Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zoran Predin: »V solzah in nesreči je lahko veliko humorja, kar nam je dokazal že legendarni Charlie Chaplin.«

15 Predin 2

V četrtek se je v Kopru mudil glasbenik, kantavtor, tekstopisec, pisatelj, Zoran Predin. V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja je predstavil svoj prvi roman Mongolske pege in razkril, da se je ob pisanju knjige zabaval.

»Ko sem pisal knjigo sem pisanje pesmi in glasbe popolnoma odmislil, roman mi je namreč dopustil svobodno pot domišljije, medtem ko pisanje pesmi tega vedno ne dopušča, saj si omejen na tistih nekaj besed s katerimi moraš povedati vse.«

Mongolske pege je vsekakor roman, ki ga bo bralec lahko bral na več načinov – od ljubezenskega do psihološkega trilerja in zgodovinske knjige. Predin se je namreč poglobil tako v medsebojne človeške odnose kot v samo zgodovino. Roman se namreč začne v času turških vpadov in zaključi v današnjem času. Kot je izpostavil, je knjigo najprej dal prebrati sinu Andreju, ki prav tako piše knjige in ob tem upošteval kar nekaj njegovih nasvetov. Kar je izjemno pri romanu Mongolske pege je to, da zajema tematike, ki so bile pereče nekoč in so pereče še danes, kljub temu, pa se Predin v knjigi izogne temu, da bi jih poglobljeno in podrobno opisoval, ampak se osredotoči na same zgodbe likov. Ob tem naj izpostavimo, da je v knjigi zaznati veliko humorja, sarkazma, črnega humorja, ki pa so podani na zelo subtilen način, predvsem pa na pravih mestih. Kot nam je zaupal, je sam velik ljubitelj takega humorja, saj kot pravi: »V solzah in nesreči je lahko veliko humorja, kar nam je dokazal že legendarni Charlie Chaplin.« Kaj natanko pomeni naslov Mongolske pege razkrije bralec šele ob koncu romana, zato naj to ostane skrivnost, nam je pa Predin zaupal, da je v nastajanju nov roman. Celoten pogovor si lahko pogledate v spodnjem video prispevku.