Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Študenti inkluzivci za otroke s posebnimi potrebami

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem vabita v ponedeljek, 5. 10. 2020, ob 18. uri na Vrt knjige, kjer bo potekala zanimiva predstavitev tipnih slikanic, igrač, besedil za lahko branje in drugih pripomočkov za otroke s posebnimi potrebami. Dogodek bo v družbi študentov povezovala doc. dr. Aksinija Kermauner. V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper ob tej priložnosti napovedujemo izid posebne publikacije – tipne slikanice, namenjene vsem otrokom z okvaro vida.

»Inkluzivna družba naj bi osebam s posebnimi potrebami zagotavljala dostopnost in to na vseh področjih: prostor, storitve, pripomočki … Pomembno je prepoznati, da so posebnosti vrednote in različnosti osnova za rast in zrelost,« nam je zaupala doc. dr. Kermauner.

Študenti inkluzivne pedagogike Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem se pri predmetu Metode dela s slepimi in slabovidnimi, ki ga poučuje doc. dr. Kermauner, že dobrih deset let lotevajo izdelave številnih pripomočkov; do sedaj so prilagodili več kot sto otroških besedil in izdelali prek petsto prilagojenih igrač ter učnih pripomočkov, ki pomagajo slepim in slabovidnim otrokom pri kakovostnejši igri, branju in učenju ter jim s tem omogočajo bolj enakovredne možnosti v družbi.

K zagotavljanju enake dostopnosti do znanja si prizadeva tudi Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, zato se v skrbi za uporabnike s posebnimi potrebami vse bolj povezuje s primorsko Pedagoško fakulteto, ki je na tem področju zelo prodorna. Ob sodelovanju obeh ustanov se je porodil poseben projekt, saj bo letošnja publikacija, ki jo v Knjižnici tradicionalno izdajo ob zaključku leta, prav tipna slikanica. Unikatni izdelek bo nastal v sodelovanju Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper, Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Koper ter Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper. Ročno izdelana slikanica bo izšla v stotih izvodih, kar pomeni, da bo v publikacijo vloženega veliko ur dela, potrpljenja in ustvarjalnosti. Kot je ob tem povedal David Runco, direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper: »V Knjižnici že vrsto let vzpodbujamo in podpiramo projekte, ki so vsekakor dodana vrednost naši skupnosti in širše. Pomembno je namreč, da se tudi slabovidni in slepi lahko popolnoma enakopravno vključujejo v vsakdanje življenje.«

Vabljeni torej 5. 10. 2020 ob 18. uri na Vrt knjige, kjer se bo odvijala predstavitev izjemnega dela, ki ga je s svojimi študenti ustvarila doc. dr. Aksinija Kermauner in se bo kmalu prelilo v novo tipno slikanico, ki bo pod založniško taktirko Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper in v spretnih rokah zapornikov Zavoda za prestajanje kazni izšla že v letošnjem decembru.

V primeru dežja se bo prireditev preselila v avlo Oddelka za odrasle Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper. Zaradi ukrepov in priporočil NIJZ je predhodna prijava na e-naslov tina.sarazin@kp.sik.si obvezna.