Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Premiera kratkega igranega filma: Sedon let

Sedon let je nadrealistični eksperimentalni kratki igrani film, prežet z istrsko mitologijo in njenimi slikovitimi bitji. Nastal je v produkciji Urške Bradaškja, navdihnila pa ga je gledališka predstava Štrigolija, v kateri se istrska mitologija v kolektivnem nezavednem sreča s posameznikovim notranjim bojem.

»Bitka med dobrim in zlim se tudi v človeku dogaja na križišču, v našem srcu. Združitev in s tem alkimija se zgodi z objemom obojega, z ljubeznijo,« pravi ustvarjalka filma Urška Bradaškja, ki je še dodala: »O Istri in njenih običajih je bilo v zadnjih desetletjih veliko povedanega, napisanega, postala je všečna blagovna znamka, a pogledati globlje, tudi vase, pomeni dvigniti pokrov, pod katerim brbota nezavedno.«

Kot nam je zaupala, kratki igrani film govori o ženski, ki zasači svojega moškega v erotičnem odnosu z ljubico. Njen razum preplavijo čustva, ki jo popeljejo na nenavadno potovanje po sobanah nezavednega. V njenem bitju se odpre prostor, ko se individualno nezavedno zlije s kolektivnim nezavednim okoljem, v katerem živi. Izgubljena v siloviti borbi s svojimi čustvi in strahovi, poišče svojo srčno moč. Borba med dobrim in zlim se preobrazi v čistino s sprejemanjem in objemom obojega.

Za scenarij in režijo je poskrbela Urška Bradaškja, ki se je odlično znašla tudi v glavni vlogi, Ajda Zupan se je podpisala kot snemalka in montažerka, glasbo je prispeval Dario Marušič, kostume mitoloških bitij pa je pripravila Oxana Rosandič. Poleg Urške so v filmu zaigrali še Janez Ohnjec, Janja Sukljan in Manca Dorrer.

Ob tem se je Bradaškja zahvalila še Mestni občini Koper, Sebastjanu Moratu, Black box theatre in Turistični kmetiji Medljan, ki so prav tako znatno prispevali k nastanku filma.

Vabljeni torej na premiero kratkega igranega filma Sedon let, ki bo v Čitalnici Fulvio Tomizza, 21. decembra, ob 20. uri.

Zaradi ukrepov povezanih s preprečevanjem širjenja virusa COVID-19, se je na dogodek potrebno prijaviti na e-mail naslov  tina.sarazin@knjiznica-koper.si. Prijave zbiramo do zapolnitve mest. Z obisk prireditve morajo osebe starejše od 12 let imeti s seboj PCT potrdilo.

 

Vir (Štrigolija): Maja Pertič Gombač