Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Mesec kulture: 100. obletnica rojstva avtorice otroških slikanic Ele Peroci

IMG 20211202 101945 799

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper vabi vse otroke na pester izbor dogodkov v mesecu kulture, ki bodo potekali na Oddelku za mlade bralce. Otroci se bodo zabavali ob pravljičnem vzdušju, ko jim na zabaven način, 3. februarja, ob 17. uri v koprski knjižnici predstavijo Franceta Prešerna, že 10. februarja pa jih prav tako ob 17. uri, obišče čarovnica Uršula. Zgodbi bosta pripovedovala Luka Depangher in Tina Škrokov. Zagotovo bo navdušila tudi razstava, ki so jo pripravili ob 100. obletnici rojstva pisateljice, novinarke, urednice in pedagoginje Ele Peroci, medtem ko bosta na oddelku za odrasle in v Knjižnici Ankaran navdušili razstavi umetnice Marije Milinkovič, ki je naslikala koprske znamenitosti in Razstava vrhunskih maket tradicionalnih plovil Istre.  

100. obletnica rojstva pisateljice, avtorice otroških slikanic Ele Peroci 

V mesecu kulture bodo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper na Oddelku za mlade bralce predstavili veliko avtorico otroških slikanic Elo Peroci (11. 2. 1922 – 18. 11. 2001). Razstavo si boste lahko na Oddelku za mlade bralce ogledali od 1. februarja 2022  do 31. marca 2022.

»Ne pišem za otroke, pišem otrokom in tako se z njimi pogovarjam«. Ela Peroci

Ela Peroci Kor
Foto: Mladinska knjiga

Ela Peroci je bila mnenja, da se morajo otroku uresničiti vse želje, če ne v realnosti pa v domišljiji. Otroci se vsakodnevno spopadajo z mnogimi čustvenimi preprekami, ki se odraslim velikokrat ne zdijo pomembne, pisateljica Peroci pa jim je dala velik pomen, ki ga je uspešno upodobila v svojih literarnih stvaritvah. Slovensko mladinsko književnost je motivno in oblikovno ustvarjala štirideset let. Snov za svoja dela je pisateljica zajemala iz doživljajskega sveta sodobnega mestnega otroka, problematizirala je položaj otroka v družini in opisovala njegove stiske. V zgodbah se pogosto pojavljajo otroci, ki živijo in rešujejo tudi bolj zapletene probleme sami, brez pomoči odraslih. V njenih kratkih sodobnih pravljicah se pojavljajo pogovori z otroki, ki so živeli svoje otroštvo tako v sreči kot v žalosti, pa teh občutkov velikokrat niso imeli s kom deliti. Oblikovala je tip sodobne mestne pravljice.

V sklopu razstave o Eli Peroci bo Nives Andrič v četrtek, 17. februarja, ob 17. uri na oddelku za mlade bralce, otroke pospremila v svet Muce Copatarice, medtem ko bodo ob zanimivi predstavi Moj dežnik je lahko balon, uživali 10. marca, prav tako ob 17. uri, ko jih v pravljično dogodivščino popelje Čarovnica Apčiha.

Pustno obarvan konec meseca februarja bo popestrila Daniela Špeh. Otroke bo peljala v poetičen svet italijanskih besed. Pravljica bo potekala na Oddelku za mlade bralce v četrtek, 24. februarja, ob 17. uri.

Koper skozi oči mlade umetnice Marije Milinkovič

Na Oddelek za odrasle prihaja razstava mlade umetnice Marije Milinkovič, ki v svojih delih rada združuje naravo in arhitekturo. Tokrat se je odločila, da naslika čarobne koprske vasice in njihove znamenitosti ter razstavo posvetila Koprčanom. Otvoritev razstave, ki bo na ogled že 7. februarja, bo potekala 11. februarja, ob 18. uri v avli Oddelka za odrasle.

20220118 103854 Scaled E1643624399623

Razstava vrhunskih maket tradicionalnih plovil Istre v Knjižnici Ankaran

Vabljeni tudi na Razstavo vrhunskih maket tradicionalnih plovil Istre, ki bo na ogled postavljena od 1. februarja dalje. S pomočjo Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, Republike Slovenije in LAS Istre je pod taktirko zavoda MEDITERANUM Piran makete izdelal raziskovalec in ladijski maketar Slobodan Simič Sime. Vse makete sodijo v najzahtevnejše področje ladijskega maketarstva in so polodprte, da se vidi tudi notranja konstrukcija plovil. Zato so nadvse poučne in namenjene ohranjanju te neprecenljive tehnične dediščine Istre.

Sunrise 1014712 Scaled

V torek, 15. februarja., ob 17. uri, bo avtor imel tudi vodenje po razstavi, kjer bodo obiskovalci lahko izvedeli vse o teh plovilih.

Za obisk dogodkov morate izpolnjevati pogoj PCT ter upoštevati vse higienske ukrepe za preprečitev širjenja virusa COVID 19.