Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

BERIVKA: Čebelja družina pisateljice Anje Mugerli

V torek, 20. julija 2021, ob 19. uri se bomo v okviru srečanja Bralnega kluba Berivka na Vrtu knjige pogovarjali o kratkoprozni zbirki pisateljice Anje Mugerli Čebelja družina.

Anja Mugerli v svoji tretji leposlovni knjigi, kratkoprozni zbirki Čebelja družina (CZ, 2020), združuje prvine, ki smo jih lahko opazovali že v njenem pronicljivem in za človekove notrine občutljivem kratkoproznem prvencu Zeleni fotelj (2015) kot tudi slikovitem in dogajalno razgibanem romanu Spovin (2017), ki ga je umestila v Brda. Tokratne pripovedi na površini povezujejo slovenski običaji, tradicije, vraže oziroma bajeslovna bitja (od čebelarstva do gozdarstva, od krivopete do kurenta, od poročnih do pogrebnih obredov), v globini pa znova raziskujejo medosebne odnose, še zlasti družinske. V sedmih zgodbah, ki se s samcato izjemo dogajajo v sedanjosti, tako srečamo najrazličnejše oblike družin, sestavljene, enostarševske, rejniške, a tudi razpadle in neuresničene … V vsaki se protagonisti in protagonistke soočajo tako s svojimi največjimi željami kot strahovi in demoni. V zgodbah je ostra ločnica med resničnim in izmišljenim pogosto zabrisana, v tem magičnem spoju domišljijskega (notranjega) in otipljivega (zunanjega) pa se rojevajo tankočutni uvidi v človekovo pristno naravo. Čebelja družina je pisana z očarljivo veščino opazovanja in pripovedovanja, ki stavi na dober stavek in odprt konec. Zbirka je bila nedavno ovenčana z nagrado Evropske unije za književnost.

Kako boste sobivali s Čebeljo družino vi, nas bo zanimalo na naslednjem srečanju bralnega kluba Berivka v sredo, 20. Julija 2021, ob 19:00.

Prisrčno vabljeni!