Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Uporniška poezija, fotografije, ki pripovedujejo in nepozabna obletnica, ovita v skrivnosti zgodovine

PA3K1264

V mesecu septembru se obetajo mnoge zanimive in poučne kulturne prireditve. Tako bo Hišo kulture v Svetem Antonu obiskal Beletrinin trubadur Feri Lainšček, v Ankaranu se boste o literaturi lahko pogovarjali z Beletrininima tubadurjema Igorjem Saksido in znano slovensko raperko Masayah. Tu pa so še tri zanimive razstave. Prva nosi naslov What the Future Wants – Kaj želi prihodnost, ki se nahaja v avli Oddelka za mlade bralce, druga -Sprehodui je že na ogled na Oddelku za odrasle, v Ankaran pa v okviru praznovanja 5. obletnice knjižnice prihaja razstava Večna Valdoltra, ki predstavi velik del zgodovine tega kraja.

Beltrinini trubadurji: Poezija se upira

V sodelovanju s knjigarno Libris – Iz oči v oči z nagrajenci, bomo v okviru projekta Beletrinini trubadurji 8. septembra, ob 18. uri, v Hiši kulture v Svetem Antonu gostili izjemnega pisatelja Ferija Lainščka, ki bo predstavil roman Kurji pastir.

SQUARE Web FBIG TRUBADURJI Septembrski3

Feri Lainšček z romanom Kurji pastir odstira dolgo potlačene spomine in doživeto piše o dogodkih, ki jim je bil priča na neki nedoumljivi način, kot je na primer odločanje staršev o tem, kako ga bosta poimenovala, pa o tem, kako je potekalo njegovo rojstvo ali kakšne težave je imela mama pri začetnem dojenju. Roman Kurji pastir sicer ni spominska proza, ampak proza spomina, tistega najglobljega, ki se nam podi po podzavesti in ga je težko zbezati na plano, kaj šele s takim občutkom, kot to počne Feri Lainšček, ujeti na papir. Z značilno avtorsko govorico, ki je tokrat še posebej zaznamovana z lastno izkušnjo, ustvari vzdušje bivanja in odraščanja v hiši iz ilovice in pokrite s slamo, ki je imela »le tri bivalne prostore, s spodnje strani pa se je nanjo naslanjal še lesen napušč z drvarnico, svinjakom in kurnikom.

Že 21. septembra pa v Knjižnici Ankaran pričakujemo Beltrinina trubadurja Igorja Saksido in Masayah, ki bosta obiskovalcem predstavila zbirko slovenske uporniške poezije H2SO4.

SQUARE Web FBIG TRUBADURJI Septembrski10

V založbi Beletrina so zapisali, da je »antologija celostna umetnina, saj prinaša 35 pesmi upora, ki je odmeval že v ljudskem slovstvu, potem pa se je prek poezije Prešerna, Jenka, Levstika, Gregorčiča, Cankarja, Kosovela, Kajuha, Minattija, Zajca, Šalamuna, Novaka in drugih prenesel vse do danes, ko še kako živi in kot močna kislina, po kateri ima naslov antologija, razžira vsakdanjo apatijo in brezvoljnost ter poziva k uporu in izražanju mnenja na glas.«

Kaj želi prihodnost?

What the Future Wants – Kaj želi prihodnost je interaktivna razstava, osredotočena na mlade, ki predstavlja različne poglede na tehnologijo. Kako tehnologija vpliva na našo pozornost, naše podatke, naše pravice, našo družbo in naša življenjska okolja? Ta interaktivna razstava je priložnost za mlade, da razmislijo o tem, kaj pomeni odraščati v digitalnem svetu, da si zastavijo kritična vprašanja o tehnologiji in ugotovijo, kaj si želijo v digitalni prihodnosti.

WTFW FOTO

V Knjižnici Koper tako za mlade, kot vse tiste, ki vas zanima, kaj vse se skriva v virtualnem svetu, pripravljajo še drugo zanimivo predavanje, ki bo potekalo 13. septembra, ob 17. uri. Razstava bo na ogled do 30. septembra.

Razstava Sprehodi pripoveduje zgodbe

Na Oddelku za odrasle v koprski knjižnici gostijo razstavo, ki so jo pripravili v Varstveno delovnem centru Koper. Fotografska razstava Sprehodi, se sprehodi skozi fotografije njihove varovanke Mateje Grižon. Medtem ko si razstavo že lahko ogledate vse od 1. septembra, bo uradna predstavitev v družbi avtorice potekala 13. septembra, ob 10, uri. Razstava bo na ogled vse do konca meseca.

PA3K1429 Scaled
Fotografija je simbolična.

Vsaka fotografija na tej razstavi, pripoveduje svojo zgodbo na preprost in univerzalen način. Predvsem je to zgodba o potovanjih, ne daleč, zelo, zelo blizu, ki nam jo avtorica ponudi na ogled in v razmislek.

Mateja Grižon je našla svoje umetniško izražanje v fotografiranju. Imela je pogum, da je premagala strah pred neuspehom in se počasi zavedala lastne vrednosti, samostojnosti in ustvarjalnosti, predvsem pa poguma, da svoje videnje pokaže tudi drugim.

5. obletnica Knjižnice Ankaran: Bogata kulturna dediščina Valdoltre

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper bo v sodelovanju s Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti Ankaran in Občino Ankaran v idiličnem Hotelu Convent 20. septembra, ob 18. uri predstavila razstavo »Večna Valdoltra – »Oltra ogni tempo«. Z razstavo bodo skupaj obeležili 5. obletnico Knjižnice Ankaran in predstavili bogato kulturno dediščino Valdoltre.

Ortopedska Bolnisnica Valdoltra Scaled

Pri nastajanju razstave so sodelovali zgodovinar dr. Salvator Žitko, umetnostna zgodovinarka dr. Ines Babnik in dr. Aleksandro Burra iz Knjižnice Koper, ki bodo ob praznovanju obletnice obiskovalcem predstavili zgodovinski vpogled. Prireditev bo obogatil nastop harfistke Bilke Peršić.