Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Fabulin mesec vseslovenskega branja

V okviru festivala Fabula izbor

Vljudno vabljeni na literarni pogovor o knjigi Materinska knjižica (LUD Literatura, 2022)

z avtorico Katjo Gorečan in moderatorko Diano Pungeršič

torek, 19. marca ob 18.uri

Čitalnica Fulvie Tomizza, Čevljarska ulica 22

 

O AVTORICI
Katja Gorečan, pesnica in likovnica, po poklicu vzgojiteljica predšolskih otrok in študentka primerjalne književnosti in literarne teorije, rojena leta 1989 v Celju. Prve pesmi je napisala pri desetih letih. Leta 2007 je izdala prvo pesniško zbirko Angeli istega porekla (Literarno društvo Šentjur) ter prejela nagrado za najboljše delo na natečaju Ljubezen do domovine, svojega kraja, družine, sosedov, drugačnih ljudi s pesmijo Moj Rom.

S pesmijo Pešačenje po sgrafitu je sodelovala na mednarodnem festivalu Castello di Duino (2008).

Leta 2011 je pripravila razstavo slik Mačje leto v KUD-u Franceta Prešerna ter leta 2012 izdala zbirko Trpljenje mlade Hane (Center za slovensko književnost, 2012), s katero je bila izbrana za 15. Bienale mladih umetnikov Evrope in Sredozemlja, nominirana za Jenkovo nagrado (2013) in izbrana za festival Pranger 2013.

Kot gostja umetnica je bila povabljena s strani indijskega ambasadorja Jayakar Jeroma na sprejem indijske parlamentarne delegacije in Meire Kumar, prve ženske govornice Lok Sabhe.

Risala je za Dutch Design Week 2012 v Eindhovnu in med potovanjem po Šri Lanki poslikala Hansa surf hostel v kraju Hikkaduwa. S februarjem 2013 je odprla stalno razstavo slik v otroškem gledališču Narrenschloss na Dunaju. Njene slike so razstavljene na Pediatrični kliniki v Ljubljani in v Domu starejših občanov Ribnica. Nekaj časa je delala v vrtcu, kasneje pa vodila pogovorne skupine in ustvarjalne delavnice z bolniki z Alzheimerjevo boleznijo. S svojo poezijo je gostovala v Santiagu de Chile (Sociedad de Escritores de Chile) in v Buenos Airesu (Facultad de Filosofía y Letras in v El Archibrazo). V Maroku se je naučila poslikave telesa s kano in to znanje kasneje uporabila na delavnicah GOZD-ART-a v Rokodelskem centru Ribnica.

 

Knjige iz Fabulinega izbora vas opremljene pričakujejo v knjižnici. Izbrani avtorji/avtorice Fabulinega izbora 2024 so:

Gabriela Babnik: Tišina, polna vetra (Beletrina,2022)
Drago Jančar: Ob nastanku sveta (Beletrina, 2022)
Sami Al Daghistani: Islam in ljubezen (Beletrina, 2023)
Katja Gorečan: Materinska knjižnica (LUD Literatura, 2022)
Vesna Lemaić: Trznil je, odprla je oko (Cankarjeva založba, 2022)
Muanis Sinanović: Na senčni strani blokov (LUD Literatura, 2023)
Martin in Janez Ramoveš: Amerika (Stripburger/Forum Ljubljana, 2023)
Anja Mugerli: Pričakovanja (Cankarjeva založba, 2023)
Pia Prezelj: Težka voda (Goga, 2023)
Sodelujoči v projektu: Društvo slovenskih literarnih kritikov, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Mestna knjižnica Ljubljana – Knjižnica Šiška, Mariborska knjižnica, Knjižnica Domžale, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Kosovelova knjižnica Sežana, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.