Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

VABILO: Kratke zgodbe za dolge večere

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper v decembrskem času, ko se (koronski) večeri znatno podaljšajo, začenjamo srečanja spletnega Bralnega kluba Berivka. Prvi cikel srečanj, ki bodo potekala na tri tedne, smo poimenovali Kratke zgodbe za dolge večere. Prvi večer bo potekal 23. decembra, ob 18.30. Z vami se bo družila in pogovarjala Diana Pungeršič.

Kot nam je zaupala Diana: »V družbi vseh, ki jih knjiga briga, bomo odkrivali ali le obujali užitek v dobri zgodbi – mini porciji, ki si jo lahko privoščimo zvečer pred spanjem, med čakanjem na naslednji zoom sestanek ali pa v kopalnici, kamor v tem norem času, ko smo vsi doma, lahko še edino zares pobegnemo. Torej nekaj kratkega in po potrebi tudi močnega – šilce za dušo! Z zagotovljenimi blagodejnimi stranskimi učinki.«

Vabljeni torej, da se nam pridružite na prvem srečanju Bralnega kluba Berivka ob zgodbah Sergeja Curanovića iz zbirke Plavalec (Cankarjeva založba, 2020) v sredo, 23. decembra 2020, ob 18.30 na Zoom povezavi:

Join Zoom Meeting
https://zoom.us/j/92973867128

Meeting ID: 929 7386 7128
Passcode: 174547

Sergej Curanović: PLAVALEC (Cankarjeva založba, 2020)

Kratke zgodbe, zbrane v prvencu Sergeja Curanovića, so sicer vse prej kot kratke. Knjigo tvori vsega šest zelo raznolikih pripovedi, ki nas vsaka na svoj način popelje k raznolikim tematikam, svojskim osebam, v ločene prostore in čase. Druži pa jih svojevrstna globina nezavednega, v katero mimogrede ob branju zabredemo, epski zamah, s katerim so zgodbe napisane, počasnost in natančnost odstiranja novih in novih plasti duševnih in družbenih procesov, skozi katere krmari protagonist. Nekatere zgodbe so blizu detektivki, druge noveli, tretji težko poiščemo kakršnokoli vzporednico, a vse ostanejo z nami dolgo. Osebe, njihova doživetja in zlasti doživljanja se zalepijo v nas in nas izzivajo s svojo kontroverznostjo, tudi čudaštvom in zagonetnostjo. Pa naj gre za plavalca, ki se v morju sreča z utapljajočim, za pisatelja, ki se nemara ujame v lastno zgodbo, prostitutko na policijski postaji ali prazgodovinske ljudi iz zadnje zgodbe, ki si šele oblikujejo skupnost in spomin nanjo. Knjigo Plavalec lahko brezplačno naročite tudi preko medknjižnične izposoje.

Šest pripovedi v nagrajeni zbirki Plavalec se nam ponuja, da jih doživimo po svoje, premislimo in se o njih tudi družno pogovorimo na prvem spletnem srečanju Bralnega kluba Berivka, ki ga bomo organizirali v okviru Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper, v sredo 23. decembra 2020, ob 18. 30 uri.