Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

ŽIVA KNJIŽNICA: Naj vas zanimivi ljudje presenetijo

20210429 094623

V soboto, 22. aprila, boste v Centru mladih Koper med 10. in 15. uro lahko na Živi knjižnici spoznali zgodbe zanimivih ljudi.

Živa knjižnica deluje tako kot vsaka knjižnica – ima knjižničarja, knjige in bralce. Posebnost pa je, da so knjige ljudje, ki so preko pogovora z bralcem (obiskovalcem) pripravljene deliti svoje življenjske zgodbe.

𝒁̌𝒊𝒗𝒂 𝒌𝒏𝒋𝒊𝒛̌𝒏𝒊𝒄𝒂 𝒋𝒆 𝒎𝒆𝒕𝒐𝒅𝒂 𝒑𝒓𝒐𝒎𝒐𝒄𝒊𝒋𝒆 𝒔𝒑𝒐𝒔̌𝒕𝒐𝒗𝒂𝒏𝒋𝒂 𝒄̌𝒍𝒐𝒗𝒆𝒌𝒐𝒗𝒊𝒉 𝒑𝒓𝒂𝒗𝒊𝒄 𝒊𝒏 𝒅𝒐𝒔𝒕𝒐𝒋𝒂𝒏𝒔𝒕𝒗𝒂, 𝒏𝒋𝒆𝒏 𝒐𝒔𝒏𝒐𝒗𝒏𝒊 𝒏𝒂𝒎𝒆𝒏 𝒑𝒂 𝒋𝒆 𝒐𝒛𝒂𝒗𝒆𝒔̌𝒄̌𝒂𝒏𝒋𝒆 𝒊𝒏 𝒗𝒛𝒑𝒐𝒔𝒕𝒂𝒗𝒍𝒋𝒂𝒏𝒋𝒆 𝒌𝒐𝒏𝒔𝒕𝒓𝒖𝒌𝒕𝒊𝒗𝒏𝒆𝒈𝒂 𝒅𝒊𝒂𝒍𝒐𝒈𝒂 𝒐 𝒑𝒓𝒆𝒅𝒔𝒐𝒅𝒌𝒊𝒉.

Knjige na knjižni polici predstavljajo družbeno skupino, ki je velikokrat tarča predsodkov, stigmatizacije ali diskriminacije zaradi svojega življenjskega sloga, videza, prepričanj, družbenega statusa, etničnega porekla.

Knjige preko odprtega dialoga z bralkami in bralci delijo svoje življenjske zgodbe. Cilj pogovora je, da le ta izzove splošna prepričanja in poglede bralca. V ustvarjenem varnem okolju lahko pride do odprtega dialoga o temah, ki bi bile v drugih situacijah dojete kot preveč občutljive. Pravzaprav gre za situacijo kjer so težka vprašanja pričakovana, zaželena in tudi odgovorjena.

Dokazano je, da lahko na podlagi osebne izkušnje posamezniki lažje spremenijo pogled na situacijo, svet in drug drugega in 𝒑𝒓𝒂𝒗 𝒗𝒆𝒄̌𝒋𝒆 𝒎𝒆𝒅𝒔𝒆𝒃𝒐𝒋𝒏𝒐 𝒔𝒑𝒓𝒆𝒋𝒆𝒎𝒂𝒏𝒋𝒆 𝒊𝒏 𝒔𝒑𝒐𝒔̌𝒕𝒐𝒗𝒂𝒏𝒋𝒆 𝒛̌𝒆𝒍𝒊𝒎𝒐 𝒅𝒐𝒔𝒆𝒄̌𝒊 𝒕𝒖𝒅𝒊 𝒛 𝒏𝒂𝒔̌𝒐 𝒛̌𝒊𝒗𝒐 𝒌𝒏𝒋𝒊𝒛̌𝒏𝒊𝒄𝒐

𝑉 𝑝𝑟𝑜𝑗𝑒𝑘𝑡𝑢 𝑍̌𝑖𝑣𝑎 𝑘𝑛𝑗𝑖𝑔𝑎 𝑠𝑜𝑑𝑒𝑙𝑢𝑗𝑒 𝑡𝑢𝑑𝑖 𝑂𝑠𝑟𝑒𝑑𝑛𝑗𝑎 𝑘𝑛𝑗𝑖𝑧̌𝑛𝑖𝑐𝑎 𝑆𝑟𝑒𝑐̌𝑘𝑎 𝑉𝑖𝑙ℎ𝑎𝑟𝑗𝑎 𝐾𝑜𝑝𝑒𝑟. 𝐾𝑜𝑝𝑟𝑠𝑘𝑎 𝑘𝑛𝑗𝑖𝑧̌𝑛𝑖𝑐𝑎 𝑏𝑜 𝑧𝑎𝑔𝑜𝑡𝑜𝑣𝑖𝑙𝑎 𝑘𝑛𝑗𝑖𝑧̌𝑛𝑜 𝑔𝑟𝑎𝑑𝑖𝑣𝑜, 𝑘𝑖 𝑠𝑖 𝑔𝑎 𝑏𝑜𝑠𝑡𝑒 𝑙𝑎ℎ𝑘𝑜 𝑖𝑧𝑝𝑜𝑠𝑜𝑑𝑖𝑙𝑖. 𝑂𝑏 𝑡𝑒𝑚 𝑛𝑎𝑗 𝑖𝑧𝑝𝑜𝑠𝑡𝑎𝑣𝑖𝑚𝑜, 𝑑𝑎 𝑠𝑖 𝑏𝑜 𝑚𝑜𝑧̌𝑛𝑜 𝑖𝑧𝑝𝑜𝑠𝑜𝑑𝑖𝑡𝑖 𝑝𝑟𝑒𝑑𝑣𝑠𝑒𝑚 𝑔𝑟𝑎𝑑𝑖𝑣𝑜, 𝑘𝑖 𝑔𝑎 𝑏𝑜𝑑𝑜 𝑝𝑟𝑖𝑝𝑜𝑟𝑜𝑐̌𝑖𝑙𝑒 𝑖𝑛 𝑖𝑧𝑏𝑟𝑎𝑙𝑒 𝑡. 𝑖. 𝑧̌𝑖𝑣𝑒 𝑘𝑛𝑗𝑖𝑔𝑒 𝑛𝑎 𝑝𝑜𝑑𝑙𝑎𝑔𝑖 𝑙𝑎𝑠𝑡𝑛𝑒 𝑝𝑟𝑒𝑠𝑜𝑗𝑒 𝑖𝑛 𝑖𝑧𝑘𝑢𝑠̌𝑒𝑛𝑗. 𝑉𝑒𝑙𝑖𝑘𝑜𝑘𝑟𝑎𝑡 𝑠𝑜 𝑘𝑛𝑗𝑖𝑔𝑒 𝑡𝑖𝑠𝑡𝑒, 𝑘𝑖 𝑛𝑎𝑚 𝑝𝑜𝑚𝑎𝑔𝑎𝑗𝑜, 𝑛𝑎𝑠 𝑢𝑠𝑚𝑒𝑟𝑗𝑎𝑗𝑜, 𝑝𝑟𝑒𝑑𝑣𝑠𝑒𝑚 𝑝𝑎 𝑠𝑜 𝑛𝑒𝑠𝑘𝑜𝑛𝑐̌𝑛𝑖 𝑣𝑖𝑟 𝑧𝑛𝑎𝑛𝑗𝑎, 𝑘𝑗𝑒𝑟 𝑝𝑟𝑎𝑣 𝑣𝑠𝑎𝑘 𝑖𝑧𝑚𝑒𝑑 𝑛𝑎𝑠 𝑙𝑎ℎ𝑘𝑜 𝑛𝑎𝑗𝑑𝑒 𝑠𝑝𝑟𝑜𝑠𝑡𝑖𝑡𝑒𝑣, 𝑢𝑡𝑒ℎ𝑜, 𝑧𝑎𝑏𝑎𝑣𝑜.

Si se mogoče po prebiranju zgornjega opisa tudi ti počutil/a poklicana in navdahnjen/a, da bi svojo zgodbo ali občutke predsodkov na lastni koži delila z drugimi? Bi se bil/a pripravljena za en dan preleviti v knjigo in z nami poskušal/a ozdraviti družbo nepotrebnih predsodkov?

V kolikor si pripravljen/a deliti svojo zgodbo z drugimi se nam javi na e-mail: tia.valand@cmk.si

 

Vsebino je pripravil Center mladih Koper!