Poletna bralna dogodivščina – Na valovih domišljije z Rovko Črkolovko in Zimsko bralno dogodivščino – V vrtincu domišljije z Rovko Črkolovko. Bralni akciji smo poskusno izpeljali že v letu 2021 in izkazali sta se za izjemno uspešni.

Letos se bo Rovka Črkolovka vključila tudi v Pravljično transverzalo Slovenije. V sodelovanju z dr. Urošem Grilcem, ustanoviteljem zavoda Škrateljc, bodo v koprski knjižnici izdali slikanico in zloženko s podobo Rovkine maskote.V projekt je aktivno vključen tudi Škocjanski zatok, kjer bodo po Rovkini zgodbi kasneje uredili pravljično pot za družinske sprehode skozi pravljično dogodivščino (učenje o živalskih in rastlinskih vrstah, ki odlikujejo naše območje skozi zabavne vsebine in interaktivne postavitve ob poti). Ob tem naj izpostavimo, da pravljična pot ne bo posegala v naravni rezervat, saj se bodo vsebine, namenjene otrokom in njihovim staršem, nahajale na mestih, kjer so že opazovalnice ptic.

IMG 20210217 083651 772 Scaled
Letos se bo Rovka Črkolovka vključila tudi v Pravljično transverzalo Slovenije.

Rojeni v svet besede

S projektom Rojeni v svet besede, ki je nadgradnja projekta Berimo z dojenčkom, bodo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper k branju otrokom posebej spodbujali mlade starše. Zadnja raziskava Knjiga in bralci VI. je pokazala, da v Sloveniji le tretjina staršev bere svojim otrokom. Številne raziskave kažejo, da branje vse od rojstva naprej spodbuja otrokov vsestranski razvoj in krepi njegovo zdravje. Za razvoj jezika in govora pa so za otroka prvi in najpomembnejši prav njegovi starši.

20211015 105101 Scaled
S projektom Rojeni v svet besede, ki je nadgradnja projekta Berimo z dojenčkom, bodo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper k branju otrokom posebej spodbujali mlade starše.

Novost, ki bo navdušila uporabnike

Na Oddelku za odrasle so pripravili bralni priporočilni seznam 52 knjig, ki jih morate prebrati v letu 2022. Zakaj ravno 52 naslovov? Ker ima leto 52 tednov. Vsak teden vam bodo na spletni strani www.kp.sik.si razkrili nov naslov dobrega branja. V tej bralni akciji ni pravil, če želite, lahko preberete vseh 52 knjig, ki vam jih bodo redno priporočali, ali le tiste, ki vas bodo posebej nagovorile. Knjižne bisere bodo izbirali med leposlovjem iz različnih obdobij in skrbeli za žanrsko razgibanost.

52 KNJIG
Na oddelku za odrasle so pripravili bralni priporočilni seznam 52 knjig, ki jih morate prebrati v letu 2022.

Medgeneracijsko sodelovanje za spodbujanje bralne, informacijske, digitalne, medijske in finančne pismenosti

V obdobju epidemije Covid-19 smo tudi v Sloveniji zaradi ukrepov NIJZ za zaščito zdravja zaznali velik upad dogodkov in poučnih vsebin za vse generacije. V letu 2022 se zato želijo v Knjižnici Koper posvetiti medgeneracijskemu povezovanju. Ključno vlogo pri medgeneracijskem povezovanju ima vključevanje in povezovanje družin, otrok, mladih, odraslih in starejših. Zaradi pomanjkanja medgeneracijskega povezovanja v Sloveniji in drugje po svetu ustanavljajo skupine, kjer se povezujejo generacije, zato si v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja želijo prav te vsebine podati različnim ciljnim skupinam.

20210118 134150
Leto 2022 želimo v Knjižnici Koper posvetiti medgeneracijskemu povezovanju.

Prav tako smo iz dneva v dan priča poraznim objavam in komunikaciji na družbenih omrežjih ter spletu nasploh. Videti je, da se slovenske knjižnice na tem področju, kljub trenutni družbeni krizi s Covid-19, še niso premaknile. Izvirnega prispevka na tem področju praktično ni. Napori, ki so jih v koprski knjižnici uspeli zaslediti ob pregledu literature in spletnih strani knjižnic, so večinoma v domeni posameznih knjižnic in usmerjeni h klasičnim oblikam izvajanja informacijske pismenosti. Vrednotenje informacij je le del rešitev v boju proti dezinformacijam. Uporabniki bi morali razumeti tudi okolja, v katerih danes informacije nastajajo in se širijo. Zato bodo v knjižnici posebno pozornost namenili ozaveščanju o informacijski, meta in medijski pismenosti. Za uporabnike bodo organizirali aktivne delavnice in interaktivno razstavo, ki so jih lani zasnovali v okviru mednarodnega projekta What the future wants v sodelovanju s podjetjem Tactical Tech iz Berlina.

V okviru medgeneracijskega sodelovanja bodo izpeljali projekt Po poti ustvarjalnosti. V sodelovanju z dramaturginjo Samanto Kobal iz Kulturnega društva Gajbla in nekaterimi znanimi avtorji, kot je Avgust Demšar, bodo za vse generacije pripravili zanimive delavnice kreativnega branja in pisanja.

Odmevni dogodki

Pri organizaciji dogodkov in prireditev se bodo v Knjižnici Koper osredotočili na povezovanje in sodelovanje z lokalnimi ustanovami ter organizacijami. Posebno pozornost bodo namenili predstavitvi domačih avtorjev in njihovih del ter utrdili sodelovanje z zavodi, društvi in organizacijam na področju kulture. Nadaljevali bodo s postavitvijo tematskih razstav v avli knjižnice, posebno pozornost pa namenili tudi knjižnici na plaži, ki se letos seli v Italijo.

20210916 114905 Scaled
Knjižnica na plaži se seli tudi v Italijo.

Na pobudo Narodne in študijske knjižnice v Trstu jo bodo v poletnih mesecih postavili v italijanskem Sesljanu, na plaži Castelreggio, kamor zahaja veliko pripadnikov slovenske narodne skupnosti. Prav na tej plaži Narodna in študijska knjižnica v okviru projekta »Pravljice pod senčnikom« v poletnem času enkrat tedensko pripoveduje pravljice v slovenskem jeziku.

V sodelovanju z Mestno občino Koper bodo v Mali loži pripravili dve razstavi: Črkavska pravda, ki bo potekala med 15. februarjem in 7. marcem (s katero bodo obeležili slovenski kulturni dan) in Razstava Divina, ki bo v prostorih Male lože med 6. in 27. septembrom. Z razstavo Divina bodo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper opozorili na večletno zbiranje knjižnih kulturnih spomenikov v okviru projekta Memoria patriae in njihovo mednarodno promocijo.

20211021 164953 Scaled
Domoznanski oddelek bo letos pripravil dve zanimivi razstavi, ki bosta na ogled postavljeni v Mali loži.

Prva odmevnejša dogodka se bosta zgodila že 18. in 19. januarja, ko v Knjižnici Koper gostijo letošnjo prejemnico nagrade Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, ki jih podeljujejo knjižničarji za izjemne dosežke na strokovnem področju in prispevek k napredku stroke – Čopovo priznanje, Ksenija Trs in slovenskega gledališkega in televizijskega igralca Jerneja Kuntnerja, ki se je tokrat znašel v vlogi pisatelja oz. ustvarjalca tipne slikanice z naslovom Hitri Počasne.

V torek, 18. januarja, ob 18. uri, v Čitalnici Fulvia Tomizze bo Ksenija Trs obiskovalcem predstavila knjigo, Kdo se boji črnega moža, ki je izšla v lanskem letu pri založbi Pivec. Ob predstavitvi se ji bo pridružila še predstavnica založbe Milena Pivec. Kot so v založbi Pivec zapisali o knjigi, gre za avtobiografsko pripoved Ksenije Trs. Pripoved je zapisana v preprostem, humornem tonu, ki izžareva optimizem in neizmerno življenjsko energijo – kljub temu, da jo je življenje temeljito preizkušalo. Rodila se je kot nezakonska hči mladi ženski po kratkotrajni mladostni ljubezni. Očeta, ki je bil občasno prisoten, je klicala stric atek in ga neznancem predstavljala z besedami: »Moj atek je poštar Mirko, ki ima dve kobili, Pupo in Bebo.«

20210831 190529 Scaled
Prva odmevnejša dogodka se bosta zgodila že 18. in 19. januarja, ko v Knjižnici Koper gostimo letošnjo prejemnico Čopovega priznanja, Ksenijo Trs in slovenskega gledališkega in televizijskega igralca Jerneja Kuntnerja.

V sredo, 19. januarja, pa se ob 18. uri, v Čitalnici Fulvia Tomizze obeta večer v družbi slovenskega igralca Jerneja Kuntnerja, ki vam v družbi soustvarjalk izdelave tipne slikanice III. in IV. stopnje lahkega branja Ine Sulič in Aksinje Kermauner predstavi svojo prvo tipno slikanico Hitri Počasne. Pri izdelavi so sicer sodelovali še učitelji Osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio, Žiga Starc, ki je ročno izdelal nekaj elementov, ki so vključeni v tipanke in testni bralci iz CVIU Velenje (Center za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje). Tipna slikanica v lahko berljivem načinu je nadvse primerna za otroke z okvarami vida, motnjami v duševnem razvoju, otroke z disleksijo, pa tudi za oklevajoče bralce in priseljence, ki še ne obvladajo dobro slovenskega jezika oziroma se ga učijo. Polagoma lahko preidejo na zahtevnejšo stopnjo istega besedila.

Dogodke bodo v koprski knjižnici prilagajali glede na navodila in priporočila Vlade RS in NIJZ.

Kaj vse se dogaja v knjižnici pa v naslednjem videu:

Vabljeni v Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper!