Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

KNJIŽNIČARJI PRIPOROČAMO: 52 KNJIG, KI JIH MORATE PREBRATI V LETU 2023

Bralni priporočilni seznam 52 knjig, ki jih morate prebrati v letu 2023, smo knjižničarji pripravili za vse bralce in obiskovalce knjižnice. Zakaj ravno 52 naslovov? Ker ima leto 52 tednov. Vsak teden vam bo eden izmed knjižničarjev razkril nov naslov – eno izmed svojih najljubših knjig. Bralni izziv je namenjen spodbujanju branja knjig, ki so kakovostne, a včasih spregledane v vsej poplavi novih izdaj. V Oddelku za odrasle boste knjige našli na posebni polici, kjer bodo nestrpno čakale na vas. Knjige boste prepoznali po nalepki z logotipom naše bralne akcije.

Logo 2023 52 Knjig 3ver 300x236

V tej bralni akciji ni pravil, če želite, lahko preberete vseh 52 knjig, ki vam jih bomo redno priporočali, ali morda le tisto eno, ki vas bo zares pritegnila. Knjižne bisere bomo izbirali med leposlovjem iz različnih obdobij in skrbeli za žanrsko razgibanost. Kaj smo za vas izbrali, pa si boste lahko sproti ogledali na naši spletni strani in se sami odločili, katere knjige boste z veseljem vzeli v svoje roke oziroma sledili priporočilu svojega najljubšega knjižničarja.

SEZNAM KNJIG:

Čustven in magičen roman, v katerem spremljamo glavnega junaka, študenta Toruja. Toru je introvertirana oseba, ki svoj prosti čas preživlja z učenjem, branjem knjig znanih angleških avtorjev in poslušanjem klasične glasbe. Skozi roman spoznamo njegovega edinega prijatelja Kizukija in njegovo partnerko Naoko. Po Kizukijevem nenadnem samomoru se Toru in Naoko odpravita študirati na univerzo v Tokiu, kjer se po nekem času ponovno srečata in povežeta.

Knjiga govori o zapletenih razmerjih, osamljenosti, minljivosti življenja in nenazadnje tudi o ljubezni.

Raimundu Gregoriusu se nekega jutra njegovo disciplinirano in urejeno življenje obrne na glavo. Nenaden obrat postane neustavljiva nuja. Nočni vlak iz Berna v Lizbono, kjer začne slediti življenjski zgodbi Amadea de Prade, postane življenjska prelomnica. Sledenje in raziskovanje je tako zunanje kot notranje, uvidi o ljubezni, smrti, pogumu in vsem, kar se zgodi, pa so ključni za Raimundovo lastno renesanso.

Po aferi med glavnim junakom, univerzitetnim profesorjem in študentko se profesorjeva kariera zaključi in začne se njegovo iskanje stika z izgubljeno hčerko. V premišljevanju in potovanju skozi Južnoafriško republiko se nam odvijajo scene rasizma, boja za preživetje, staranja, spolnosti, nasilja in medosebnih odnosov; sredi suhe vroče pokrajine, kjer preži negotovost in opreznost. 

Podlaga odličnega romana je slikovito in čarobno Sredozemlje, točneje otok Kreta z mističnim labirintom, kamor je avtor umestil skupino angleških turistov. Knjižne like je Durrell mojstrsko portretiral in jih psihološko ter socialno podrobno dodelal.

Bodo književni liki v romanu našli lastno odrešitev ali bo prehojena pot, ki je kot spust v pekel, za nekatere žal usodna? Napeto, mistično, alegorično in zelo realistično.

V ospredju je zgodba družine Allbright – oče Ernt je bil v vietnamski vojni, mati Cora, ki ga neizmerno ljubi in bi zanj naredila vse, ter trinajstletna Leni. Družina se preseli na Aljasko v upanju, da najdejo rešitev za očetove vojne travme.

Jo bodo našli ali jih bo divja Aljaska pogubila? Zgodba se me je čustveno zelo dotaknila, zato svetujem, da si ob branju pripravite tudi robčke.

Preplet dveh zgodb bralca izmenično vodi skozi poletje leta 1942 v okupirani Franciji in sodobni čas. Pretresljiva in temačna skrivnost, v katero je bila vpletena mala Sara, pride na dan šele ob raziskovanju novinarke v sedanjosti.

Zgodba je napeta, žalostna in presunljiva. Pomembne življenjske odločitve pri vsakem človeku pustijo sledi – tem bolj, če so bile mišljene dobronamerno, pa se je kasneje izkazalo, da temu ni bilo tako.

Eden izmed najpomembnejših družbenokritičnih romanov, ki še dandanes ostaja na seznamu najbolj brane ruske literature. V zgodbi spoznamo pretkanega gospoda Čičikova, ki spretno kupuje t. i. mrtve duše – tlačane, ki so že pokojni, pa vendar še vedno zabeleženi v davčnem seznamu kot živi in aktivni. S kupovanjem mrtvih duš se glavni antijunak želi okoristiti in pretentati sistem. Skozi satirično pripoved naletimo na več komičnih insertov in manjših zapletov. Roman je upravičeno označen kot svetovna klasika, saj nam na duhovit način ponuja vpogled v takratno življenje nižjega plemstva.

Divjaki – v 18. stoletju so bili divjaki vsi, ki niso bili beli in vsi, ki se civilizacijsko niso kosali z evropsko srenjo. Divjaki smo (bili) mi. Beli človek, ki je osvajal in klal vse, kar je prišlo naproti. Potopis, ki ni le to, nas po saharski Afriki popelje po vseh grozotah genocida preteklosti.
Poučno in neponovljivo.

Avtorica v šestnajstih intimno izpovednih zgodbah raziskuje neizbežen proces staranja, predvsem ženskega telesa in njenega staranja. Razumeti poskuša, kaj staranje pomeni za posameznico in njeno okolico.

Opozori nas na zamolčanost problematike staranja, zlasti pri ženskah:

»Zakaj nam mame nikoli ne govorijo o tem, kako se z leti telo spreminja, kako lepota usiha, zakaj nam ne govorijo o občutku izgube in sramu? Ali je starost, celo kadar ni bolezni, samo nepretrgana vrsta ponižanj, ki jo spremlja vse večja ravnodušnost?«

Branje, ob katerem občutimo tudi nelagodje, vodi k samospoznavanju.

Odštekana zgodba o čarovnicah, magiji, kraljih in njihovih naslednikih … V ta fantazijski svet, ki je tako drugačen od našega (a po drugi strani tudi precej podoben), nas napeta zgodba popelje z obilico humorja.

Knjiga za tiste, ki bi se radi malo odklopili in imajo radi britanski humor.

Knjigo arabskega pisca Mahfuza sem odkrila, preden sem se podala na potovanje po Egiptu in mi je služila kot odlična uvertura k doživljanju novega okolja. 

Mahfuz vas v prvi knjigi trilogije z lahkoto posrka v družinsko sago, kulturo in polpreteklo zgodovino egipčanske prestolnice, veličastnega mesta Kairo. Z njim odkrivate medsebojne odnose, ženske in moške vloge, vpliv političnih sprememb na družbeno in gospodarsko dogajanje, kulinarično in bivanjsko kulturo. Izvrsten prevod Barbare Skubic pa že tako slikovit roman le okrepi in polepša vaše bralno doživetje. Mimogrede ga je konec in gotovo boste posegli tudi po ostalih delih trilogije.

Roman južnokorejske pisateljice Han Kang je zagotovo ena izmed tistih knjig, ki je še dolgo ne bomo pozabili. Kompleksen in surov roman, ki v ospredje postavlja ženski upor v obliki vegetarijanstva, je izjemna pripoved, ob kateri bralec težko ostane ravnodušen. Zgodba se osredotoča na glavno junakinjo Yeong-hye, ki se nekega dne zbudi in odloči, da se meso ne bo več znašlo na njenem jedilniku. V dramatičnem uvodu spoznamo njenega moža, gospoda Cheonga, ki v zgodnjih jutranjih urah najde svojo ženo pred hladilnikom med zavzetim praznjenjem zaloge zmrznjenega mesa. Kaj je bil povod za njeno drzno odločitev?

Avtor Jakob J. Kenda je izkušnjo pohodnika prelil v potopisni roman. Sočno, poučno, nevsakdanje, epsko, razburljivo, duhovito in pretresljivo čtivo, ki nagovarja raznovrsten krog bralcev: od pustolovcev in pohodnikov do tistih, ki se radi sprehajajo po leposlovnih pokrajinah. Za vse tiste, ki radi hodijo in berejo.


Predvsem pa je navdihujoč jezik.

»Dolge poti so res dolge. Na tisoče kilometrov daleč gredo. Na večini se nabere prek sto kilometrov skupnega vzpona. Desetine tednov potrebuješ, da jih prehodiš.«

Coleman Silk se znajde v situaciji, ko se mu življenje dobesedno sesuje na glavo. Drama, polna eksistencialnih vprašanj, se odvija kot najboljše napisan kriminalni roman. Philip Roth je velikan sodobne ameriške književnosti, ki se ukvarja z minljivostjo, smrtnostjo, judovstvom v Ameriki ter medčloveškimi odnosi.

Kdo je Verity? 

Verity je uspešna pisateljica, ki doživi nesrečo in ne more dokončati serije uspešnih knjig. Njen mož najame nadomestno pisateljico, ki se preseli v njun dom in nadaljuje pisanje. V pričakovanju zapleta in razpleta klasičnega ljubezenskega trikotnika sem knjigo vzela v roke kot lahkotnejše branje. Vsebina knjige me je v hipu potegnila vase, da je nisem odložila, dokler ni bila prebrana zadnja stran zgodbe. Resnice o Verity nisem našla do konca. Jo boste vi?

Meni ena izmed najljubših knjig. Zgodovinski roman je lahko berljiva ljubezenska zgodba, ovita v vojskovanje, spletke, ugrabitve … Dogaja se v času Bizantinskega cesarstva, spremljamo Slovenca Iztoka in njegovo popotovanje v Bizanc, njegov razvoj, izogibanje spletkam, nova spoznanja …

Priporočam vsem ljubiteljem zgodovinskih romanov.

Madžarska pisateljica nam v knjigi predstavi pisateljico Magdo in njeno gospodinjsko pomočnico Emerenc. Časovno je umeščena v čas po drugi svetovni vojni. Emerenc vrata svojega stanovanja ne odpre nikomur. Za njimi skrbno čuva svojo življenjsko zgodbo. Komu in kako jih bo odprla?

Zgodba vrat v metaforični podobi se me je globoko dotaknila, knjiga  s psihološkim pristopom pa posrkala vase. 

Lani je minilo sto let od izida Uliksesa, enega tistih romanov, za katerega se bralci radi zlažejo, da so ga prebrali. Delo Jamesa Joycea je navdih za festival, ki po evropskih mestih spodbuja razmislek o sodobnih vprašanjih (izgnanstvu, spolnosti, nacionalizmu, položaju žensk…).

Projekt je začel l. 2022 in bo potekal do 2024 v 18 mestih in v 16 državah. Zamišljen je kot potovanje po romanu.

Leposlovno delo Lekcije iz kemije je pravcati bralni užitek. Zatopili se boste v čas v začetku šestdesetih let dvajsetega stoletja, v zgodbo o mladi ženski, ki je primorana službovati v kuharski TV oddaji, čeprav je njena želja delati na inštitutu in se izpopolnjevati v kemiji. A tisti čas je bil do žensk neenakopraven, neusmiljen in zadrt. Roman pusti pečat v duši bralca, saj je zelo iskriv, živopisen z mojstrsko opisanimi liki. Je duhovit, zabaven, a hkrati izpostavlja tudi globoke in težke teme. Knjiga, vredna vašega časa!

Shafakova, ameriška avtorica turških korenin, me je prevzela že s prvim prevodom v slovenščino – Pankrt iz Istanbula. Ljubezensko razmerje se poglablja iz knjige v knjigo.  Ko si zaželim prepletanja vzhodne in zahodne kulture, družinskih skrivnosti in življenjskih situacij posežem po njenih knjigah. Pritegne me s širokim vedenjem in napetim pisanjem.

Knjige so v zgodovini človeštva vedno igrale zelo pomembno vlogo, skozi posamezna obdobja so bile nemalokrat preganjane in veljale za nevarne. Prav zaradi knjig in zgodb, ki jih nosijo, lahko danes dobimo uvid v marsikateri javnosti ne tako poznani resnici. Roman, Knjižničarka iz Auschwitza, katerega zgodba je resnična, v sebi nosi močno sporočilo in se me je kot bralko globoko dotaknila, predvsem pa mi je dala vedeti, da ljudje radi pozabimo slabe stvari. Prav iz tega razloga ima knjiga tako pomembno vlogo, da nas opominja na pretekle napake in nas svari, kaj se lahko zgodi, če ne bomo preudarni in človeški. Kljub temu, da se zgodba odvija v času druge svetovne vojne in je pretresljiva, je to knjiga, ki jo je vredno vzeti v svoje roke, saj se vam bo usidrala v srce in spomin.

V duhu mladosti in pod vtisom pesmi kultne skupine Nirvana sem se odločila, da v roke vzamem avtobiografijo bobnarja Dava Grohla. Dave, pozneje tudi ustanovitelj rock skupine Foo Fingehters, me je v tej knjigi navdušil s svojo pripovedjo o življenju, prijateljstvu in seveda glasbi. Odprite, preberite in se sami prepričajte, kako dobro pripoveduje Pripovedovalec.

Roman me je popeljal skozi vrsto različnih občutenj, saj je sestavljen iz štirih čustvenih zgodb, ki med seboj niso vsebinsko povezane. Rdeča nit vsake zgodbe je potovanje v preteklost, kjer dogodke, ki so se zgodili ne moremo spreminjati, vendar lahko z novimi informacijami vplivamo na našo prihodnost. Vsaka zgodba se me je dotaknila na svoj način, predvsem zaradi razlogov, zaradi katerih so se junaki v zgodbah odločili za potovanje v preteklost. Knjigo priporočam vsem ljubiteljem japonskega sloga, ki imajo radi melanholično pisanje in počasno dogajanje ter iščejo prijetno bralno izkušnjo.