Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

BERIVKA: Prebirali bomo kratke zgodbe Andresa Neumana

V sredo, 10. marca 2021, ob 18:30 bo potekalo spletno srečanje Bralnega kluba Berivka. Z Diano Pungeršič se boste pogovarjali o kratkih zgodbah Andresa Neumana, Stvari, ki jih ne narediva.

ANDRES NEUMAN: STVARI, KI JIH NE NAREDIVA

Na prvi pogled se zdi naslov kratkoprozne zbirke Stvari, ki jih ne narediva (Cankarjeva založba, 2017) priznanega in plodovitega argentinsko-španskega avtorja Andrésa Neumana (1977) okoren in celo ohlapen, vendar se ob branju zgodb, ki jih je v slovenščino prevedla Marjeta Drobnič, kaj hitro spomnimo, da so v življenju mnogokdaj odločilne ali celo usodne ravno stvari, ki jih ne uresničimo, jih bodisi potlačimo v nezavedno, bodisi zakrnijo v fazi zamisli, fantazije, bodisi sploh ne sežejo do našega miselnega obzorja … A pisatelja zanima ravno negativ življenja, vse neizpovedano, neizpeljano, neizpolnjeno, in tako (domnevno) ne(iz)živeto, ki pa se v nasprotju z bralskimi pričakovanji v zgodbah vsakič znova (protislovno) razkrije kot srčika bivanja, celo življenjsko gonilo. Pa naj gre za medosebne odnose, soočenje s smrtjo in minevanjem ali stik z lastnimi sencami. Zgodbe so sila raznolike, v njih bomo srečali mladostnike in pare, profesorje in gangsterje, imenitneže in samomorilce, matere in očete, zdravnike in zdravljene … Predvsem pa se bomo v njih znašli sredi spočetja, rojstva in smrti hkrati. In enako učinkovite (privlačno zagonetne) so tiste, ki jih je vsega skupaj nekaj drobnih vrstic, kot tiste, ki se razširijo na več strani. Ob koncu knjige je pisatelj dodal še (literarnovedno) poslastico – svojsko razčlembo narave kratkoproznega pisanja. Tudi te kratke mislice o kratki zgodbi kot žanru bodo izvrstno izhodišče za pogovor.

Prijazno vabljeni, da se nam pridružite v sredo, 10. marca 2021, ob 18.30 na spletnem srečanju Bralnega kluba Berivka! Veselimo se vaših bralnih uvidov.

Pridružite se nam na naslednji povezavi:

Join Zoom Meeting
https://zoom.us/j/94786516933

Meeting ID: 947 8651 6933
Passcode: 480514