Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Premikamo meje s tipanko Uganke za radovedne prstke

120806337 3310235822406346 9030844206669687970 O

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper bo tudi letos, ob koncu leta, tradicionalno izdala publikacijo. Tokrat je knjižnica moči združila s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem, Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Koper, Zavodom za prestajanje kazni zapora Koper in učitelji osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio. Skupaj bomo izdelali tipanko z naslovom Uganke za radovedne prstke.

»V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja smo v avgustu gostili razstavo tipnih igrač za otroke z okvaro vida, ki je nastala v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem, Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Koper in Zavodom za prestajanje kazni zapora Koper. Razstava, katere pobudnica je bila učiteljica osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio Ina Sulić, je tako med slepimi in slabovidnimi kot tudi v širši javnosti požela veliko pozornosti. V knjižnici se dobro zavedamo pomena, ki ga ima tovrstno gradivo za razvoj slepih in slabovidnih otrok, zavedamo pa se tudi, da je tovrstnega gradiva premalo, zato smo se odločili, da letošnjo tradicionalno publikacijo, ki izide ob koncu leta, pripravimo v obliki tipanke,« je povedal direktor knjižnice David Runco.

120844372 3310235712406357 4451431378709220383 O
Direktor David Runco: V knjižnici se dobro zavedamo pomena, ki ga ima tovrstno gradivo za razvoj slepih in slabovidnih otrok, zato smo se odločili, da letošnjo tradicionalno publikacijo pripravimo v obliki tipanke.

S posebno izdajo želimo v knjižnici javnost ozaveščati o pomenu tovrstnega gradiva, slepim in slabovidnim pa sporočiti, da v splošnih knjižnicah izvajamo storitve tudi zanje. Ozaveščamo jih o možnostih izposoje zvočnih knjig in drugega prilagojenega gradiva, ki ga zanje izdelujejo v Knjižnici slepih in slabovidnih Minke Skaberne in o možnosti brezplačne dostave tovrstnih gradiv na dom. Ob tem je Runco še izpostavil, »da bomo z naslednjim letom v knjižnici pričeli z izposojo zvočnih knjig v slovenskem jeziku ponudnika Audibook. Zvočnice si bodo lahko naši uporabniki enostavno in popolnoma brezplačno naložili na svoj računalnik, tablico, pametni telefon ali drugo prenosno napravo in jih kasneje poslušali tudi brez spletne povezave. Vsekakor bi si želeli, da bi bila izdaja tipanke le prvi korak k resnejši izgradnji prilagojenih knjižničnih zbirk v naši in drugih splošnih knjižnicah, saj bomo le na tak način tudi skupinam uporabnikov s posebnimi potrebami zagotovili enake možnosti do učenja in informacij.«

121034391 3320048844758377 1293526823105548457 O
Aksinija Kermauner (desno) ob predstavitvi tipanke.

K sodelovanju smo v knjižnici tako znova povabili Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Koper, Zavod za prestajanje kazni zapora Koper in učitelje osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio, da skupaj izdelamo tipanko za otroke. Izdali jo bomo v stotih izvodih, ki bodo nato podarjeni splošnim knjižnicam, zavodom in društvom za slepe in slabovidne. Ob tem naj poudarimo, da bodo vse tipanke ročno izdelane; vanje bo vloženega veliko ur dela vseh sodelujočih, predvsem pa strokovnega znanja, ki sta ga k projektu doprinesli dr. Aksinija Kermauner in Ina Sulić, ki sta na tem področju res izjemni.

V okviru sodelovanja s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem je prav v okviru tega sodelovanja v Čitalnici Fulvio Tomizza v začetku oktobra potekala tudi zanimiva predstavitev prilagojenih igrač, tipnih slikanic za otroke s slepoto, besedil v lahko berljivem načinu za osebe s težavami branja, posebnih družabnih iger in pripomočkov za pouk. Ob tem je doc. dr. Aksinija Kermauner izpostavila, da je za slepe in slabovidne izjemnega pomena, da lahko trenirajo svoj tip, saj je branje Brailove pisave izjemno težko, prav tipanke in igrače prirejene posebej zanje pa so za otroke prvi stik s tem.