Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

SVETOVNI DAN KNJIGE: Poišči knjigo v mestu

2

Ob Svetovnem dnevu knjige, ki ga praznujemo 23. aprila, so Knjigarna Libris, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Osnovna šola Pier Paolo Vergerio il Vecchio in JSKD območna izpostava Koper združili moči ter skupaj pripravili zanimiv program za otroke in odrasle, ki se bo na različnih lokacijah odvil med 17. in 21. aprilom. Poleg tega bo na Prešernovem trgu v Kopru že tradicionalno, vsak dan med 9. in 18. uro potekal Knjižni sejem.

Ponedeljek, 17. 4. 2023, ob 18. uri v Antikvariatu Libris – Prireditev za otroke in odrasle: Predstavitev knjige Avtobus Rose Parks

Knjigarna Libris in Osnovna šola Pier Paolo Vergerio il Vecchio za otroke in odrasle pripravljata zanimiv večer večr v družbi knjige avtorja Fabrizia Sileia – Avtobus Rose Parks.

326456327 987753972203827 88172196311191976 N

Čudovito ilustrirana knjiga osvetli pomembne zgodovinske dogodke in hkrati bralca prepričljivo nagovarja, naj ne bo samo nemi opazovalec, ampak naj se postavi za tisto, v kar verjame. Vse to je predstavljeno v knjigi Avtobus Rose Parks, ki je prejela vrsto mednarodnih nagrad za najboljšo knjigo za mlade in skuša mladim bralcem pokazati, kako je pogumen upor preproste temnopolte ženske Rose Parks, ki se je uprla temu, da bi prostor na avtobusu prepustila belemu sodržavljanu, sprožil plaz sprememb na bolje in prepoved rasnega razlikovanja. V pogovoru z avtorjem bodo sodelovali učenci 7. razreda Osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio, saj je pisatelj Fabrizio Silei avtor, ki želi otroke spodbuditi ne le k branju, temveč tudi k aktivnemu sodelovanju in pripovedovanju zgodb.

Knjiga Avtobus Rose parks je izšla v prevodu Dejana Rajčića pri založbi Sanje in je delo italijanskih avtorjev – pisatelja Fabrizia Sileija in ilustratorja Maurizia Quarella. Obisk Fabrizia Silea sta omogočila Generalni konzulat Italije in Ljudska univerza v Trstu.

Torek, 18. 4. 2023, ob 10.30 na Prešernovem trgu – Prireditev za otroke: Zgodbe in zgodbe

V torek ob 10.30 se bo na Prešernovem trgu odvil Pripovedovalsko glasbeni dogodek »Zgodbe in zgodbe« v družbi Irene Cerar in Zvezdane Novaković.

Irena Cerar in Zvezdana Novakovič bosta v pripovedovalsko-glasbenem dogodku »Zgodbe in zgodbe« odstirali svetove starodavnih ljudskih pravljic in pesmi. Pravljičarka Irena Cerar rada povezuje ljudske pravljice in naravo. Z veseljem prisluhne ljudem, snuje pravljične poti, pripovedovalske sprehode in izlete s pripovedovanjem pravljic. Tokrat je svoje pripovedovalske moči povezala z glasbenico Zvezdano Novaković in skupaj nas bosta popeljali v čaroben svet ljudskih pravljic.

Torek, 18. 4. 2023,ob 11. uri v Kotičku italijanske knjige – Prireditev za odrasle: Predstavitev knjige La casa matrioska

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper pripravlja zanimivo dopoldne v družbi avtorice Gabrielle Pison, ki vam predstavi knjigo La casa matrioska. Z avtorico se bo pogovarjala novinarka Nadia Pastorich.

Image 1

O knjigi: Irena je mlada ženska, ki zaradi ekonomske krize imigrira v Ljubljano, živahno mesto bogate zgodovine in številnih znamenitosti. Odločena, da izkoristi vse možnosti novega življenja, si najde delo in se vseli na Kristovo 15. Zastrašujoča in prezrta ljubljanska zgodovina z mračnim podzemljem, kraškimi tlemi prepletenimi z vodnimi kanali, se odvija med očarljivimi uličicami in kavarnami v sencah gosposkih hiš 18. stoletja. Prepletati se začnejo neuslišane ljubezni, ognjevita življenja, neustrašne ženske ter navidezen mir.

Torek, 18. 4. 2023, ob 18. uri v Antikvariatu Libris – Prireditev za odrasle: Predstavitev zbirke Edelmana Jurinčiča

Naslovnica

Knjigarna Libris, KUD Faral, Slavistično društvo Koper in Kulturni klub Koper bodo skupaj predstavili pesniško zbirko Edelmana Jurinčiča Pod kostanji. Pogovor bo vodila Jasna Čebron.

»Kje je središče med zvezdami? / Kje se skrivajo popotniki na Rimski cesti? / Kako se znajdejo duše v temi brez globine?« se v svoji novi pesniški zbirki Pod kostanji sprašuje pesnik Edelman Jurinčič. V svoji že 12. zbirki, ki jo je izdalo Kulturno-umetniško društvo Faral, založila pa knjigarna Libris Koper, d. o. o., pesnik razkriva nianse Istre, opisuje njeno naravo in z njo povezana čustva, ki ga prevevajo, ko obuja spomine na čas, preživet v tej domači pokrajini. V izbrani motiviki se prikazuje podoba arhaičnega časa, ki v sodobnem človeku prebuja že pozabljen odnos do narave. Skozi spretno tkane verze pa se kažejo tudi vtisi, ki so vzniknili iz srečanj z drugimi umetniki, ki so s svojimi deli podobi Istre prinesli svojevrsten pečat.

Sreda, 19. 4. 2023, ob 9.30 na Prešernovem trgu – Prireditev za odrasle in otroke: Gibalna pravljica in Forum Tomizza

Knjigarna Libris in JSKD skupaj z Gajblo in Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem pripravljajo zanimivo Gibalno pravljico: Muc Leopold telovadi. Poleg tega se vam na stojnici predstavita Forum Tomizza in Kud Zrakogled.

Sreda, 19. 4. 2023, ob 10.30 na Oddelku za mlade bralce (Knjižnica Koper) – Prireditev za starše in otroke: Pravljični literarni dogodek s Heleno Kraljič

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in Društvo slovenskih pisateljev prirejata pravljični literarni dogodek s Heleno Kraljič. Skupaj vas bomo popeljali v pravljični svet zgodb prijateljstva in spoštovanja drug do drugega.

Helena Kraljič  je mladinska pisateljica, ki je napisala več kot 100 izvirnih naslovov za otroke. Deluje tudi kot urednica in založnica. Je članica Društva slovenskih pisateljev ter podpredsednica slovenskega centra PEN. Njena dela so izšla pri številnih tujih založbah v Španiji, Italiji, Turčiji, Braziliji, Kitajski, Koreji, Portugalski, Belgiji, Ukrajini, Rusiji, Maleziji, Romuniji, na Poljskem, Slovaškem in drugje.

Sreda 19. 4. 2023, ob 17. uri na Prešernovem trgu – Prireditev za otroke: Zabava s čarovnico Apčiha in Pikijem Jakobom

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in Knjigarna Libris bosta za otroke pripravili čarobno doživetje v družbi čarovnice Apčiha. Čarovnica otroke popelje v Čarobni vrt, ki pa ga je uničil zlobni vrtni palček Herbicid. Bo Apčihi uspelo rešiti Čarobni vrt? Otrokom se bo pridružil tudi vsem dobro poznani pravljični lik Piki Jakob.

Četrtek, 20. 4. 2023 ob 10.30 na Prešernovem trgu – Prireditev za otroke: Slikanica Rovka Črkolovka

339000249 5971467926294172 6471250314235318134 N

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja bo v sodelovanju s Knjigarno Libris predstavila slikanico, ki jo je izdala v sodelovanju z založbo Škrateljc Rovka Črkolovka. Otroke bodo pozdravili avtor slikanice Uroš Grilc, ilustrator Gregor Goršič predstavnica Škocjanskega zatoka Bojana Lipej in direktorica koprske knjižnice Luana Malec.

 

Aprila 2023 je luč sveta ugledala nova slikanica Uroša Grilca in ilustratorja Gregorja Goršiča, ki vas popelje v čudoviti svet zgodb, knjig in branja. Zgodba o Rovki Črkolovki govori o majceni živalci, ki navdušeno zbira zgodbe in jih pripoveduje številnim prijateljem. Pri tem ji pomagajo ptice selivke, ki z vseh koncev sveta prinašajo čudovite pripovedi. Zgodba je doma v Škocjanskem zatoku, pravljično lepem kraju, kjer domujejo številne ptice. In tam bo kmalu zaživela tudi Pustolovščina z rovko Črkolovko!

Kartki predstavitvi slikanice bo sledila glasbena pravljica Izgubljeni slamnik, ki vam jo predstavita Andrej Fon in Nina Peče Grilc.

Glasbena pravljica Izgubljeni slamnik je nastala po istoimenski slikanici Uroša Grilca in ilustratorke Anke Kočevar. Pripovedovalka Nina Peče Grilc in glasbenik Andrej Fon sta ustvarila izredno razkošno in raznoliko zvočno kuliso, ki otroke popelje po skrivnostih Šumberka. Z nenavadnimi zvočili in spevnimi songi je glasbena pravljica za mlade poslušalce dinamično glasbeno-pripovedovalsko doživetje, ki pa ne bo pustilo ravnodušne niti odrasle. Ni dvoma, da bo vsak poslušalec in gledalec te glasbene predstave čim prej krenil na pravljično-doživljajsko pot Pravljični Šumberk v Domžalah!

Četrtek, 20. 4. 2023 ob 11.30 in 17. uri na Prešernovem trgu – Prireditev za otroke: Cukrarna kviz

Knjigarna Libris pripravlja tudi predstavitev sveže izdanega stripa Cukrarna Žige X Gombača in Jake Vukotiča. Zgodba »slovenske pesniške duše« je navdihujoča in svetlobe polna pripoved o nastajanju pesmi, o poeziji ter štirih junakih slovenske moderne. Avtor Žiga X Gombač vam zgodbo Cukrarne na zabaven in poučen način predstavi v formi kviza, kjer učenci vseskozi aktivno sodelujejo in preizkušajo svoje znanje o slovenski moderni, poznavanju pesmi, se preizkušajo v rimah in pesniškem navdihu.

Ob 17. uri bo sledila otroška predstava, ki jo pripravlja Studio Anima.

Children G9c816dc1d 1920

 

Petek, 21. 4. 2023, ob 10.30 na Prešernovem trgu – Prireditev za otroke: Gusar Berto

Knjigarna Libris v petek, 21. aprila, za otroke pripravlja gledališko poslastico Gusar Berto. Predstavo Gusar Berto vam predstavi Studio Anima.

Prireditev je del kulturnih dejavnosti v knjigarni, ki jih sofinancira JAK RS.

Prireditev je finančno podprla tudi Mestna občina Koper.