Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Razstava Arti Reike – naj vas ponese v svet mang in stripov

Erika Gregorič, ki deluje pod umetniškim imenom Arti Reika, je sicer zaposlena v Mestni knjižnici Izola. Z odliko je magistrirala na oddelku za italijanistiko na Fakulteti za humanistične študije v Kopru in za svoje magistrsko delo prejela Kosovelovo nagrado Univerze na Primorskem za izjemne dosežke pri pripravi magistrskega dela na temo fantazijske književnosti. Ta element se odraža tudi v njenem risanju v japonskem manga slogu. Poleg risanja jo veseli tudi pisanje. Je avtorica člankov o fantazijski književnosti, objavljenih v rubriki Svet fantazijskega romana v Spletnem času. V spletni reviji CMK Magazin Centra mladih Koper smo v letih 2016 – 2017 brali njene stripe, ki kontestualizirajo šale o Janezeku. Najmlajši si v knjižnicah lahko izposodijo pravljico, ki jo je ilustrirala, Začarani gozd, avtorice Ksenjie Bratuš Albreht. Od 2014 je pripravila veliko samostojnih razstav in sodelovala na nekaj skupinskih. Leta 2020 je ustvarila umetniško nišo Arti Reika, izbrala vijoličasto zaščitno barvo in motive metuljev, ter istoimensko modro-laso junakinjo, ki jo spremlja na konvencijah.

Na razstavi, ki jo je poimenovala »To je Arti Reika«, vas bodo pozdravili ilustracije in izdelki, ki so nastali v zadnjih letih, ter fotografije zakulisja ustvarjanja, sodelovanja na sejmih in konvencijah, ki se jih udeležuje zadnja leta. Naslikane tematike so večinoma fantazijske, fantazijski junaki, fantazijski kontekst, večini pa je skupno to, da so nastale po navdihu verzov in glasbe, ki jo avtorica posluša med risanjem. Med avtorskimi motivi se smehljajo prijatelji, pari, junaki animejev (japonskih risank), ki so, kot pravi Erika, krivi, da je začela risati.

Razstavo si boste lahko ogledali vse od 1. do 31. marca, odprtje razstave in predstavitev umetnice pa bo potekalo 2. marca, ob 18. uri.