Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

BERIVKA: S Cirilom Kosmačem bomo lovili zadnje sunke pomladnega vetra

V torek, 15. junija se bomo na Berivki srečali ob 18.30. Tudi tokrat se bomo pogovarjali o knjigi Lovim pomladni veter, ki jo je napisal eden naših klasikov Ciril Kosmač. Srečanje bo tokrat prvič potekalo v živo, kar na izjemno veseli.

Ciril Kosmač (1910–1980) je eden naših pisateljskih klasikov. K njegovim sugestivnim delom s poudarjeno socialno noto in tankim posluhom za pravičnost, a tudi občutkom za liriko in fantazijo se vedno znova radi vračamo. Pisatelj, ki ga je pri ustvarjanju gnala neuklonljiva uporna pomladna vitalnost, pisatelj, ki je ustvaril ikoničnega Tantadruja in navsezadnje napisal zgodbo, na podlagi katere je nastal prvi slovenski celovečerec Na svoji zemlji, je imel pretresljivo življenje, temeljno zaznamovano z obema svetovnima vojnama. Ob 110. obletnici njegovega rojstva je po zaslugi Nanče Kosmač Kogej in Andraža Gombača knjižno podobo prvič uzrla še njegova po raznoraznih revijah in časopisih razgubljena krajša proza, od novel do kratkih zgodb. Knjiga Lovim pomladni veter (Beletrina, 2020) je zastavljena tematsko, zaradi česar se bere tudi kot nekakšen sprehod skozi avtorjevo življenje – od otroških dni, prek mladeništva z izkušnjo tigrovskega upora, ječe, begunstva v tujini in razburljivih let iskanja, pisanja, vse do (spominskega) vračanja v rodno vas in končne zrelosti v upanju.

Kako boste Kosmača in slovenski živelj skozi njegovo krajšo prozo doživljali vi, nas bo zanimalo na naslednjem srečanju bralnega kluba Berivka v sredo, 15. junija ob 18:30 v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja – Trg Brolo 1, 6000 Koper.

Za obisk prireditve morajo obiskovalci imeti eno od naslednjih potrdil:

  • hitri test na corona virus, ki ni starejši od 24 ur
  • PCR test
  • potrdilo o cepljenju
  • potrdilo o prebolelosti COVID-19