Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

KNJIŽNIČARJI PRIPOROČAMO: 52 KNJIG, KI JIH MORATE PREBRATI V LETU 2024

Pasica 2024

Bralni priporočilni seznam 52 knjig, ki jih morate prebrati v letu 2024, smo knjižničarji pripravili za vse bralce in obiskovalce knjižnice. Zakaj ravno 52 naslovov? Ker ima leto 52 tednov. Vsak teden vam bo eden izmed knjižničarjev razkril nov naslov – eno izmed svojih najljubših knjig. Bralni izziv je namenjen spodbujanju branja knjig, ki so kakovostne, a včasih spregledane v vsej poplavi novih izdaj. V Oddelku za odrasle boste knjige našli na posebni polici, kjer bodo nestrpno čakale na vas. Knjige boste prepoznali po nalepki z logotipom naše bralne akcije.

V tej bralni akciji ni pravil, če želite, lahko preberete vseh 52 knjig, ki vam jih bomo redno priporočali, ali morda le tisto eno, ki vas bo zares pritegnila. Knjižne bisere bomo izbirali med leposlovjem iz različnih obdobij in skrbeli za žanrsko razgibanost. Kaj smo za vas izbrali, pa si boste lahko sproti ogledali na naši spletni strani in se sami odločili, katere knjige boste z veseljem vzeli v svoje roke oziroma sledili priporočilu svojega najljubšega knjižničarja.

SEZNAM KNJIG:

Jej Moli LjubAvtobiografski roman Jej, moli, ljubi avtorice Elizabeth Gilbert je ganljiva, iskrena in navdihujoča zgodba, ki vas bo popeljala na izjemno potovanje skozi različne kulture, duhovne prakse in notranje preobrazbe.

Je odlična izbira za bralce, ki jih zanima potovanje samo iskanja, duhovna rast in iskanje
notranjega miru.

Glavna junakinja, Liz (Elizabeth Gilbert), se znajde na razpotju svojega življenja, soočena z globokimi čustvenimi bolečinami in občutkom izgube. Da bi našla pot do notranjega miru in sreče, se odloči za drastičen korak – zapusti udobnost svojega običajnega življenja in se odpravi na popotovanje po Italiji, Indiji in Indoneziji.

COBISS+

Dobre knjige

Dnevnik sobarice

Vstopite v svet drznih družbenih razkritij in moralnih dilem skozi oči Celestine, glavne junakinje romana “Dnevnik sobarice” avtorja Mirbeaua Octave, ki je bil prvič objavljen leta 1900 in je hitro postal predmet kontroverz zaradi svoje odprte obravnave spolnosti, družbenih neenakosti in moralnih vprašanj.

Celestine, pogumna in dostojanstvena sobarica, prevzame službo v gospodinjstvu na francoskem podeželju. Skozi svoje zapise razkriva družinske skrivnosti, razredne razlike in moralno pokvarjenost okolice, v kateri živi. Kljub svoji podrejeni vlogi Celestine ostaja izostreno opazovalka sveta okrog sebe, pri tem pa ohranja svoje dostojanstvo.

Avtor nas spretno popelje v Celestinin svet s slikovitimi opisi, ki nas omogočajo, da doživimo njeno zgodbo. “Dnevnik sobarice” je intenzivna in provokativna literarna izkušnja, ki nas spodbuja k premisleku o družbenih normah, človeški naravi in ohranjanju lastne integritete v svetu, v katerem prevladujejo moralne dileme.

Knjige39 De La Serna

Knjiga Greguerie je zbirka izvirnih in duhovitih enostavčnic, ki združujejo metaforo in humor. Španski avtor Ramon Gomez de la Serna je zapisal, da spominjajo na uganke, pa vendar niso podobne ničemur, kar je že bilo povedano. Greguerie se poigravajo s poetičnostjo vsakdanjosti in občasnim absurdnim tokom misli, ki se pojavi (velikokrat) ob neprimernih trenutkih.  

»Kadar se znajdemo sami v muzejski dvorani, ne vemo več, ali smo platno, mumija ali človek.«

Knjiga, primerna za vse trenutke v dnevu in za vsakega, ki potrebuje hitro razvedrilo ter rad raziskuje raznorazne literarne žanre.

COBISS+

9789610173793Epska saga gruzijske rodbine Jaši je mogočna, večplastna pripoved o življenju v nekdanji sovjetski republiki v zahodnem Zakavkazju.

Pisateljica zgodbo pripoveduje skozi osem, večinoma ženskih glasov. Vsako poglavje je posvečeno osebi, ki je v njem v središču pozornosti, vendar pa se sedem popisanih življenj v sicer ločenih zgodbah med seboj vseskozi prepleta. Naslovu zadnjega poglavja Brilka sledijo prazne strani, kar lahko pomeni …

Zgodbe se vrstijo iz generacije v generacijo, pri čemer se vsaka naslednja nadaljuje od prejšnjega pripovedovalca in se nato nadgrajuje. Na ta način pisateljica popisuje zgodovino svojega naroda.

Več kot tisoč strani nepretrganega branja – ko pa sem prišla do konca, je bila prekratka.

Nino Haratišvili je gruzijsko-nemška pisateljica, dramatičarka in gledališka režiserka.

COBISS+

Dobre knjige

9789612981143Predlagam v branje knjigo “M. Sin stoletja”, ki jo je napisal italijanski filozof in sociolog Antonio Scurati in je izjemno aktualna za vse, ki se zanimajo za prihodnost našega sveta. Delo pokriva obdobje od ustanovitve Zveze bojevnikov leta 1919 do leta 1925, ko je Mussolini kot predsednik vlade prevzel odgovornost za umor socialističnega poslanca Matteottija. Knjiga je prvi del načrtovane trilogije, ki se bo po besedah avtorja morda razširila na kvadrologijo ali celo pentologijo. Struktura knjige je mešanica romana in dokumentarca, ki vključuje članke, telegrame, govore, poročila policije in dnevniške zapise. Opisuje socialne in politične razmere v Italiji po prvi svetovni vojni, kjer je bila komunistična revolucija tik pred vrati. Roman sledi tudi vodji socialistov Nicoli Bombacciju, usodi umorjenega Giacoma Matteottija in legendarnemu pesniku Gabrieleju D’Annunziu. V delu izvemo tudi o Mussolinijevih ljubimkah, kot so bile Ida Dalser, Bianca Ceccato in Margherita Sarfatti. Scurati Mussolinija opisuje kot prvega populista, kar je še vedno aktualno v današnjem času. Po mnenju avtorja je fašizem preprosto populizem, ki ga lahko postavimo nasproti današnjim populizmom in sovranizmom.

COBISS+

147648259 Dk.jpeg PreviewRoman Črni kolač je zgodba polna napetosti, ki raziskuje teme identitete, izgube in skrivnosti znotraj družine, skozi prizmo iskanja osebne zgodovine. Vse se začne, ko Eleanor Bennett po svoji smrti svojima razdvojenima otrokoma, Bryonu in Bennyju, zapusti skrivnosten zvočni posnetek in družinski recept za črni kolač. Skozi pripoved, ki nas popelje nazaj na karibsko otočje, roman razkriva zgodbo mladega dekleta, njeno ljubezen do plavanja in zapletene družinske vezi. Skozi to čustveno nasičeno pripoved bomo skupaj z bratom in sestro stopili na pot odkrivanja, ali bosta skupaj zmogla pojesti mamin črni kolač in razvozlati tančice, ki so dolga leta zakrivale njuno družinsko zgodovino. “Črni kolač” je več kot le knjiga; je globoko čustveno potovanje, ki se dotika srca, razkriva globoke povezave in preseneča z nepričakovanimi zasuki ter tako močno vpliva na bralca.

COBISS+

Dobre knjige

Img 00128641 BigAnniejina pesem je čarobno potovanje skozi svet ljubezni in osebne rasti.

V romanu Anniejina pesem spremljamo zgodbo Annie Trimble, ki živi v samotnem svetu, nedostopnem in nerazumljenem za druge. Kljub temu je njeno srce polno ljubezni in sočutja. Ko Alex Montgomery izve za krutost, ki jo je doživela Annie, se odloči, da jo bo zaščitil in poskrbel zanjo in za otroka, ki ga nosi pod srcem. Toda med Annie in Alexom se začne razvijati dosti več, kot si je Alex kdaj koli predstavljal.

COBISS+

Dobre knjige

Image0Veronesi je mojstrsko prepletel vse možne življenjske situacije in usode v skoraj kriminalno napeto dramo. Preko življenjske zgodbe protagonista, Marka se oriše tragedija mlade smrti v družini, dinamika družinskih odnosov, osebne rasti in spremembe vpletenih, ljubezensko življenje in mehkoba duše, ki se oklepa smisla za vsakdanje preživetje.

Po dolgem času roman, ki sem ga prebrala na skoraj en dah. Naj bo v užitek tudi vam!

Sandro Veronesi se je rodil leta 1959 v Firencah, kjer je tudi diplomiral iz arhitekture. Je avtor številnih romanov, pesniške zbirke in zbirke kratkih zgodb ter publicist. Kot šele drugi avtor v zgodovini je dvakrat prejel nagrado Strega, leta 2006 za roman Caos calmo (Mirni kaos) in leta 2020 za Kolibri.

COBISS+

Dobre knjige

Ob 1500. obletnici mesta Koper je čas, da se ponovno potopimo v čarobni svet Homerjeve epske pesnitve Odiseja, ki je bila prevedena v latinščino s strani Koprčana Andreasa Divusa leta 1537. To delo je temelj Grške in Evropske civilizacije ter še danes navdihuje številne.

Monumentalna pesnitev, napisana v daktilskem heksametru, nas popelje na potovanje skozi izzive, ki jih mora premagati junak trojanske vojne, iznajdljivi Odisej, da bi se lahko vrnil na svoj rodni otok Itako.

Med svojo potjo domov Odisej in njegovi tovariši zaidejo na ozemlje Kiklopov, kjer postanejo ujetniki ljudožerskega kiklopa Polifema. Z iznajdljivostjo Odisej oslepi velikana ter s prijatelji pobegne. Toda ta dejanja pritegnejo jezo boga Pozejdona, očeta kiklopa, ki se mu maščuje tako, da mu pot na rodni otok prepreči s številnimi nevarnostmi in skušnjavami, ga zadržuje na poti dolgih deset let. Medtem, ko Odisej trpi odsotnost, snubci oblegajo njegovo ženo Penelopo in celo poskušajo ubiti njegovega sina Telemaha. Na srečo mu na poti pomaga in svetuje boginja Atena, Zevsova hči.

Priporočam branje vsem, ki jih zanima zgodovinska mitologija ter tudi tistim, ki se še niste srečali s tem delom. Odiseja je resnično epska in navdihujoča pesnitev, ki je vredna vašega časa.

COBISS+

S strahospoštovanjem

Amelie Nothomb – S strahospoštovanjem

Satiričen in izredno zanimiv delno avtobiografski roman izpod peresa belgijske pisateljice Amelie Nothomb je ena izmed tistih knjig, ki je, ne glede na poplavo knjižnih novosti, ne bomo pozabili. Pisateljica na domiseln in humoren način opisuje svojo izkušnjo prve zaposlitve na Japonskem v multinacionalki Yumimoto. Knjiga ponuja vpogled v strogo hierarhijo japonske družbe in prikazuje očitne razlike v delovni etiki med zahodno in vzhodno družbo.

COBISS+

Dobre knjige

Img 00081101 Big
Roman največje švedske avtorice in prve pisateljice, ki je prejela Nobelovo nagrado, je ganljiva pripoved o očetovski ljubezni. Postavljen je na podeželje Švedske v drugo polovico 19. stoletja.

Življenje revnega kmeta Jana dobi smisel šele z rojstvom hčere Klare Gulle, ki se po brezskrbnem otroštvu napoti v Stockholm, da bi si poiskala delo in tako družini pomagala odplačati dolg. Čez čas domov pošlje denar, sama pa se ne vrne in po vasi zaokrožijo govorice, da je prostitutka. V žalosti in pričakovanju njene vrnitve se oče zateče v namišljen svet, v katerem je Klara cesarica, on pa cesar dežele Portugalije.

Avtorica odpira veliko temeljnih življenjskih vprašanj v družini in širši družbi tistega časa, trpkost življenja pa rahlja s humorjem.

Včasih je glas, ki seže do nas prek stoletij, lahko boljši kompas od tistega, pogreznjenega v sedanjost. Časi se spreminjajo, ljudje in vprašanja, ki si jih zastavljamo o življenju, pa precej manj. Zaradi branja bolje razumemo sebe.

COBISS+

Dobre knjige

0299956736 001

Srce parajoča in nepozabna zgodba o češki židovski družini nas popelje v čas pred, med in po vojni.

V ospredju sta Hana in njena nečakinja Mira, ki v zgodnjem otroštvu v epidemiji tifusa izgubi starše in sorojence.

Skrb zanjo prevzame molčeča teta Hana, zavita v skrivnostih iz preteklosti, ki jo omejujejo, da bi se prepustila življenju v sedanjosti.

Izjemna knjiga, ki se te dotakne.

Dobre knjige

COBISS+

Victor Hugo Notredamski Zvonar Mihelac Slika 166545492

Zgodba se dogaja v Parizu leta 1485. Glavni lik romana je od rojstva iznakaženi Quasimondo, ki živi v zvoniku katedrale in skrbi za zvonjenje. Nekega dne na trgu zagleda ciganko Esmeraldo, v katero se zaljubi.

Pisatelj nam v romanu predstavi probleme tedanjega časa, vključno s socialno nepravičnostjo, religijsko nestrpnostjo in brezbrižnostjo do sočloveka.

Če iščete zgodovinski roman, ki postreže z bogato zgodbo srednjeveškega Pariza, bo ta knjiga zagotovo zadovoljila vaše bralne brbončice.

COBISS+

Gejsa Arthur Golden Slika 42500844

Knjiga Gejša je navdušujoča literarna pustolovščina, ki bralca popelje v svet starega japonskega imperija skozi oči mlade japonske deklice, ki se iz revščine dvigne v svet gejš. Zgodba spretno prepleta zgodovinske dogodke in družbene norme s čustvenim potovanjem glavne junakinje Chiyo, ki jo prevzamejo tradicionalne japonske umetnosti. Avtor nam ponudi vpogled v razumevanje sveta gejš in njihove kompleksne življenjske poti.

Gejša je knjiga, ki bralca prevzame in spodbudi razmišljanje o tem, kakšno ceno moramo plačati za lastno srečo.

COBISS+

0294038016 001Teorija žalosti je ganljiv in premišljen biografski roman, ki nam približa življenje Mileve Marić, žene slavnega fizika Alberta Einsteina.

Avtorica je v knjigi spretno združila zgodovinske podatke in domišljijo ter predstavila intimen pogled na življenje ženske, ki je bila zapostavljena v senci slavnega moža. Knjiga nudi vpogled v njeno strast do znanosti, sanjah in žrtvovanju.

Zgodba ni le zgodovinski dokument, temveč tudi poglobljen duhovni portret ženske, ki si zasluži prepoznavnost.

Želim si, da bi tudi vam prinesla zadovoljstvo pri branju.

COBISS+

Dobre knjige

284199424 DkBeneški violinist: Zgodba o Vivaldiju avtorice Alysse Palombo je romantična zgodovinska
pripoved o glasbenem mojstru Antoniu Vivaldiju in mladi violinistki Adriani d’Amato, ki bo
zagotovo navdušila vse ljubitelje čustveno nabite literature, zgodovinskih romanov in
umetnosti.

Roman nas popelje v 18. stoletje, ko je bila Beneška republika na vrhuncu svoje moči. Glavni
lik je mlada violinistka Adriana d’Amato, ki sanja o tem, da bi postala priznana glasbenica.
Njeno življenje se preplete z življenjem slavnega skladatelja in violinista Antonia Vivaldija,
bralci pa v romanu lahko spremljamo ljubezensko zgodbo, prežeto z glasbo, strastjo in
umetniškim ustvarjanjem.

Beneški violinist: Zgodba o Vivaldiju je knjiga, primerna za ljubitelje zgodovinskih romanc,
umetnosti in romantičnih pripovedi. Alyssa Palombo zgradi čaroben svet, ki bralce popelje
skozi čas in prostor, v svet glasbe, strasti in ljubezni.

COBISS+

Dobre knjige

283580928 DkRoman Moj Mihael avtorja Amosa Oza je ganljiva literarna mojstrovina, prepletena z
intimnostjo in globokim čustvenim doživetjem.

Roman se osredotoča na življenje glavne junakinje, Hannah Gonen, v Jeruzalemu v 50. letih
20. stoletja. Hannah je mlada ženska, ki se sooča z notranjimi boji in težavami, medtem ko
išče smisel v svojem življenju. Zaljubi se v Mihaela, s katerim se poroči in poda na pot
odkrivanja lastne identitete skozi ljubezen, izgube in različna obdobja življenja.

Moj Mihael je izjemna knjiga, primerna za tiste, ki iščejo globoko čustveno branje, ljubitelje
lepe literature in tiste, ki jih zanima raziskovanje kompleksnosti človeških odnosov. Ta roman
ne le pripoveduje zgodbe, temveč bralca tudi globoko zaznamuje in ga prisili v razmislek o
lastnem življenju in odnosih.

COBISS+

Dobre knjige

280085504 DkResnica o aferi Harry Quebert je književni triler, ki spremlja mladega pisatelja Mladena
Larusa. V iskanju navdiha za svoj drugi roman se odpravi k mentorju in slavnemu pisatelju
Harryju Quebertu, ki pa kmalu postane glavni osumljenec v primeru izginotja mlade deklice
iz leta 1975. Zgodba se razvija skozi večplastne pripovedi, vključno s preteklostjo,
ljubezensko zgodbo in razkritjem temnih skrivnosti malega mesta.

Resnica o aferi Harry Quebert je vznemirljiv in napet roman, ki združuje elemente kriminalke,
drame in literarne uganke, obenem pa ga bogatijo mojstrsko pripovedovanje, kompleksni liki
in intrigantna zgodba. Če iščete knjigo, ki vas bo potegnila vase in vam dala misliti, je ta triler
odlična izbira.

COBISS+

Dobre knjige

0094115329 001Tetovator iz Auschwitza je ganljiva in pretresljiva zgodba, ki temelji na resničnih dogodkih.
Heather Morris nas popelje v svet holokavsta skozi oči Laleta Sokolova, ki je preživel
Auschwitz in se kasneje preselil v Avstralijo.

Glavni junak zgodbe je bil v Auschwitzu zaposlen kot tetovator, kar pomeni, da je bil
odgovoren za označevanje zapornikov. Medtem ko je opravljal svoje delo, je spoznal Gito, ki
je bila prav tako ujetnica v taborišču. Njuna zgodba ljubezni in preživetja navkljub
nečloveškim razmeram predstavlja osrednjo točko romana.

Pisateljica nam prikaže surovo resničnost koncentracijskih taborišč, obenem pa tudi moč
človeške volje, upanja in ljubezni v najtemnejših trenutkih.

Tetovator iz Auschwitza je ganljiva zgodba, ki pripomore k ohranjanju spomina na grozote
holokavsta in poudarja pomembnost človečnosti, sočutja ter volje do preživetja. Priporočam
jo vsem bralcem, ki jih zanima zgodovinska literatura, še posebej pa tistim, ki jih pritegnejo
zgodbe o preživetju in človeški odpornosti v najtežjih trenutkih.

COBISS+

Dobre knjige

NicvrednicaGlavni lik v zgodbi je triinosemdesetletna Ludmila, ki po odpustu iz bolnišnice nima več kam. Sin je prodal njeno stanovanje, v domu upokojencev pa ima dolgove, tako da konča v zavetišču za brezdomce.

Znajde se tako, da ostane kar na hodnikih bolnišnice. Ob Ljudmili spoznamo še Miloša, Dorotko, Eliaša, Igorja in Lindo, ki ji skušajo pomagati, a nihče ne najde prave rešitve.

Knjiga razgalja vse pomanjkljivosti sodobne družbe – starizem, politične igre, prekarno delo.

Roman, vreden branja.

COBISS+

Dobre knjige