Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Bralni klub Berivka: Dušan Mitana – Pasji dnevi

Dušan Mitana (1946–2019), v marsičem ključno ime slovaške književnosti, je s spretno izmuzljivo pisavo in vztrajno uporniško držo zgodaj postal kultna osebnost, še danes navdih mnogih slovaških pisateljev. Že od začetka ga je zanimalo t. i. odprto delo. V njegovo zgodbo praviloma stopi skrivnost v obliki zagonetnih motivov in zakodiranih odnosov med osebami in položaji, ki so očarljivo zgodbeno gibalo, neredko pa skrivajo tudi poanto, sporočilo o svetu, kar jih dela privlačne za širok bralski krog. Enigmatičnost, pod katero domujejo tudi družbenokritične prvine, je Mitano ustoličila ne le kot največjega slovaškega mojstra kratke zgodbe, temveč si je prislužil tudi zaščitni znak največjega literarnega mistifikatorja. Pasji dnevi (LUD Literatura, 2019) torej še pred pasjo vročino izzivajo k branju in razvozlavanju mitanovske literarne skrivnosti.

»Kvadratke, ki so na videz najpomembnejši, tiste, ki sestavljajo geslo, je pustil namerno prazne. Skrito geslo ga ni zanimalo. Po navadi je zelo neumno. Skrivnosti niso za odkrivanje. Preprosto so. In prav je, da ostanemo pri slutnji, je govoril oče. Peter se je smejal, ampak prav to je tvoje delo, da razvozlaš skrivnost, in ni razumel očetovih besed, ko je odgovoril: morda pa ravno zato. Stvari je razvozlaval zaradi razvozlavanja samega.«

Kako boste prazne kvadratke Pasjih dni (za)polnili vi,  nas bo zanimalo v torek, 24. 5. 2022, ob 19. uri na srečanju bralnega kluba Berivka v Kavarni Loggia Caffè na Titovem trgu. Srečanje poteka pod okriljem Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper. Zelo se veselimo druženja!