Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Odprtje razstave Spominska soba Alojza Kocjančiča v Kubedu

V nedeljo, 20. septembra 2020, je v Kubedu potekala slovesnost ob 150. obletnici Tabora, v kar je bilo vključeno tudi odprtje Spominske sobe Alojza Kocjančiča, Kubejca, duhovnika, prvega slovenskega istrskega pesnika in domoljuba, ki se je v časih fašizma in nacizma nekompromisno boril za slovenstvo in slovenski jezik. Svojo privrženost slovenskemu jeziku je izkazal tudi kot književnik. Njegova pesniška zbirka Šavrinske pesmi (1962) je pomenila vstop Istre v slovenski književni prostor.

Mestna občina Koper se je z odkupom Kocjančičeve hiše in ureditvijo njegove spominske sobe poklonila spominu velikega Istrana.

Nadaljevanje projekta, v katerem so poleg MOK sodelovali tudi Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Pokrajinski arhiv Koper in Pokrajinski muzej Koper, bo odprtje razstave: SPOMINSKA SOBA ALOJZA KOCJANČIČA V KUBEDU, ki jo je, tako kot spominsko sobo, zasnovala arhitektka Martina Grižančič.

Del projekta Spominske sobe je tudi knjiga urednice Mirjane Rovis ter avtorice Ines Cergol: KUBEJSKI, vodič skozi življenje in delo Alojza Kocjančiča, prireditve in publikacije, ki jih je navdihnilo njegovo delovanje, in spominsko sobo v Kubedu, a je zaradi tehničnih težav ob odprtju sobe nismo mogli predstaviti. To bomo storili ob odprtju razstave v Kopru.

Lepo vabljeni v koprsko Loggio ob 18. uri v torek, 6. oktobra 2020.