Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Berivka: Besede so nekaj drugega

V sredo, 14. aprila, ob 18. 30 se boste v našem Bralnem klubu Berivka z Diano Pungeršič pogovarjali o kratkih pripovedih Davida Albaharija Besede so nekaj drugega. Dobrodošlli!

David Albahari: Besede so nekaj drugega (Center za slovensko književnost, 2007.)

David Albahari (1948) je eno največjih literarnih imen nekdanjega jugoslovanskega prostora, tudi vileniški nagrajenec leta 2012, pisatelj,  judovskega rodu, živeč v Kanadi in pišoč v srbščini. V njegovem bogatem proznem opusu ima posebno mesto ravno kratka zgodba, ki ji je, po besedah sestavljavca pričujočega izbora Aleša Debeljaka, v osemdesetih letih določil nove standarde. Albaharijeve kratke pripovedi BESEDE SO NEKAJ DRUGEGA (Center za slovensko književnost, 2007), ki jih je prevedla Sonja Polanc, nas ne razvajajo s suverenim in vase prepričanim pripovedovalcem, vse prej kot to! Zgodbe se sprosti sestavljajo in pogosto v isti sapi tudi razdirajo: »Ta svet je hudičevo spolzek, pravi, in če ostaneš brez opore, kdo ve, kje boš končal.« Natanko v tej maniri nas pripovedovalec pogosto pusti nekje na pol poti, v nedorečenosti in negotovosti, od nas domala terja aktivno dopolnjevanje, premišljevanje o jeziku, dogajanju, likih, (literarni) resničnosti in resnici … Literarna veda je za take postopke skovala termin metafikcija, torej pisanje o pisanju, pisanje, ki se sproti reflektira, in pripovedovalec, ki nenehno dvomi v zmožnost izpovedati resničnost, pravzaprav dvomi celo, ali resničnost sploh obstaja. Pisatelj tako svoje zgodbe predaja docela v naše roke, da jih sami z lastno izkušnjo, intuicijo ali intelektom zaokrožimo, osmislimo ali pa le vzdržimo v vmesnem prostoru nevednosti, izgubljenosti …

Kako boste zgodbe iz Besede so nekaj drugega vzdržali vi, nas bo zanimalo v sredo 14. aprila 2021 ob 18:30 na srečanju bralnega kluba Berivka po spletni povezavi:

Join Zoom Meeting
https://zoom.us/j/94217292506

Meeting ID: 942 1729 2506
Passcode: 857586