Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

KNJIŽNIČARJI PRIPOROČAMO: 52 KNJIG, KI JIH MORATE PREBRATI V LETU 2023

Bralni priporočilni seznam 52 knjig, ki jih morate prebrati v letu 2023, smo knjižničarji pripravili za vse bralce in obiskovalce knjižnice. Zakaj ravno 52 naslovov? Ker ima leto 52 tednov. Vsak teden vam bo eden izmed knjižničarjev razkril nov naslov – eno izmed svojih najljubših knjig. Bralni izziv je namenjen spodbujanju branja knjig, ki so kakovostne, a včasih spregledane v vsej poplavi novih izdaj. V Oddelku za odrasle boste knjige našli na posebni polici, kjer bodo nestrpno čakale na vas. Knjige boste prepoznali po nalepki z logotipom naše bralne akcije.

Logo 2023 52 Knjig 3ver 300x236

V tej bralni akciji ni pravil, če želite, lahko preberete vseh 52 knjig, ki vam jih bomo redno priporočali, ali morda le tisto eno, ki vas bo zares pritegnila. Knjižne bisere bomo izbirali med leposlovjem iz različnih obdobij in skrbeli za žanrsko razgibanost. Kaj smo za vas izbrali, pa si boste lahko sproti ogledali na naši spletni strani in se sami odločili, katere knjige boste z veseljem vzeli v svoje roke oziroma sledili priporočilu svojega najljubšega knjižničarja.

SEZNAM KNJIG:

Leposlovno delo Lekcije iz kemije je pravcati bralni užitek. Zatopili se boste v čas v začetku šestdesetih let dvajsetega stoletja, v zgodbo o mladi ženski, ki je primorana službovati v kuharski TV oddaji, čeprav je njena želja delati na inštitutu in se izpopolnjevati v kemiji. A tisti čas je bil do žensk neenakopraven, neusmiljen in zadrt. Roman pusti pečat v duši bralca, saj je zelo iskriv, živopisen z mojstrsko opisanimi liki. Je duhovit, zabaven, a hkrati izpostavlja tudi globoke in težke teme. Knjiga, vredna vašega časa!

Shafakova, ameriška avtorica turških korenin, me je prevzela že s prvim prevodom v slovenščino – Pankrt iz Istanbula. Ljubezensko razmerje se poglablja iz knjige v knjigo.  Ko si zaželim prepletanja vzhodne in zahodne kulture, družinskih skrivnosti in življenjskih situacij posežem po njenih knjigah. Pritegne me s širokim vedenjem in napetim pisanjem.

Knjige so v zgodovini človeštva vedno igrale zelo pomembno vlogo, skozi posamezna obdobja so bile nemalokrat preganjane in veljale za nevarne. Prav zaradi knjig in zgodb, ki jih nosijo, lahko danes dobimo uvid v marsikateri javnosti ne tako poznani resnici. Roman, Knjižničarka iz Auschwitza, katerega zgodba je resnična, v sebi nosi močno sporočilo in se me je kot bralko globoko dotaknila, predvsem pa mi je dala vedeti, da ljudje radi pozabimo slabe stvari. Prav iz tega razloga ima knjiga tako pomembno vlogo, da nas opominja na pretekle napake in nas svari, kaj se lahko zgodi, če ne bomo preudarni in človeški. Kljub temu, da se zgodba odvija v času druge svetovne vojne in je pretresljiva, je to knjiga, ki jo je vredno vzeti v svoje roke, saj se vam bo usidrala v srce in spomin.

V duhu mladosti in pod vtisom pesmi kultne skupine Nirvana sem se odločila, da v roke vzamem avtobiografijo bobnarja Dava Grohla. Dave, pozneje tudi ustanovitelj rock skupine Foo Fingehters, me je v tej knjigi navdušil s svojo pripovedjo o življenju, prijateljstvu in seveda glasbi. Odprite, preberite in se sami prepričajte, kako dobro pripoveduje Pripovedovalec.

Roman me je popeljal skozi vrsto različnih občutenj, saj je sestavljen iz štirih čustvenih zgodb, ki med seboj niso vsebinsko povezane. Rdeča nit vsake zgodbe je potovanje v preteklost, kjer dogodke, ki so se zgodili ne moremo spreminjati, vendar lahko z novimi informacijami vplivamo na našo prihodnost. Vsaka zgodba se me je dotaknila na svoj način, predvsem zaradi razlogov, zaradi katerih so se junaki v zgodbah odločili za potovanje v preteklost. Knjigo priporočam vsem ljubiteljem japonskega sloga, ki imajo radi melanholično pisanje in počasno dogajanje ter iščejo prijetno bralno izkušnjo.