Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Pod svinčenim nebom

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper smo se pridružili bralni akciji POD SVINČENIM NEBOM, ki traja od 10. 2. 2020 do 14. 7. 2020.

V letošnjem letu se bo zvrstilo več prireditev v spomin na požig Narodnega doma v Trstu in na usmrtitev bazoviških junakov. Veliko ljudi vsaj bežno pozna oba dogodka, ki sta se zarezala v naš kolektivni spomin, čeprav je mogoče z leti nekoliko zbledel. V Narodni in študijski knjižnici so si zamislili bralno pobudo Pod svinčenim nebom, s katero želijo osvežiti spomin na dogajanje med obema vojnama na Primorskem. Izbrali so knjige, ki obravnavajo omenjeno obdobje, in jih razdelili na dva sklopa: literarna dela in pričevanja posameznikov, ki so takratno dogajanje in vzdušje zabeležili v spominskih zapisih. Tako je nastal je seznam književnih stvaritev pisateljev in pisateljic, med katerimi so npr. France Bevk, Nada Kraigher, Josip Kravos, Boris Pahor, Alojz Rebula, med pričevalci tedanjega časa pa so zastopani npr. Lavo Čermelj, Pavla Hočevar, Zorko Jelinčič, Dorče Sardoč, Vekoslav Španger, Slavko Tuta, Drago Žerjal.

Pri akciji v Italiji sodelujejo poleg Narodne in študijske knjižnice tudi knjižnice z Opčin, s Proseka, iz Saleža in Feiglova knjižnica iz Gorice.

V Sloveniji smo se bralni akciji pridružili Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Mestna knjižnica Izola in Kosovelova knjižnica Sežana.

Bralna akcija, na kateri lahko sodelujejo bralci, starejši od 14 let, se je začela v ponedeljek, 10. februarja in bo trajala do 14. julija. Kdor želi sodelovati, mora v tem časovnem obdobju prebrati vsaj tri knjige s predlaganega seznama. V knjižnici boste prejeli bralno znamenje, na katerega boste napisali svoje ime, naslov prebrane knjige in po želji tudi nekaj misli o njej, in ga potem izpolnjenega vrnili v knjižnico. Nekatere knjižnice bodo ponudile podoben seznam knjig v italijanščini. Ob koncu pobude boste sodelujoči prejeli priznanje, knjižnice pa bomo poskrbele tudi za zaključni dogodek, ki bo združil vse bralce.

Vabljeni k branju!