Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Po poti ustvarjalnosti: Goran Vojnović v družbi dijakov o njegovi s kresnikom nagrajeni knjigi Figa

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper je v novo leto vstopila z razprostrtimi jadri, polna zagona in novih idej. Letos namreč praznujemo jubilejno 70. obletnico delovanja slovenskega javnega knjižničarstva v našem mestu. Ob tem naj izpostavimo, da bomo v čast 70. obletnice pripravili serijo različnih dogodkov. Prvi tak, se bo zgodil že 20. januarja, ko bomo v okviru natečaja Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo virtualno gostili Gorana Vojnovića.

Letošnje leto, ko v koprski knjižnici praznujemo 70 let, začenjamo s povsem novim projektom, natečajem za mlade, ki smo ga, s pomočjo glasovanja, ki je potekalo na socialnih omrežjih koprske knjižnice, poimenovali Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo.  K projektu so pristopili še Kulturno društvo Gajbla, Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem, Gimnazija Koper, Srednja tehniška šola Koper in Ekonomska gimnazija Koper. Natečaj bo potekal med 20. januarjem in 1. septembrom. V natečaju bodo lahko sodelovali vsi, ki so stari med 15 in 25 let. Kratke zgodbe bodo sodelujoči pošiljali na temo Po poti v prihodnost.

Natečaj Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo in serijo dogodkov, ki se bodo zvrstili ob praznovanju obletnice, bomo v knjižnici pričeli 20. januarja, ob 17. uri, s pogovorom z Goranom Vojnovićem, ki bo potekal virtualno, na naši Facebook spletni strani. Pogovoru se bodo pridružili dijaki Gimnazije Koper, Srednje tehniške šole Koper, Srednje poslovno-ekonomske gimnazije Koper, ki bodo pod mentorstvom profesorjev Jelice Maraž Alena Mesarića,  Adrijane Kocjančič in Mojce Butinar Mužina pisatelju postavili nekaj vprašanj. Ne nazadnje te dni v okviru mature, ki jih čaka, berejo prav njegovo knjigo Figa.

V okviru projekta bo KD Gajbla izvedlo štiri delavnice kreativnega pisanja in kreativnega branja, ki bodo potekale 2. in 3. februarja oziroma 9. in 10. februarja, ob 17. uri, preko Zoom konference. Vsi ki se želite delavnic udeležiti se prijavite na e-mail naslov po.poti.ustvarjalnosti@gmail.com.

Samanta Kobal je o projektu in delavnicah povedala: »Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo je projekt, ki temelji na ustvarjalnosti mladih ter izražanju lastnih misli, pogledov, idej skozi pisave – kratke zgodbe. A tako kot nobena stvar v življenju ni ograjena od ostalega sveta, je tudi pisanje vpeto v najrazličnejše svetove, ki se izražajo skozi različne, nove, individualne, skupinske … vsebine. In prav zaradi tega, da spoznamo in začutimo, kateri vsi svetovi se pretakajo v nas in izven nas, bo natečaj ponudil štiri ustvarjalna srečanja na ustvarjalnih delavnicah pisanja, na katerih bomo preko gledaliških, pripovedovalskih in gibalnih metod in tehnik odkrivali našo brezmejno ustvarjalnost, ki jo boste, mladi ustvarjalci, kasneje prelili na papir v obliki kratke zgodbe. Delavnice ustvarjalnega izražanja bodo s svojo vsebino prebujale speče Trnuljčice v nas, tistim že prebujenim iz dolgega sna pa pomagale širiti in oplajati domišljijske svetove z namenom, da se ideje kot črke zavrtinčijo v iskriv in čaroben ples na še nepopisanem listu. Od spečih idej do plesa črk bomo prišli s pomočjo najrazličnejših vaj s področja pisanja, gledališkega ustvarjanja, gibalnih in pripovedovalskih tehnik.«