Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

100. obletnica rojstva pisateljice, avtorice otroških slikanic Ele Peroci 

V mesecu kulture bodo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper na Oddelku za mlade bralce predstavili veliko avtorico otroških slikanic Elo Peroci (11. 2. 1922 – 18. 11. 2001). Razstavo si boste lahko na Oddelku za mlade bralce ogledali od 1. februarja 2022  do 31. marca 2022.

»Ne pišem za otroke, pišem otrokom in tako se z njimi pogovarjam«. Ela Peroci

Ela Peroci je bila mnenja, da se morajo otroku uresničiti vse želje, če ne v realnosti pa v domišljiji. Otroci se vsakodnevno spopadajo z mnogimi čustvenimi preprekami, ki se odraslim velikokrat ne zdijo pomembne, pisateljica Peroci pa jim je dala velik pomen, ki ga je uspešno upodobila v svojih literarnih stvaritvah. Slovensko mladinsko književnost je motivno in oblikovno ustvarjala štirideset let. Snov za svoja dela je pisateljica zajemala iz doživljajskega sveta sodobnega mestnega otroka, problematizirala je položaj otroka v družini in opisovala njegove stiske. V zgodbah se pogosto pojavljajo otroci, ki živijo in rešujejo tudi bolj zapletene probleme sami, brez pomoči odraslih. V njenih kratkih sodobnih pravljicah se pojavljajo pogovori z otroki, ki so živeli svoje otroštvo tako v sreči kot v žalosti, pa teh občutkov velikokrat niso imeli s kom deliti. Oblikovala je tip sodobne mestne pravljice.

V sklopu razstave o Eli Peroci bo Nives Andrič v četrtek, 17. februarja, ob 17. uri na oddelku za mlade bralce, otroke pospremila v svet Muce Copatarice, medtem ko bodo ob zanimivi predstavi Moj dežnik je lahko balon, uživali 10. marca, prav tako ob 17. uri, ko jih v pravljično dogodivščino popelje Čarovnica Apčiha.

Pustno obarvan konec meseca februarja bo popestrila Daniela Špeh. Otroke bo peljala v poetičen svet italijanskih besed. Pravljica bo potekala na Oddelku za mlade bralce v četrtek, 24. februarja, ob 17. uri.