Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

FOTO: V velikem slogu obeležili 30. obletnico samostojne Republike Slovenije

Izdelek Brez Naslova

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja smo praznovanje 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije obeležili z dogodki, ki so navduševali vse generacije. Tako smo v okviru projekta Pogovori o branju, ki jih pripravljamo skupaj s Kulturni klubom Koper na Vrtu knjige gostili pisateljico Anjo Mugerli, otroci so se zabavali ob pravljični Hula-hoop delavnici, zagotovo pa je dogajanje popestril tudi Beletrinin trubadur Tone Partljič, ki smo ga gostili v sodelovanju s knjigarno Libris. Naša predstavnica Nives Andrič pa je otroke in odrasle zabavala na 2. regijskem festivalu kamišibaj Južne Primorske.

Sodelovanje s Kulturnim klubom Koper – Pogovori o branju: obiskala nas je Anja Mugerli

Novogoričanka Anja Mugerli (1984) je diplomirana slovenistika in magistra uprizoritvenih študij in kreativnega pisanja. Na pisateljsko pot je stopila pred šestimi leti z zbirko kratkih zgodb Zeleni fotelj (Litera, 2015), ki je bila na Slovenskem knjižnem sejmu brž nominirana za najboljši prvenec. Zbirka je razkrila ne le velik avtoričin pisateljski dar, temveč tudi posluh za globine človekove notrine. Njeni protagonisti so se namreč navzven kazali kot zadovoljni posamezniki, v resnici pa so bila njihova življenja zaznamovana z razočaranjem, travmo, tesnobo, sovraštvom, odtujenostjo, konflikti, alkoholom, boleznijo, izgubo, celo incestom.

206235940 4030031050426816 9029292782377106848 N

Prav zato se zdi njena tretja prozna knjiga – vnovič zbirka kratkih zgodb, Čebelja družina (Cankarjeva založba, 2020) – smiselno nadaljevanje začrtanih literarnih raziskovanj, saj tokratne pripovedi na dogajalni ravni povezujejo običaji in tradicije, ki so tako ali drugače še dandanes del naše kulture (od čebelarstva do pusta, od rekov in pregovorov do najrazličnejših obredov), v globini pa znova raziskujejo medosebne odnose, še zlasti družinske.

Hula-hoop pravljična delavnica

Anja Hercl poučuje že vrsto let in širi svoje znanje na področju hula-hoop kreativnih delavnic. Obožuje delo z otroki ter si prizadeva razširiti možnosti otroške igre, zato v svoj program vključuje stare, pozabljene igre, obenem pa sledi tempu novodobnega časa. Vrtenje je naraven fenomen, ki obstaja od začetka stvarstva. Vrtijo se atomi, torej se vrti vse, kar je zgrajeno iz njih. Življenjski tok je pravzaprav vrtenje. Na ustvarjalnici se bodo otroci s kreativnostjo podali v pravljični svet hula-hoopa.

»Vrteti obroč sem začela za hobi, vendar me je to tako zelo navduševalo, da se je zarezalo v vse pore pore mojega življenja in ga postavilo na glavo. Tako sem začela iskati možnosti kako bi lahko svoje znanje in veselje lahko tudi delila. Ko sem živela v sosednji Italiji, sem s svojim talentom začela delovati kot artistka in performerka. Ob vrnitvi v Slovenijo sprva nisem nameravala nadaljevati v tej smeri, a me je življenje popeljalo nazaj k vrtenju kroga. Vse se je začelo vrteti okoli tega, s tem pa tudi jaz. Spoznala sem se z izdelavo in jih začela ročno sestavljati – od začetka do konca tako, da jih okrasim še z raznimi trakovi. Vse se je zavrtelo v zgodbo vrtenja« nam je zaupala hulahoperka Anja Hercl.

Beletrinini trubadurji: Tone Partljič se predstavi

Tone Partljič (1940) je eden najbolj vsestranskih slovenskih literarnih ustvarjalcev. Objavil je mnogo odmevnih proznih in dramskih del ter scenarijev za televizijske in radijske igre in filme. Za svoje ustvarjalne dosežke je prejel nagrado Prešernovega sklada, Levstikovo nagrado, Grumovo nagrado, Glazerjevo nagrado za življenjsko delo in leta 2016 veliko Prešernovo nagrado.

206266056 4035410733222181 6135908920237795893 N

Na Vrtu knjige je predstavil svoj roman Pesnica. V spremni besedi je Ignacija J. Fridl o knjigi zapisala: “»V naši deželi skoraj vse reke tečejo od zahoda proti vzhodu. Torej proti soncu.« Tudi Pesnica. Ampak Pesnic je več: je reka, ali pravičneje rečica Pesnica, dva zaselka blizu rečice, eden v Avstriji in eden pod Kozjakom, je Pesniška dolina in še velika vas Pesnica in železniška postaja Pesnica, kjer je avtorjev oče delal več kot trideset let … Pesnica je tudi kraj v avtorjevi domišljiji in spominu, ki zanj pomeni obdobje otroštva in zgodnje mladosti. V romanu spremljamo zgodbo avtorjevega otroštva, zgodbe njegovih staršev in pomembnih Pesničanov, ki spremljajo spreminjanje njim ljube doline v »spalno« naselje Maribora.” 

2. regijski festival kamišibaj Južne Primorske

Naša predstavnica Nives Andrič, se je v torek 22. junija, udeležila pravljično obarvanega 2. regijskega festivala kamišibaj Južne Primorske. Kamišibaj festival sta organizirala Pedagoška fakulteta in Primorski učni center. Nives Andrič se je na festivalu predstavila s pravljico Srečni ježek. Vsi sodelujoči so tako pričarali magični festival, ki je očaral tako majhne kot velike obiskovalce.