Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Virtualna razstava Legendarni Koper – Capodistria illustrata / Stari krajepisi Kopra – Antiche descrizioni di Capodistria

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja v jubilejnem letu obeležitve 70. obletnice ustanovitve koprske knjižnice in 30. obletnice državnosti Republike Slovenije pripravljamo razstavo Legendarni Koper – Capodistria illustrata s podnaslovom Stari krajepisi Kopra – Antiche descrizioni di Capodistria, ki bo obeležila tudi kulturni dan (8. februar).

Razstava, ki jo je v knjižnici pripravil vodja Oddelka za domoznanstvo in knjižno dediščino Peter Štoka, bo virtualno potekala na spletnih platformah in strani knjižnice od 1. do 14. februarja. Tako vam bomo prvič razkrili epigram, ki ga je napisal Antonio Bruni, iz Statuta Kopra, prestolnice Istre, ki datira v leto 1668 in mnoge druge dragocenosti, ki jih hranimo pri nas:

O Justinovem in Paladinem mestu

Sem Koper, prestolnica Istre, podložnica beneškega leva,

čeprav sem bila tvoje mesto Justin in od Palade.

Po njej imenitna v miru in mladostna v vojni,

on pa mi je naklonil oblast, ki mi je sedaj primanjkuje.

Kdor bolj ceni italska in grška mesta,

naj ve, da so tudi mene zgradili kralji in bogovi.

(Statuta Justinopolis metropolis Istrae, Venetiis, 1668, prevod: Peter Štoka)

Seznam starih krajepisov, ki bodo razstavljeni: Blond (1553; nakup 2020); Alberti (1553; nakup 2020), Manzuoli (1611); Ughelli (1653); Koprski statut – Brunijev epigram (1668); Coronelli (1697); Naldini (1700); Carli (1743). Prikazani bodo tudi tisti, ki jih ne hranimo v fizični obliki: Vergerij st., Coppo, Bonifacio, Petronio.

Koprska knjižnica dopolnjuje svojo zbirko z rednim nakupovanjem starih knjig, zlasti del koprskih humanistov in tistih, ki so temeljna za zgodovino našega mesta, v okviru deset let trajajočega projekta Memoria patria, ki ga finančno podpira MOK. »Stari krajepisi Kopra« najlepše povzamejo in prikažejo temeljno poslanstvo in namen knjižnice, ki hrani, zbira in varuje knjižni spomin v kraju svojega delovanja. Gre za izbor najdragocenejših knjig, ki jih bomo razkazali in predstavili s številnimi starimi opisi mesta Koper.