Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Oddelek za mlade bralce

Dobrodošli na oddelku za mlade bralce, kjer je branje zabavna in zelo razburljiva pustolovščina!

Na oddelku za mlade bralce vam ponujamo široko paleto leposlovja in poljudnoznanstvene literature za otroke, starše, učitelje in vzgojitelje. Naša zbirka zajema tudi zvočne knjige, otroške revije, družinske filme in risanke, knjige v tujih jezikih, glasbene CDje in notno gradivo.

Zgodovina oddelka

V prostorih nekdanje Ljudske knjižnice v Verdijevi ulici v Kopru, je bil 28. novembra 1979 ustanovljen pionirski oddelek. Pred tem datumom je pionirska knjižnica že delovala, vendar ne samostojno, temveč v okviru Ljudske knjižnice. V pionirski oddelek so prenesli tudi knjižnico iz Pionirskega doma. Prenovljen Pionirski oddelek je imel tako na začetku delovanja 7.941 knjig in enega višjega knjižničarja.

Rovka Črkolovka

Na Oddelku za mlade bralce imamo od oktobra 2015 novo sostanovalko. To je naša Rovka Črkolovka, ki k nam prihaja iz naravnega rezervata Škocjanski zatok. Njeno znanstveno ime je etruščanska rovka. Je najmanjši sesalec na svetu, ki v dolžino skupaj z repom meri največ 4cm težka pa je le 1,8g. Poimenovali smo jo Rovka Črkolovka, zaradi njene skrivnosti.

Vsakič, ko rovka prebere knjigo ali pa poje kakšno črko, zraste za kak milimeter in ker ji je med knjigami zelo všeč, je knjižnica postala njen novi dom. Tam je prebrala že skoraj vse knjige in postala je prava velikanka.

Otroci, bi tudi vi radi zrasli kot naša Rovka?

Hitro v knjižnico, pa kakšno knjigo prebrat!!!!!!

….in ne pozabite, vsi ljubitelji knjig in branja so rovkini prijatelji.

 

Glasbena soba 

Glasbena soba tvori edinstveno in bogato glasbeno zbirko, kjer so zbrane različne glasbene zvrsti, tako klasične kot popularne, predstavljene na številnih nosilcih in medijih in je namenjena spoznavanju glasbe in uživanju v njej. Zbirko notnega gradiva sestavljajo učbeniki za glasbo kot tudi partiture za klavir, harmoniko, violino, klarinet, zborovsko petje in Orffov instrumentarij.

Glasbo lahko poslušate tudi v knjižnici in sicer preko slušalk na dveh za to posebej namenjenih računalnikih. Za slušalke vprašajte zposojevalca pri pultu.

Naučite se igrati na instrument! Sedaj vam je v knjižnici na voljo vrhunski glasbeni instrument in možnost, da tudi sami preizkusite vašo nadarjenost za glasbo.
Za dijake in učence glasbenih šol kot tudi za vse ljubitelje glasbe je na voljo električni klavir z dvojnimi slušalkami, kar omogoča, da vadite na instrument ne da bi »motili« druge obiskovalce knjižnice.

Ali ste vedeli?
Na Oddelku za mlade bralce, na Verdijevi 2 v Kopru, vas bo poleg pestre izbire knjig, pritegnila tudi skrivnostna glasbena soba. Zakaj skrivnostna? V njej se ne skriva le slavnosti klavir in velika zbirka CD-jev, ampak obiskovalcem knjižnice pade v oči tudi stena, za katero pa ljudje mislijo, da jo je načela vlaga.

Vam razkrijemo skrivnost?

Stena vsekakor ni poškodovana, temveč je poslikana s skrivnostno fresko, katera najverjetneje sega v čas nastanka stavbe, in sicer v 16. stoletje našega štetja.