Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Razstava »Med Dajlo in Koprom: knjižnica grofa Francesca Grisonija«

Bogastvo Grisonijeve kulturne dediščine, ki jo skrbno hranijo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper, so popeljali na mednarodno raven. V torek, 18. maja 2021, ob 19.30, bodo v prostorih Muzeja Lapidarium v Novigradu otvorili razstavo  »Između Dajle i Kopra: knjižnica grofa Francesca Grisonija / Med Dajlo in Koprom: knjižnica grofa Francesca Grisonija«.

»Projekt predstavlja neprecenljivo vrednost ne samo za našo knjižnico, ampak za naše mesto, ovrednotenje bogate zgodovine našega prostora ter prepoznavnosti tega izrednega mozaika nacionalne knjižnične kulturne dediščine. Prepričani smo, da bo projekt bistveno pripomogel k prepoznavnosti knjižničnega fonda, ki zajema skoraj 4000 tisoč enot gradiva«, nam je zaupal direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja David Runco.

Koprska knjižnica in muzej Lapidarium iz Novigrada bosta tako zainteresirani javnosti predstavila nekatere zelo prestižne naslove iz fonda knjižnice Francesca Grisonija (1772-1841), filantropa in dobrotnika. Zbirka se je, po različnih zgodovinskih dogodkih ohranila skoraj v celoti in vsebuje 3.288 zvezkov. Vključuje knjige in periodične publikacije iz 16. stoletja in predstavlja dragulj med zgodovinsko pomembnimi zbirkami.

Dobrodošli na razstavi, »Između Dajle i Kopra: knjižnica grofa Francesca Grisonija / Med Dajlo in Koprom: knjižnica grofa Francesca Grisonija«, ki odkriva skrivnosti izjemno bogate zgodovine našega mesta in s svojo odmevnostjo sega tudi čez meje naše države. Razstava bo potekala med 18. majem 2021 in 18. junijem v prostorih Muzeja Lapidarium, Veliki trg 8a, Novigrad, Hrvaška.