Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

SODELOVANJE JE KLJUČ DO USPEHA: Kulturni utrip v družbi Knjižnice Koper in kavarne Loggia

Tea 6509446

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in mestna kavarna Golden Loggia / Coffee & Wine Bar (v nadaljevanju kavarna Loggia) ob mesecu kulture, pripravljata zanimivo kulturno dogajanje. Že 8. februarja bodo z literarno čarovnijo dan prevesili v večer in v čast na spomin našega največjega pesnika Franceta Prešerna, v goste povabili Čopovo nagrajenko, izjemno knjižničarko in pisateljico Ksenijo Trs, ki predstavi avtobiografijo Kdo se boji črnega moža. Dogajanje bodo nato skupaj zaokrožili 10. februarja, ko se na Čajanki ob slovenskem kulturnem prazniku srečajo nekateri znani slovenski avtorji in jezikoslovci, ki bodo predstavili svoja dela in razmišljanja.

»Skupaj si želimo pristaviti kamenček k mozaiku oživljanja starega mestnega jedra in kulturnega utripa v njem. Podoba javnega prostora, ulic, trgov, lokalov, izložb na svojevrsten način zrcali podobo lokalne skupnosti. Privlačna mestna jedra, ki jih zaznamujeta živahna dejavnost in bogato kulturno dogajanje, so zanimiva tako za ljudi, ki z mestom dihajo kot tudi za dnevne obiskovalce in turiste, zato nas v Knjižnici Koper izjemno veselijo tovrstna sodelovanja, ki mestu, ki je med drugim tudi medkulturno zelo bogato, dajejo pečat.« je povedal direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper David Runco.

 

»Sodelovanje je ključ do uspeha in veselimo se že prireditev, ki jih bomo gostili v mestni kavarni. Smo v samem središču mesta, na trgu, ki je  vedno dihal,  živel in oblikoval družbeno in kulturno življenje mesta. Pomembno se nam zdi, da to ohranjamo in razvijamo naprej. Mestno jedro brez dogajanja in kvalitetnih vsebin ni mestno jedro. Je zgolj spomenik. Zato se moramo povezovati, da občanom in  gostom lahko ponudimo kvalitetne in kulturno obarvane vsebine. Povezujemo se z različnimi kulturnimi ustanovami in načrtujemo še mnoge prireditve,« pa je izpostavila lastnica Golden Loggia / Coffee & Wine Bar Lorela Dobrinja.

Pogovor s Čopovo nagrajenko

Ksenija E1643277597411

Tako bo 8. februarja, ob 17. uri, prva literarna gostja Čopova nagrajenka, knjižničarka in pisateljica Ksenija Trs, ki predstavi avtobiografijo Kdo se boji črnega moža? Zgodba je žalostna in polna bolečine, pa vendar podana skozi tako dobro mero sarkazma in humorja, da je bralec iz rok ne odloži zlahka. Pod masko zabavnih dogodivščin, ki jih je Ksenija opisala v svoji avtobiografiji, kar brbotajo globine življenja, ki skozi oči avtorice, nikakor ni črno-belo, ampak vseh odtenkov mavrice in še kakšnega za zraven.

V založbi Pivec so o knjigi zapisali: Avtobiografska pripoved Ksenije Trs je zapisana v preprostem, humornem tonu, ki izžareva optimizem in neizmerno življenjsko energijo – kljub temu, da jo je življenje temeljito preizkušalo. Rodila se je kot nezakonska hči mladi ženski po kratkotrajni mladostni ljubezni. Očeta, ki je bil občasno prisoten, je klicala stric atek in ga neznancem predstavljala z besedami: »Moj atek je poštar Mirko, ki ima dve kobili, Pupo in Bebo.« Brezskrbna mladost na prleškem Humu, narava, živali, gozd, travniki, vstop v šolo, knjige. Močna naveza s starima staršema in prva izguba ob dedkovi smrti pri šestih letih. A še hujša, ko jo mamica postavi pred dejstvo, da v novi družini ni prostora zanjo. Tudi denarja ne. In ne ljubezni. Kljub vsemu še vedno vidi svetle plati življenja, dokler ji na pot ne stopi črni mož … Ki v imenu ljubezni gospodari z njo.

Čajanka ob slovenskem kulturnem prazniku: RAZKLANOST NEKEGA NARODA

V četrtek, 10. februarja, ob 17. uri pa bodo v kavarni Loggia na Titovem trgu v Kopru, v družbi moderatorke Irene Urbič, svoja dela in razmišljanja predstavili: Jasna Čebron, Patrizia Finžgar Jurinčič, Marko Kravos, Gašper Malej, Vesna Mikolič, Marko Pavliha, Tanja Petrović, Alenka Rižnar in Jadranka Šturm Kocjan.

Ob skodelici čaja se bodo gostje pogovarjali, ali nas poezija lahko razdeli, kako lahko jezik in javni diskurz vplivata na naše vedenje, kako močno z literaturo lahko vplivamo na skupnost in spodbujamo solidarnost, prebirali bodo poezijo in predstavili svoja dela.

Book 2388213 Scaled

Čajanko organizirajo: Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Golden Loggia / Coffee & Wine Bar, Kulturno društvo Faral, Društvo TIGR, Društvo brigadirjev za Istro, Društvo slovenskih pisateljev, revija Fontana, Slavistično društvo Koper in Libris d. o. o.