Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Dan splošnih knjižnic: Knjiga v vsak dom!

Posnetek Zaslona 2020 11 20 094254

”Ta teden praznujemo teden splošnih knjižnic. Prav danes, pa Dan splošnih knjižnic. Drži, da se otrok s knjigo najprej sreča v krogu svoje družine. Da je družinska knjižnica tista, ki najprej poskrbi za prvi stik z lepo podobo in prijazno besedo, toda takoj zatem so splošne knjižnice, kjer se ta ljubezen nadaljuje. To je naslednja zelo pomembna postaja v odnosu do knjige slehernega med nami,” je povedala državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc.

“Prav splošne knjižnice, 58 jih je, so tiste, ki so razprostrte po vsem teritoriju v Sloveniji in zato sleherni državljanki in državljanu omogočajo stik – tako z izvirnim slovenskim leposlovjem kot s strokovno literaturo. Zato je ta teden in današnji dan splošnih knjižnic še posebej veličasten, morda še prav posebej v trenutku, ko so pravzaprav zaprte vse druge kulturne inštitucije, ko smo veseli, da smo uspeli doseči, da knjižnice ostajajo odprte. Zato vzemite knjige v svoje roke, obiščite splošne knjižnice, odkrijte, kaj vse v dvanajstmilijonskem gradivu, ki ga imajo, skrivajo in spoznajte tudi vso njihovo drugo delovanje tudi v digitalnem okolju in na spletu. Posebej v teh trenutkih velja zahvala vsem tistim uslužbencem, ki v knjižnicah skrbijo, da kljub virusni situaciji naš stik s knjigo v tem trenutku ni zamrl,” je še izpostavila državna sekretarka (kaj vse je še povedala ob tednu splošnih knjižnic – TUKAJ).

Oddelek Za Odrasle 10 Scaled
Dr. Ignacija Fridl Jarc: “Vzemite knjige v svoje roke, obiščite splošne knjižnice, odkrijte, kaj vse v dvanajstmilijonskem gradivu, ki ga imajo, skrivajo in spoznajte tudi vso njihovo drugo delovanje /…/” Foto: Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper

Slovenske splošne knjižnice tudi v tem času ponujamo svojim uporabnikom spletne storitve preko različnih digitalnih platform, kot so video vsebine, izobraževanja in predavanja po spletu, povezovanj z drugimi organizacijami v lokalnih skupnostih z namenom obogatitve digitalnih vsebin za uporabnike, izposojo e-knjig in mnogo drugih digitalnih aktivnosti, ki smo jih knjižnice ustvarile in izvedle v času epidemije. Seveda pa knjižnice še vedno izposojamo tudi fizične knjige, ki so kljub  bogati  digitalni ponudbi visoko na lestvici zaželenih knjižničnih storitev. Ravno za to se knjižničarji tudi v času epidemije  trudijo za čim večjo dostopnost tega gradiva, pri nas vam nudimo namreč tudi varno izposojo v knjižnici.

V knjižnici Koper vam omogočamo brezstični prevzem predhodno naročenega gradiva (naročite lahko do tri knjige na dan). Za naročilo lahko uporabniki uporabijo orodja COBISS+/Moja knjižnica ali aplikacijo mCOBISS oziroma pokličejo na Oddelek za odrasle (tel.: 05 66 32 605), Oddelek za mlade bralce (tel.: 05 66 32 617) in Knjižnico Ankaran (tel.: 05 66 53 025). Ko bo gradivo pripravljeno, vas bodo v koprski knjižnici obvestili za prevzem. Gradivo boste lahko prevzeli pred Oddelkom za odrasle, Oddelkom za mlade bralce, Knjižnico Ankaran in Bibliobusom. Ob tem obiskovalce prosimo, da v knjižnico vstopate izključno posamično, ne glede na to ali prihajate iz istega gospodinjstva.

Poleg brezstične izposoje, si lahko na naših spletnih platformah ogledate dve razstavi, ki ju gostimo pri nas. Razstavo Glass Room – izdaja o napačnih informacijah, ki jo gostijo na Oddelku za mlade bralce, vam prav te dni predstavimo tudi skozi 6 zanimivih delavnic (več o delavnicah najdete TUKAJ), medtem ko smo vam že v četrtek 19. novembra virtualno predstavili razstavo, ki jo gostimo na Oddelku za odrasle, nastala je v okviru 25. obletnice delovanja slovenskega društva Hospic, fotografije zanjo pa je prispeval fotograf Matija Tomc (več o razstavi najdete TUKAJ).