Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

KNJIŽNIČARJI PRIPOROČAMO: 52 KNJIG, KI JIH MORATE PREBRATI V LETU 2023

Bralni priporočilni seznam 52 knjig, ki jih morate prebrati v letu 2023, smo knjižničarji pripravili za vse bralce in obiskovalce knjižnice. Zakaj ravno 52 naslovov? Ker ima leto 52 tednov. Vsak teden vam bo eden izmed knjižničarjev razkril nov naslov – eno izmed svojih najljubših knjig. Bralni izziv je namenjen spodbujanju branja knjig, ki so kakovostne, a včasih spregledane v vsej poplavi novih izdaj. V Oddelku za odrasle boste knjige našli na posebni polici, kjer bodo nestrpno čakale na vas. Knjige boste prepoznali po nalepki z logotipom naše bralne akcije.

Logo 2023 52 Knjig 3ver

V tej bralni akciji ni pravil, če želite, lahko preberete vseh 52 knjig, ki vam jih bomo redno priporočali, ali morda le tisto eno, ki vas bo zares pritegnila. Knjižne bisere bomo izbirali med leposlovjem iz različnih obdobij in skrbeli za žanrsko razgibanost. Kaj smo za vas izbrali, pa si boste lahko sproti ogledali na naši spletni strani in se sami odločili, katere knjige boste z veseljem vzeli v svoje roke oziroma sledili priporočilu svojega najljubšega knjižničarja.

SEZNAM KNJIG:

Roman, prežet z absurdnimi situacijami, srbskim humorjem in nepredvidljivostjo dogodkov. Začetno presenečenje ob sami ideji zamenja radovednost o razpletu, ki te mimogrede pripelje do konca. Jugoslavija (moja) dežela, polna nostalgičnih momentov, neverjetnih karakterjev in balkanskega melosa.

Naj vam tekne!

Več o knjigi si lahko preberete na Dobreknjige.si.

 

 

Pisateljica odda svoje stanovanje in prepotuje svet, da razišče in ustvari zgodbe desetih žensk, ki so v svojem okolju izstopale z nenavadnimi konjički, potovanji …, a zgodovinske knjige o njihovih dosežkih ne pričajo. Ne omejuje se le na pripovedovanje zgodb, temveč ustvarja značaje, ki so živi in resnični. Odkriva moč žensk, njihove sanje, boje in zmage. Avtoričin pronicljivi pogled na življenje žensk prinaša globok vpogled v žensko psiho.

Naj vas knjiga navdihne, razveseli in napolni s spoznanji.                                                Več o knjigi si lahko preberete na Dobreknjige.si.

Izraz ronin opisuje »zavrženega samuraja«, ki zaradi različnih okoliščin ostane brez svojega gospodarja. V japonski kulturi poznamo sedeminštirideset roninov, ki so se odločili maščevati svojega gospodarja, ki je bil prisiljen storiti samomor. Po maščevanju so si vsi vzeli življenje, izjema je le en ronin. Poezijo torej beremo skozi njegove oči. Razdeljena je na pet delov – kazoku (družina), seiza (ozvezdje), bushido (pot bojevnika), daisho (mali in veliki japonski meč) in seppuku (harakiri). Vsebina knjiga je mešanica med čutnim, filozofskim in krutim. Bralca vsekakor ne pusti indiferentnega.

 

“in gledam vzpenjajočo se luno

in vidim, kako razsvetljuje

osamljeno senožet

kjer naj bi se dogajalo razodetje

nič ni slajšega od nevednosti”

Dobreknjige.si

Gre za čudovito ljubezensko zgodbo, ki ne le očara s svojo romantično noto, temveč postreže tudi z globljim razmišljanjem o življenjskih odločitvah in prelomnih trenutkih. Josie Silver s svojim pisanjem ustvari prepričljive like, ki bralca popeljejo skozi zanimiv preplet usod.

Zgodba raziskuje ljubezen med liki, pa tudi moč odločitev, ki jih sprejemamo v življenju. Odvija se v čarobnem vzdušju decembrskega časa, kar dodatno obogati celotno izkušnjo branja.

Všeč mi je, kako avtorica obravnava teme usode, naključij in pomembnost trenutkov, ki lahko spremenijo naša življenja.

Če ste ljubitelji romantičnih zgodb, ki imajo tudi globlje sporočilo, bo ta knjiga zagotovo izpolnila vaša pričakovanja.

Dobreknjige.si

Zgodba, s katero se srečuje marsikatera ženska, marsikatera družina. Ko se v utečeni, dobro stoječi in urejeni družini nekaj zalomi. Ko začnejo ženo prevevati dvomi, ko se mora oddaljiti in vse še enkrat premisliti, se pogledati v ogledalo in ugotoviti, kje in kdo pravzaprav je. Pevec predstavi žensko zgodbo zelo čutno in čustveno, kot da bi vstopil v naše – ženske čevlje. Branje ob čaju za dolge zimske večere.

Dobreknjige.si

Znanstvenofantastični roman, ki spretno združuje in prepleta svet resničnosti in nadnaravnega. V zgodbi spoznamo osirotelega fanta po imenu Bod, ki se po smrti svojih staršev zateče na pokopališče, kjer ga vzgaja skupnost duhov. Bod se skozi zgodbo sooča z nevarnostmi iz sveta živih in sveta mrtvih, spoznava svojo usodo ter obupno išče storilca, ki je umoril njegove starše.

Gaiman je ustvaril ganljivo pripoved o iskanju identitete ter odraščanju na neobičajen način.

Več o knjigi si lahko preberete na Dobreknjige.si.

Novela Serotonin avtorja Michela Houellebecqa, enega izmed najbolj znanih francoskih pisateljev sodobnega časa, je osebna izpoved glavnega junaka srednjih let, ki poskuša le preživeti v času zatona zahodne civilizacije, kjer ni več solidarnosti in skupnih idealov. Samega sebe opiše kot brezjajčnika, ki v širši družbi ni dosegel ničesar; pustil se je premetavati okoliščinam in ni bil zmožen vzeti lastnega življenja v roke. Brez olepševanj opiše neizprosnost in surovost sodobnega časa – življenje je samo po sebi absurdno, zato je posledično polno obupa. Več nesrečnih ljubezni in poklicni neuspeh ga pahnejo v depresijo. Večkrat razmišlja o samomoru ali celo o umoru in samomoru. Psihiater mu predpiše nove antidepresive, ki naj bi mu dvignili raven serotonina, t. i. »hormona sreče«. Kemijska sreča pride brez stranskih učinkov starih antidepresivov, kot so samomorilske ali poškodbene težnje, vendar ga obsodi na impotenco.

Ko na televiziji vidi prispevek o tem, da v Franciji prostovoljno izgine več kot deset tisoč oseb letno, se odloči storiti enako. Razide se z dekletom, ki je ne ljubi, in da odpoved v službi, ki jo sovraži. Se mu s tem odpre novo optimistično poglavje življenja ali le nadaljevanje po poti obupa v brezno nesmisla bivanja?

Samska mati, pisateljica Sonia, se na dan poroke, edine hčere Anne, spominja njunega skupnega življenja.

Skozi intimno pripoved neodločne ženske se v enem samem dnevu sprehodimo po dogodkih, ki so jo zaznamovali. Zastavlja si nešteto vprašanj njenega odnosa s hčerjo.

Roman je berljiv, a zahteva počasno branje in ponovno prebiranje.

V romanu se prepletajo zgodbe migrantov, ki so prispeli v Združene države Amerike med začetkom 20. stoletja in novembrom leta 1954. Te zgodbe tik pred zaprtjem nekoč velikega emigracijskega centra zabeleži John, vodja urada za priseljence, ki je na otoku živel 45 let in se srečal z neštetimi usodami priseljencev. Zgodba je obenem tudi Johnova osebna pripoved, v kateri spoznamo tragično usodo preminule žene Liz in pa Nelli – migrantko, ki mu napove prihodnost.

Preberite knjigo in izvedeli boste, ali so se napovedi uresničile.

Zgodba govori o Addie in Louisu, sosedih iz ulice, ki sta že vrsto let vdovca. Addi nekega dne obišče Louisa na domu in ga vpraša, če bi razmislil o tem, da bi kdaj prespal pri njej. Louis zbere pogum in tako se prične njuno nočno druženje, ki v okolici in med njunimi bližnjimi ne ostane neopaženo. Naletita na zgražanje in nerazumevanje.

Pisateljev slog pisanja je rahlo nenavaden in pust, vendar me zgodba o drugi priložnosti ni pustila ravnodušne, bi si pa želela drugačnega zaključka.

Ob hčerkini prometni nesreči se kirurg Timoteo začne spominjati preteklosti; davnega ljubezenskega razmerja z osamljeno žensko iz barakarskega predmestja Rima, s katero je imel daljše ljubezensko razmerje, ki je bilo zapleteno, ljubeznivo, otožno, predvsem pa skrivnostno, saj je bil takrat že poročen z mamo svoje hčerke. Ljubezenski trikotnik, odnosi in človeške usode nas silijo k razmisleku o lastni etični in moralni drži ter ljubezni sami; kaj je in v imenu katere delujemo.

Pesnica deluje že več kot šestdeset let in njena dela so trajno oplemenitila slovenski književni prostor. Ljubezenski triptih je delo iz treh sklopov, katerih zbirka pesmi je nastajala več desetletij. Ustvarjalna Neža Maurer ga je zapolnila s čutnimi verzi, polnimi ljubezenskega hrepenenja. Pesmi so refleksivno opojne, iz njih veje pisateljičina življenjska energija.

Dobreknjige.si

Janice – v zakonu nesrečna ženska srednjih let se preživlja s čiščenjem na domu. Vsako njeno stranko spremljajo edinstvene življenjske zgodbe, ki jih Janice zbira v svojih mislih. Njeno življenje se spremeni, ko prejme ponudbo za službo pri samosvoji in trmasti starki “gospe B”. A Janice sprejme delo pod enim pomembnim pogojem: da ji “gospa B” razkrije zgodbo o Becky. Gospa B je namreč nekoč opravljala vohunsko delo, in morda bo odkrila, da tudi njena zaposlena skriva zgodbo.

Vprašanje pa ostaja: Ali bo Janice zbrala dovolj poguma, da razkrije svojo zgodbo?

Priporočam v branje, saj vas bo zgodba zagotovo pritegnila, ne glede na to, ali se ukvarjate s čiščenjem po tujih hišah ali ne.

Florence Green, vdova in nekdanja prodajalka, se leta 1959 odloči, da bo v mestecu Hardborough odprla knjigarno. Vzame posojilo in kupi staro hišo s posestvom. Lokalna veljakinja Violet Gamart pa bi rada iz te zgradbe naredila krajevni center umetnosti. Začne se boj za obstanek in uveljavitev, z vsemi malimi političnimi prijemi pa se boj moči v malem mestecu odvije v slogu velike arene.

Skoncentrirano angažirano in brezčasno branje.

Nežen in liričen roman izpod peresa kanadske pisateljice Dominique Fortier je namenjem vsem bralcem, ki želijo na poetičen način spoznati življenje ameriške pesnice Emily Dickinson. V romanu so nanizani fragmenti njenega življenja, kjer spremljamo pesnico in njeno odraščanje na posestvu Homestead. Okolje v katerem je živela Emily je bil za ženske neizprosen, saj je bil strogo patriarhalen. Odločila se je, da se bo takemu okolju uprla, in je takó življenje posvetila knjigam in pisanju ter globokemu spoznavanju same sebe.

Roman, ki izžareva lepoto, čutnost in ranljivost.

Roman govori o uspešnem družinskem podjetju “TOJANE” in njihovih ustanoviteljih. Mož in oče Tone nepričakovano umre in potisne ženo Jano in sina Nejca v boj za dediščino. Zgodba se začne zapletati, ko se na zapuščinski razpravi pojavi še en dedič, takrat na površje privrejo družinske skrivnosti, ki vsem dodobra spremenijo ustaljen tok življenja. Kam je šlo vse premoženje zelo uspešnega farmacevtskega podjetja?

Sodobno in aktualno napisana pripoved te potegne vase, da knjige kar ne moreš odložiti.

Prvenec Pötzscha o dinastiji rabljev na Bavarskem v 17. stoletju se bere kot zgodovinska kriminalka. Avtor je namreč potomec Kuislov in knjiga Rabljeva hči ter vsa ostala nadaljevanja temeljijo na resničnih dejstvih. Osrednja oseba romana je mestni rabelj Jakob Kuisel, ki svojo poklicno veščino opravlja dosledno in pošteno. Ko mestni veljaki zaradi nenavadnih dogodkov osumijo čarovništva babico Martho Stechlin, začnejo Jakob, njegova hči Magdalena in mladi medikus Simon raziskovati.

Pisatelj je ustvaril razburljiv, napet in zelo živ roman, ki ponudi pristen vpogled v tedanjo tradicijo in življenje meščanov. Avtorjeva interakcija med fiktivnimi in raziskanimi zgodovinskimi dejstvi se mojstrsko prelivata druga v drugo in bralcu nudita bralno izkušnjo, ki ga bo potegnila v čas, ko so napredne ženske ožigosali za čarovnice in ko so usmrtitve v javnosti izvajali rablji.

Še dobro, da živimo v današnjem času, kajne?

Roman se odvija kot skupek kratkih zgodb junakov, pri čemur se zavedno in nezavedno nizata v nekakšnem monologu ter ustvarjata preplet doživetij. Kot mozaik se sestavijo v celoto in ustvarijo neverjeten zasuk ter presenetljiv konec. Smith ustvari minimalističen roman s suspenzom kriminalke. Nadvse avtentičen pogled in stil ti ostaneta v spominu. 

Iznakaženec in socialno izoliran moški mora zaradi dolga za en teden postati telesni čuvaj. Postati telesni čuvaj ženski, ki bo pričala na sodišču ni mačji kašelj. Psihološki roman in kriminalka ob enem, je zapisana v obliki dnevniških zapisov prvoosebne pripovedi. Zgodba, ki jo preberete na en mah. Film v glavi pa se vam vrti še nekaj dni!
 

Briljantno zapisana zgodba se vrti okoli najstniške Symone (Sym) in norosti njenega strica Viktorja ter šokantno opisuje potovanje v arktično divjino, ki se spremeni v boj za preživetje. To je pripoved o obsedenosti in zlorabi, ovita okoli pripovedi o raziskovanju, preživetju in prizadevanju. Viktor je zaslepljen fanatik, ki Sym zvabi na eksotično odpravo in z njo pokvarjeno manipulira, česar pa ona s svojo čisto in nedolžno dušo dolgo ne uvidi. Pasivno in naivno mu zaupa ter se prepušča njegovi vodljivosti. Zgodba se začne odvijati vedno bolj zlovešče, sledijo uničujoči eksplozivni dogodki, ki v Sym končno prebudijo samoohranitveni nagon.

Avtorici je uspela izjemna ubeseditev odnosa med posameznikom in glasovi v njegovi glavi, gotsko metaforičen ter dramatično večplastno prepleten roman, ki si zasluži vašo pozornost. Zagotovo vas ne bo pustil ravnodušnih.

Avtorica je v svojem prvencu opisala dramatično dogajanje v rešilnem čolnu. Človekov značaj se v izrednih razmerah, predvsem v boju za življenje, presenetljivo obrne in to bralec spozna v zgodbi o Grace Winter, ki z možem Henryjem tik pred prvo svetovno vojno doživi potop ladje. S preostalimi preživelimi se znajde na rešilnem čolnu in na začetku verjame v hitro rešitev, ki pa je ni od nikoder, saj ladje zaradi predvojnega stanja niso več tako pogosto plule čez Atlantik. Dnevi na preobremenjenem čolnu tečejo zelo počasi, hrane in vode pa je vedno manj, zato se v preživelih začne porajati pošastnost. Pri nekaterih etika in morala potoneta s tistimi, ki se samovoljno vržejo čez krov čolna.

Le kaj bi vi storili v danih razmerah? Menite, da ste dovolj močni, da bi preživeli brodolom? Takšne in podobne preizkušnje nam predočijo resnico o nas samih. Knjige so odlično okolje, v katerem se lahko vživimo v različne vloge in hkrati preizkušamo svoje meje.

Ljubitelji psiholoških kriminalk boste ob branju tega romana zaužili vse in še več, kajti spisan je izvrstno. Zgodba je napeta in polna hitrih preobratov, zaključi pa se z rušilnim emocionalnim udarcem. Beatrice živi v prepričanju, da svojo mlajšo sestro Tess dobro pozna, saj sta zelo povezani, čeprav živita na različnih kontinentih. Ko Beatrice prejme telefonski klic o sestrinem izginotju, se njeno prepričanje sesuje. Osupla se sooča z grozljivo resnico o skrivnem sestrinem življenju.

Roman vas bo tako pritegnil, da boste popolnoma pozabili na svet okoli sebe, zato si pred branjem zagotovite udoben naslanjač in svetilko, saj boste zagotovo brali pozno v noč.

Veliki Gatsby je klasika ameriške književnosti, ki je bila prvič objavljena leta 1925. Zgodba spremlja življenje mladega in skrivnostnega protagonista Jayja Gatsbyja skozi oči njegovega soseda, Nicka Carrawayja, ki se je pravkar preselil na Long Island. Knjiga v ospredje postavlja temačno plat ameriške visoke družbe, v kateri prevladujejo ljubezen, razkošje, zabava, razočaranje … Ali je lahko človek resnično srečen v praznem svetu? Svetu, polnem strasti, družbenih konfliktov, glamuroznih zabav in neomejenega bogastva. Ali je blišč enakovreden bedi? Knjiga je nedvomno mojstrovina z močnim sporočilom, ki je v današnjem času še vedno aktualno.

Če ste ljubitelji romantičnih in čustvenih zgodb, bo roman Poletje v Parizu avtorice Sarah Morgan z izjemno zapleteno zgodbo, čudovitim opisom Pariza in nežno izpisanimi liki zagotovo osvojil vaše srce.

Ko jo mož preseneti z novico o ločitvi, se Grace odloči, da bo v Pariz odpotovala sama. Audrey, mlado dekle iz Londona, pa v Pariz odpotuje, da bi tako ušla težavam, s katerimi se sooča doma. Obe ženski prideta v francosko prestolnico, da bi si oddahnili, najdeta pa neprecenljivo prijateljstvo, ki jima spremeni življenje

V knjigi spremljamo življenji dveh žensk, ki želita vsaka na svoj način zaščititi svoje otroke. Elen z navzven popolno družino živi v bogati soseski, kamor se preseli samohranilka Mia z najstnico Pearl, s katero sta se kar naprej selili. Zgodba nas premetava od ene matere k drugi – včasih smo na Elenini, včasih pa na Miini strani. Kaj se zgodi, ko moraš svoje utečeno življenje korenito spremeniti oziroma “požgati” in začeti znova? Knjiga, ki te ne pusti ravnodušnega in ti da misliti.

Lawrenca sem spoznala precej pozno, vsekakor po študiju. V roke mi je prišel kot knjiga, ki jo človek enkrat v življenju mora prebrati in med branjem sem ugotovila, zakaj je temu tako. Prvič sem dejansko razumela, da se ljudje kar naprej ukvarjamo z enakimi eksistencialnimi vprašanji – vprašanje ljubezni in seksualnosti, preživetja in živetja. Vprašanje odločitev. Svet vladajočih in svet vladanih, urbanega in ruralnega; razlika med preprosto izrečenim in intelektualiziranjem. Vse to so svetovi, ki nam jih v bogatem in prožnem jeziku orisuje Lawrence v pripovedovanju dogodivščine gospe Chatterley.

Roman, ki temelji na resničnih zgodovinskih dejstvih iz 16. stoletja, razstira zgodbo mlade in lepe Freye, ki ubeži usodi sultanove priležnice, tako da se vkrca na ladjo in kot slepa potnica pripluje v Benetke. Z ladje pa se v mesto prikrade tudi smrtonosna kuga, ki ohromi življenje vseh ljudi in je le prva izmed nadlog, ki doleti Benetke.

Za ljubitelje zgodb, v katerih se prepletajo resnična zgodovinska dejstva, spletke in ljubezen, napetost pa narašča z vsako obrnjeno stranjo.

V knjigi spremljamo zgodbo o boleči preteklosti moškega in deklice z negotovo prihodnostjo. Ob branju tega romana se globoko zamisliš o tem, kaj je v življenju zares pomembno. V zgodbi se prepletajo ljubezen, duhovnost, naključja in usoda. Če želite zvedeti, zakaj črički jokajo, vzemite to knjigo v roke.

Naj vam prišepnem: čudeži se dogajajo, le upati in verjeti je treba vanje.

Dopisovanje pravnika, profesorja in politika Borisa Furlana s hčerko Stašo, živečo v Ameriki, ko je bil kaznjenec na pogojni prostosti. Druži ju ljubezen do knjig in filozofije. Zbirka pisem obuja spomin na eno tistih osebnosti, katerih usode so ostale zamolčane.

Intimna zgodba, hkrati pa zanimiva in prepričljiva slika petdesetih let, kot jo je doživel človek, ki je pristal na dnu in dostojanstveno vztrajal pri preganjanju in revščini, obenem pa ostal profesor in učil hči filozofijo.

Predavanja iz filozofije bodo objavljena v naslednji knjigi.

Čustven in magičen roman, v katerem spremljamo glavnega junaka, študenta Toruja. Toru je introvertirana oseba, ki svoj prosti čas preživlja z učenjem, branjem knjig znanih angleških avtorjev in poslušanjem klasične glasbe. Skozi roman spoznamo njegovega edinega prijatelja Kizukija in njegovo partnerko Naoko. Po Kizukijevem nenadnem samomoru se Toru in Naoko odpravita študirati na univerzo v Tokiu, kjer se po nekem času ponovno srečata in povežeta.

Knjiga govori o zapletenih razmerjih, osamljenosti, minljivosti življenja in nenazadnje tudi o ljubezni.

Raimundu Gregoriusu se nekega jutra njegovo disciplinirano in urejeno življenje obrne na glavo. Nenaden obrat postane neustavljiva nuja. Nočni vlak iz Berna v Lizbono, kjer začne slediti življenjski zgodbi Amadea de Prade, postane življenjska prelomnica. Sledenje in raziskovanje je tako zunanje kot notranje, uvidi o ljubezni, smrti, pogumu in vsem, kar se zgodi, pa so ključni za Raimundovo lastno renesanso.

Po aferi med glavnim junakom, univerzitetnim profesorjem in študentko se profesorjeva kariera zaključi in začne se njegovo iskanje stika z izgubljeno hčerko. V premišljevanju in potovanju skozi Južnoafriško republiko se nam odvijajo scene rasizma, boja za preživetje, staranja, spolnosti, nasilja in medosebnih odnosov; sredi suhe vroče pokrajine, kjer preži negotovost in opreznost. 

Podlaga odličnega romana je slikovito in čarobno Sredozemlje, točneje otok Kreta z mističnim labirintom, kamor je avtor umestil skupino angleških turistov. Knjižne like je Durrell mojstrsko portretiral in jih psihološko ter socialno podrobno dodelal.

Bodo književni liki v romanu našli lastno odrešitev ali bo prehojena pot, ki je kot spust v pekel, za nekatere žal usodna? Napeto, mistično, alegorično in zelo realistično.

V ospredju je zgodba družine Allbright – oče Ernt je bil v vietnamski vojni, mati Cora, ki ga neizmerno ljubi in bi zanj naredila vse, ter trinajstletna Leni. Družina se preseli na Aljasko v upanju, da najdejo rešitev za očetove vojne travme.

Jo bodo našli ali jih bo divja Aljaska pogubila? Zgodba se me je čustveno zelo dotaknila, zato svetujem, da si ob branju pripravite tudi robčke.

Preplet dveh zgodb bralca izmenično vodi skozi poletje leta 1942 v okupirani Franciji in sodobni čas. Pretresljiva in temačna skrivnost, v katero je bila vpletena mala Sara, pride na dan šele ob raziskovanju novinarke v sedanjosti.

Zgodba je napeta, žalostna in presunljiva. Pomembne življenjske odločitve pri vsakem človeku pustijo sledi – tem bolj, če so bile mišljene dobronamerno, pa se je kasneje izkazalo, da temu ni bilo tako.

Eden izmed najpomembnejših družbenokritičnih romanov, ki še dandanes ostaja na seznamu najbolj brane ruske literature. V zgodbi spoznamo pretkanega gospoda Čičikova, ki spretno kupuje t. i. mrtve duše – tlačane, ki so že pokojni, pa vendar še vedno zabeleženi v davčnem seznamu kot živi in aktivni. S kupovanjem mrtvih duš se glavni antijunak želi okoristiti in pretentati sistem. Skozi satirično pripoved naletimo na več komičnih insertov in manjših zapletov. Roman je upravičeno označen kot svetovna klasika, saj nam na duhovit način ponuja vpogled v takratno življenje nižjega plemstva.

Divjaki – v 18. stoletju so bili divjaki vsi, ki niso bili beli in vsi, ki se civilizacijsko niso kosali z evropsko srenjo. Divjaki smo (bili) mi. Beli človek, ki je osvajal in klal vse, kar je prišlo naproti. Potopis, ki ni le to, nas po saharski Afriki popelje po vseh grozotah genocida preteklosti.
Poučno in neponovljivo.

Avtorica v šestnajstih intimno izpovednih zgodbah raziskuje neizbežen proces staranja, predvsem ženskega telesa in njenega staranja. Razumeti poskuša, kaj staranje pomeni za posameznico in njeno okolico.

Opozori nas na zamolčanost problematike staranja, zlasti pri ženskah:

»Zakaj nam mame nikoli ne govorijo o tem, kako se z leti telo spreminja, kako lepota usiha, zakaj nam ne govorijo o občutku izgube in sramu? Ali je starost, celo kadar ni bolezni, samo nepretrgana vrsta ponižanj, ki jo spremlja vse večja ravnodušnost?«

Branje, ob katerem občutimo tudi nelagodje, vodi k samospoznavanju.

Odštekana zgodba o čarovnicah, magiji, kraljih in njihovih naslednikih … V ta fantazijski svet, ki je tako drugačen od našega (a po drugi strani tudi precej podoben), nas napeta zgodba popelje z obilico humorja.

Knjiga za tiste, ki bi se radi malo odklopili in imajo radi britanski humor.

Knjigo arabskega pisca Mahfuza sem odkrila, preden sem se podala na potovanje po Egiptu in mi je služila kot odlična uvertura k doživljanju novega okolja. 

Mahfuz vas v prvi knjigi trilogije z lahkoto posrka v družinsko sago, kulturo in polpreteklo zgodovino egipčanske prestolnice, veličastnega mesta Kairo. Z njim odkrivate medsebojne odnose, ženske in moške vloge, vpliv političnih sprememb na družbeno in gospodarsko dogajanje, kulinarično in bivanjsko kulturo. Izvrsten prevod Barbare Skubic pa že tako slikovit roman le okrepi in polepša vaše bralno doživetje. Mimogrede ga je konec in gotovo boste posegli tudi po ostalih delih trilogije.

Roman južnokorejske pisateljice Han Kang je zagotovo ena izmed tistih knjig, ki je še dolgo ne bomo pozabili. Kompleksen in surov roman, ki v ospredje postavlja ženski upor v obliki vegetarijanstva, je izjemna pripoved, ob kateri bralec težko ostane ravnodušen. Zgodba se osredotoča na glavno junakinjo Yeong-hye, ki se nekega dne zbudi in odloči, da se meso ne bo več znašlo na njenem jedilniku. V dramatičnem uvodu spoznamo njenega moža, gospoda Cheonga, ki v zgodnjih jutranjih urah najde svojo ženo pred hladilnikom med zavzetim praznjenjem zaloge zmrznjenega mesa. Kaj je bil povod za njeno drzno odločitev?

Avtor Jakob J. Kenda je izkušnjo pohodnika prelil v potopisni roman. Sočno, poučno, nevsakdanje, epsko, razburljivo, duhovito in pretresljivo čtivo, ki nagovarja raznovrsten krog bralcev: od pustolovcev in pohodnikov do tistih, ki se radi sprehajajo po leposlovnih pokrajinah. Za vse tiste, ki radi hodijo in berejo.


Predvsem pa je navdihujoč jezik.

»Dolge poti so res dolge. Na tisoče kilometrov daleč gredo. Na večini se nabere prek sto kilometrov skupnega vzpona. Desetine tednov potrebuješ, da jih prehodiš.«

Coleman Silk se znajde v situaciji, ko se mu življenje dobesedno sesuje na glavo. Drama, polna eksistencialnih vprašanj, se odvija kot najboljše napisan kriminalni roman. Philip Roth je velikan sodobne ameriške književnosti, ki se ukvarja z minljivostjo, smrtnostjo, judovstvom v Ameriki ter medčloveškimi odnosi.

Kdo je Verity? 

Verity je uspešna pisateljica, ki doživi nesrečo in ne more dokončati serije uspešnih knjig. Njen mož najame nadomestno pisateljico, ki se preseli v njun dom in nadaljuje pisanje. V pričakovanju zapleta in razpleta klasičnega ljubezenskega trikotnika sem knjigo vzela v roke kot lahkotnejše branje. Vsebina knjige me je v hipu potegnila vase, da je nisem odložila, dokler ni bila prebrana zadnja stran zgodbe. Resnice o Verity nisem našla do konca. Jo boste vi?

Meni ena izmed najljubših knjig. Zgodovinski roman je lahko berljiva ljubezenska zgodba, ovita v vojskovanje, spletke, ugrabitve … Dogaja se v času Bizantinskega cesarstva, spremljamo Slovenca Iztoka in njegovo popotovanje v Bizanc, njegov razvoj, izogibanje spletkam, nova spoznanja …

Priporočam vsem ljubiteljem zgodovinskih romanov.

Madžarska pisateljica nam v knjigi predstavi pisateljico Magdo in njeno gospodinjsko pomočnico Emerenc. Časovno je umeščena v čas po drugi svetovni vojni. Emerenc vrata svojega stanovanja ne odpre nikomur. Za njimi skrbno čuva svojo življenjsko zgodbo. Komu in kako jih bo odprla?

Zgodba vrat v metaforični podobi se me je globoko dotaknila, knjiga  s psihološkim pristopom pa posrkala vase. 

Lani je minilo sto let od izida Uliksesa, enega tistih romanov, za katerega se bralci radi zlažejo, da so ga prebrali. Delo Jamesa Joycea je navdih za festival, ki po evropskih mestih spodbuja razmislek o sodobnih vprašanjih (izgnanstvu, spolnosti, nacionalizmu, položaju žensk…).

Projekt je začel l. 2022 in bo potekal do 2024 v 18 mestih in v 16 državah. Zamišljen je kot potovanje po romanu.

Leposlovno delo Lekcije iz kemije je pravcati bralni užitek. Zatopili se boste v čas v začetku šestdesetih let dvajsetega stoletja, v zgodbo o mladi ženski, ki je primorana službovati v kuharski TV oddaji, čeprav je njena želja delati na inštitutu in se izpopolnjevati v kemiji. A tisti čas je bil do žensk neenakopraven, neusmiljen in zadrt. Roman pusti pečat v duši bralca, saj je zelo iskriv, živopisen z mojstrsko opisanimi liki. Je duhovit, zabaven, a hkrati izpostavlja tudi globoke in težke teme. Knjiga, vredna vašega časa!

Shafakova, ameriška avtorica turških korenin, me je prevzela že s prvim prevodom v slovenščino – Pankrt iz Istanbula. Ljubezensko razmerje se poglablja iz knjige v knjigo.  Ko si zaželim prepletanja vzhodne in zahodne kulture, družinskih skrivnosti in življenjskih situacij posežem po njenih knjigah. Pritegne me s širokim vedenjem in napetim pisanjem.

Knjige so v zgodovini človeštva vedno igrale zelo pomembno vlogo, skozi posamezna obdobja so bile nemalokrat preganjane in veljale za nevarne. Prav zaradi knjig in zgodb, ki jih nosijo, lahko danes dobimo uvid v marsikateri javnosti ne tako poznani resnici. Roman, Knjižničarka iz Auschwitza, katerega zgodba je resnična, v sebi nosi močno sporočilo in se me je kot bralko globoko dotaknila, predvsem pa mi je dala vedeti, da ljudje radi pozabimo slabe stvari. Prav iz tega razloga ima knjiga tako pomembno vlogo, da nas opominja na pretekle napake in nas svari, kaj se lahko zgodi, če ne bomo preudarni in človeški. Kljub temu, da se zgodba odvija v času druge svetovne vojne in je pretresljiva, je to knjiga, ki jo je vredno vzeti v svoje roke, saj se vam bo usidrala v srce in spomin.

V duhu mladosti in pod vtisom pesmi kultne skupine Nirvana sem se odločila, da v roke vzamem avtobiografijo bobnarja Dava Grohla. Dave, pozneje tudi ustanovitelj rock skupine Foo Fingehters, me je v tej knjigi navdušil s svojo pripovedjo o življenju, prijateljstvu in seveda glasbi. Odprite, preberite in se sami prepričajte, kako dobro pripoveduje Pripovedovalec.

V izjemno prisrčnem romanu japonskega avtorja Toshikazu Kawaguchi spoznamo skrivnostno kavarno Funiculi Funicula, katero veže urbana legenda in sicer; potovanje v preteklost. Naši junaki se sicer lahko vrnejo v preteklost, vendar toka dogodkov ne morejo spremeniti in tako ne morejo vplivati na sedanjost – lahko pa z novimi informacijami vplivajo na prihodnost. Roman je razdeljen na 4 samostojne zgodbe, kjer je vso dogajanje postavljeno v nenavadno kavarno Funiculi Funicula.

—-

Roman me je popeljal skozi vrsto različnih občutenj, saj je sestavljen iz štirih čustvenih zgodb, ki med seboj niso vsebinsko povezane. Rdeča nit vsake zgodbe je potovanje v preteklost, kjer dogodke, ki so se zgodili ne moremo spreminjati, vendar lahko z novimi informacijami vplivamo na našo prihodnost. Vsaka zgodba se me je dotaknila na svoj način, predvsem zaradi razlogov, zaradi katerih so se junaki v zgodbah odločili za potovanje v preteklost. Knjigo priporočam vsem ljubiteljem japonskega sloga, ki imajo radi melanholično pisanje in počasno dogajanje ter iščejo prijetno bralno izkušnjo.