Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

FOTO in VIDEO: Fotografska razstava ob 25. obletnici delovanja slovenskega društva Hospic

20201118 112814

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper, med 19.  in 25. novembrom gostimo fotografsko razstavo, ki je nastala ob obeležitvi 25. obletnice delovanja društva Hospic. Fotografije, ki nam prikažejo poučno, predvsem pa ganljivo zgodbo, je pripravil fotograf Matija Tomc. Razstavo bomo zaradi ukrepov in priporočil NIJZ predstavili v virtualni obliki, in sicer na naši spletni strani in spletnih platformah Facebook in Instagram.

Prostovoljci Slovenskega društva Hospic prinašajo novo razsežnost v spremljanju umirajočih in žalujočih, saj s svojo prisotnostjo, posluhom in bližino uporabnikom bogatijo preostali čas življenja. Pred pričetkom opravljanja prostovoljskega dela vsi prostovoljci društva opravijo začetno usposabljanje za prostovoljce.

Potujoča fotografska razstava prikazuje različna občutja in aktivnosti udeležencev začetnega usposabljanja za prostovoljce (ZUP), s katerim ti pridobijo strokovno podlago za vključenost v programe društva. S pomočjo usposabljanja prostovoljci pridobijo teoretično znanje s področij nege bolnika, odnosa do smrti, umiranja, žalovanja, duhovnosti in sočutne komunikacije z uporabniki. S predstavitvijo fotografske razstave javnosti želi Slovensko društvo Hospic poudariti pomen in vlogo prostovoljcev ter spodbuditi prostovoljce k opravljanju sočutnega dela za ljudi v življenjski stiski.

Fotograf Matija Tomc najraje fotografira v stilu režirane reportaže

Matija Tomc je diplomiral iz podjetništva na Visoki poslovni šoli (Ekonomska Fakulteta Univerze v Ljubljani) in specializiral iz managementa v socialnem delu (Fakulteta za socialno delo Univerze v Ljubljani).

Zadnjih pet let se aktivno ukvarja z umetniško in modno fotografijo. Fotografiral je modne zgodbe in reklamne članke za priznane (domače in tuje) modne in »lifestyle« revije, kot so ELLE, GRAZIA, Finance -TRENDI, i-D Italija ter dogajanje v zaodrju Tedna mode v Milanu. Za sabo ima že pet samostojnih fotografskih razstav doma in v tujini. Leta 2016 ga je VOGUE Italia izbrala med osem najbolj talentiranih modnih fotografov. Najraje fotografira v stilu režirane reportaže. Pri tem uporablja tehniko dinamične vizualizacije in anticipacije, vizualno mu je blizu stripovska in filmska estetika. Pri fotografiji najbolj ceni pristen trenutek, humor, ironijo, ustvarjanje harmonije skozi konflikt ter združevanje nasprotij.