Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Seniorji

Seniorji Prva Pasica 264.583 × 30.146 Mm 4

DOSTAVA GRADIVA NA DOM:

Brezplačna storitev dostave gradiva na dom članom Knjižnice olajša dostop do knjižničnega gradiva, še posebej tistim, ki imajo omejitve pri obisku Knjižnice (gibalna oviranost, oddaljenost, dolgotrajna bolezen, onemoglost).

Storitev izvajamo enkrat mesečno, in sicer zadnji petek v mesecu. Gradivo lahko naročite po telefonu na številki 05 66 32 605 ali nas kontaktirate po elektronski pošti na izposoja@knjiznica-koper.si.

Pri naročanju izbranega gradiva navedite tudi naslov prebivališča in telefonsko številko. Naročite lahko največ tri enote gradiva. Gradivo dostavljamo v dopoldanskem času, pred dostavo vas kontaktiramo in uskladimo uro dostave. Ob dostavi boste prejeli tudi informacije o roku vračila.

Ko končate z uporabo izposojenega gradiva, ga lahko vrnete na dva načina – lahko se dogovorite za ponovno dostavo gradiva nazaj v Knjižnico ali pa ga sami prinesete v Knjižnico ob naslednjem obisku.

Seniorji Prva Pasica 264.583 × 30.146 Mm 3

E-STORITVE:

Audibook – namenski program, ki omogoča poslušanje zvočnih knjig. Člani lahko dostopajo do širokega nabora knjižnih naslovov v slovenskem jeziku. Audibook omogoča poslušanje knjig kjerkoli in kadarkoli, saj je prilagojen različnim napravam, kot so pametni telefoni, tablice itd.*

BIBLOS – spletni portal in aplikacija, ki omogoča izposojo in nakup elektronskih knjig v slovenskem jeziku. Portal ponuja širok izbor e-knjig z različnih področij. Omogoča vam tudi prilagojeno branje v aplikaciji, bralniku ali drugi elektronski napravi z uporabo različnih orodij za pomoč pri branju, kot so povečava besedila, osvetlitev itd.*

PressReader – platforma, ki omogoča dostop do širokega izbora mednarodnih časopisov in revij v digitalni obliki. Uporabniki lahko prebirajo aktualne novice, članke in revije v več kot 60 jezikih iz različnih držav sveta. V slovenskem jeziku so na voljo Večer, Dnevnik in Nedeljski dnevnik. Publikacije lahko pregledujete po državah, jezikih in vsebini.*

Baza slovenskih filmov (BSF) – spletna platforma, ki omogoča dostop do slovenskih filmskih del. Uporabniki lahko poiščejo informacije o slovenskih filmih, si ogledajo napovednike, preberejo opise filmov, spoznajo ustvarjalce in se seznanijo z bogato slovensko filmsko dediščino.*

Kamra – spletni portal, ki združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva v knjižnicah in drugih lokalnih kulturnih ustanovah. Prinaša zgodbe, ki so za neko področje značilne, zanimive in v interesu lokalne skupnosti, kot na primer predstavitve znamenitih oseb, dokumente in fotografije značilnih lokalnih društev, razglednice krajev iz različnih časovnih obdobij, znamenite zgradbe, zgodbe ljudi, ki so v njih živeli, in še marsikaj drugega. Vabljeni, da tudi vi prispevate svoje zgodbe in kakršenkoli material, značilen za naše kraje.

dLib (Digitalna knjižnica Slovenije) – spletni informacijski vir, ki zagotavlja dostop do raznovrstnih digitalnih vsebin s področja znanosti, umetnosti in kulture. Vsebuje digitalizirano in izvorno digitalno gradivo. Digitalizirano gradivo je zaradi upoštevanja avtorskopravne zakonodaje v večji meri starejše (izpred leta 1945). Zajema veliko število knjig, časopisov in časnikov, fotografij, rokopisov, notnega gradiva in drugih kulturnih zakladov, ki jih hranijo slovenske knjižnice. Izvorno digitalno gradivo zajema veliko število sodobnih naslovov serijskih publikacij, pa tudi sodobne elektronske knjige slovenskih založnikov.

Obrazi slovenskih pokrajin – spletni biografski leksikon, ki vsebuje biografije znanih osebnosti slovenskih pokrajin, vključno s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Portal združuje življenjepise, objavljene v prejšnjih regijskih leksikonih. Vsaka pokrajina ima svoj pokrajinski leksikon, medtem ko so pomembni Slovenci, ki živijo v zamejstvu in tujini, združeni v leksikonu Slovenci v zamejstvu in po svetu. Vsebina leksikona se dopolnjuje s prispevki različnih knjižnic in ustanov ter se nenehno posodablja z novimi podatki o znanih osebnostih iz zgodovine in sedanjosti.

* Pogoj za uporabo in dostop do elektronskih virov so urejeno članstvo in poravnane terjatve.

Seniorji Prva Pasica 264.583 × 30.146 Mm 5

BRALNA PRIPOROČILA:

Dobreknjige.si – spletni portal s priporočilno literaturo je namenjen promociji dobrega branja in ponuja bogate informacije o knjigah. Njegova posebnost so iskalni moduli, ki bralcu olajšajo izbiro, mu s premišljeno raznolikostjo odpirajo nove poglede na literaturo in ga vodijo do zanj najprimernejše knjige. Njegovo zanesljivost, nepristranskost in ažurnost vzajemno zagotavljajo slovenske splošne knjižnice v sodelovanju z literarnimi kritiki in bralkami ter bralci.

Primorci beremo – bralni projekt temelji na sistematičnem usmerjanju v razvoj in širjenju bralne kulture pri odraslih bralcih (od 15. leta dalje), promociji branja in nabave gradiva s poudarkom na izključno slovenskem izvirnem leposlovju – prozi in poeziji. Skozi različne dogodke, pogovore in sodelovanja si prizadevamo povečati bralno ozaveščenost ter spodbujati ljubezen do literature.  Bralna akcija traja od aprila do novembra, v tem obdobju imajo bralci na voljo seznam priporočene literature, ki smo ga oblikovali knjižničarji iz desetih primorskih knjižnic. Za uspešno končano sezono mora vsak sodelujoči prebrati pet proznih del in eno pesniško zbirko.

Knjižničarji priporočamo: 52 knjig, ki jih morate prebrati – bralni priporočilni seznam, ki ga pripravljamo koprski knjižničarji in je namenjen vsem bralcem in obiskovalcem Knjižnice. Zakaj ravno 52 naslovov? Ker ima leto 52 tednov. Vsak teden eden izmed knjižničarjev razkrije naslov ene izmed svojih najljubših knjig. Bralni izziv je namenjen spodbujanju branja knjig, ki so kakovostne, a včasih spregledane v vsej poplavi novih izdaj. Seznam vsebuje različne žanre, avtorje in naslove ter predstavlja izziv bralcem, da preberejo vsaj eno knjigo na teden čez celo leto in tako razširijo svoja literarna obzorja.

Na Oddelku za odrasle boste knjige, ki že nestrpno čakajo na vas, našli na posebni polici, prepoznali pa jih boste po nalepki z logotipom bralne akcije.

LITERATURA Z VEČJIM TISKOM

Leposlovno gradivo z večjim tiskom je namenjeno bralcem, ki zaradi poslabšanja ali okvare vida težje berejo drobnejši tisk. Na knjižnih hrbtih je nalepka s piktogramom očal, ki sporoča, da gre za gradivo z večjim tiskom. Leposlovno gradivo se nahaja v 1. nadstropju Oddelka za odrasle.

Seniorji Prva Pasica 264.583 × 30.146 Mm 7

BRALNA DRUŽENJA

Čas za eno štorijo: bralno druženje v semedelski knjižnici – snidenja so namenjena sproščenemu klepetu, izmenjavi izkušenj in pogledov na tematike, ki se porajajo ob branju novel in zgodb iz naše bližnje okolice. Izvodi izbranih besedil so pred posameznimi srečanji na voljo v enotah Semedela in Markovec ter na Oddelku za odrasle. Bralna druženja se izvajajo enkrat mesečno od oktobra do aprila v prostorih enote Semedela (Tomšičeva 6). Srečanja povezuje Urša Skumavc, za več informacij ji lahko pišete na ursa.skumavc@knjiznica-koper.si. Razvežimo jezike in obudimo spomine!

Berivka – bralni klub, ki ga vodi prevajalka in literarna kritičarka Diana Pungeršič. Srečanja so namenjena vsem obiskovalcem in bralcem Knjižnice ter literarnim navdušencem, ki radi posegajo po kakovostni literaturi in želijo prisluhniti posameznim knjižnim poslasticam po Dianinem izboru. Mesečna druženja se odvijajo v Kavarni Loggia.

Glasno branje – druženja v domu za starejše občane Olmo. V sodelovanju z Domom za ostarele Olmo izvajamo mesečne delavnice glasnega branja, ki so znanstveno dokazano učinkovite pri ohranjanju umskih sposobnosti starejših. Glasno branje ni le dejavnost, ampak prava zakladnica prednosti za naše dragocene starejše.

Enkrat mesečno ustvarjamo prijetno vzdušje, kjer skupaj prebiramo različna besedila ter se ob kavi in piškotih posvetimo prijetnim pogovorom. Udeležence želimo spodbuditi k izmenjavi izkušenj, povečati njihovo socialno povezanost ter jih navdušiti za osvajanje novih navad.

Kako glasno branje koristi starejšim:

Socialna povezanost: Glasno branje spodbuja skupinsko dejavnost, ki krepi medosebne odnose in spodbuja interakcijo med udeleženci. Povezano branje ustvarja priložnosti za pogovor, sodelovanje in občutek povezanosti.

Kognitivne prednosti:  Pri glasnem branju se odprejo vrata v svet kognitivnih prednosti. Aktivno sodelovanje pri glasnem branju ne le spodbuja kognitivne funkcije, kot so pozornost, koncentracija, spomin in razumevanje besedila, temveč tudi prinaša neprecenljive užitke v procesu branja.

Raziskave so pokazale, da ima glasno branje izjemen vpliv na pomnjenje besed in besedil. To velja tako za otroke kot tudi za odrasle. Na primer, psihiatri z univerze Waterloo v Kanadi so odkrili, da so se odrasli, stari od 67 do 88 let, spomnili kar 27% več besed, prebranih na glas, v primerjavi s tistimi, ki so iste besede brali tiho.

Glasno branje zahteva aktivno sledenje besedilu, kar pripomore k izboljšanju kratkoročnega in dolgoročnega spomina. Učinek je še bolj izrazit, ko na glas beremo sami, saj s tem krepi možgansko skorjo in prekrvavi glasilke. To je še posebej pomembno v boju proti demenci, saj raziskave kažejo, da ima glasno branje, podobno kot petje, pozitiven vpliv na preprečevanje demence ter prispeva k kakovostnejšemu in daljšemu življenju.

Ni pomembno, ali ste otrok ali starejši – glasno branje prinaša številne prednosti za kognitivni razvoj in splošno dobro počutje. Zato, bodite aktivni udeleženec v čarobnem svetu glasnega branja ter okrepite svoje možgane in uživajte v vsakem trenutku branja na glas. Vaši možgani vam bodo hvaležni.

Dviganje razpoloženja: Glasno branje prinaša elemente igrivosti, saj udeleženci z glasom izražajo čustva in intonacijo. Ta interaktivnost prispeva k dvigu razpoloženja, zmanjšuje občutek osamljenosti in prispeva k splošnemu dobremu počutju.

Stimulacija jezika: Glasno branje krepi sposobnost verbalnega izražanja, izboljšuje govor in spodbuja jezikovne veščine. S tem pripomore k ohranjanju in izboljšanju komunikacijskih sposobnosti

ZDRAVSTVENI KOTIČEK

V zdravstvenem kotičku, ki se nahaja v 1. nadstropju Oddelka za odrasle, vam nudimo pomoč pri iskanju gradiva in informacij s področja zdravstva (vendar ne svetujemo in ne nudimo zdravstvene pomoči). Izbirate lahko med velikim naborom gradiva in revij s področja medicine, zdravja, prehrane itd. Na voljo so tudi zloženke in publikacije društev ter skupin za samopomoč z informacijami o zdravju ali delovanju društev.

Spominčica – Slovensko združenje za pomoč pri demenci. Na sedežu Spominčice delujeta Posvetovalnica in Skupina za samopomoč svojcev, izvajamo tudi delavnice za osebe z demenco in druge aktivnosti. Na voljo so vam tudi vsa gradiva, ki jih izdaja Spominčica. 

“Nisi okej? Povej naprej.” – Kampanja, ki deluje proti stigmatizaciji duševnega zdravja. Njen cilj je znižati stopnjo stigmatizacije težav v duševnem zdravju in spodbuditi k iskanju ustrezne pomoči. Večinski delež aktivnosti kampanje je usmerjen k mladim ljudem, saj so trenutne razmere še posebej negativno vplivale na njihov vsakdan, posledično pa tudi na duševno zdravje. V ta namen je bil ustvarjen tudi Instagram profil. 

Program MIRA – nacionalni program duševnega zdravja. Na spletni strani informirajo o skrbi za duševno zdravje z nasveti strokovnjakov, kam po pomoč.

IZOBRAŽEVANJA

Nudimo individualne tečaje uporabe spletnega kataloga COBISS+ in elektronskih virov. Za več informacij in naročanje nam pišite na izposoja@knjiznica-koper.si.