Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Karantenske zgodbe, ki so se znašle na filmskem platnu

Kratke Zgodbe

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja smo včeraj, skupaj s KD Gajbla in Samanto Kobal, predstavili zanimive kratke zgodbe, ki so jih napisali mladi ustvarjalci. Na podlagi zgodb so nato posneli tudi kratek film.

Kako je nastajal in kje so mladi ustvarjalci črpali navdih za zgodbe, pa izveste v spodnjem videu.

Mladinski film: Barve karantene

Samanta Kobal: “Projekt, ki je prerasel v naš končni izdelek Karantenske zgodbe se je pričel kot mala ideja takoj po začetku marčevske karantene. S skupino dijakov smo se dobili na zoomu in se odločili, da bomo fizično zaprtje in vsa naša občutja, ki so v tej popolnoma nepoznani situaciji pričela prihajati na plano, ubesedili, usmerili v ustvarjalnost. Nastalo je šest zgodb, ki smo jih poimenovali Karantenske zgodbe, ki so svojo fizično podobo dobile konec meseca junija v obliki bralnih uprizoritev. A ker smo se že v samem začetku poigravali z mislijo o posnetih zgodbah, smo čez poletje vseeno strnili glave in se odločili, da zgodbe res tudi posnamemo. In smo jih. Posneli smo šest zgodb in jih združili v filmski omnibus z naslovom Barve karantene, ki bo zaradi karantene premierno predstavljen v pomladnih mesecih, v živo, vam pa že v sredo predstavimo nekaj zanimivih insertov.”

Pri ustvarjanju filma so kot avtorji zgodb in igralci sodelovali dijaki in osnovnošolka: Maša Novak, Lea Rajčič, Eneja Božič, Maj Umer, Asja Sawaid in Taša Bornšek. Vlogo snemalca in montažerja je prevzel študent Blaž Stantič Kobal, v vlogi mentorice in režiserke pa je bila Samanta Kobal. Film je nastal v produkciji KD Gajble. Finančno je projekt delno podprla MOK. Kot je še dodala Samanta Kobal, zahvala gre še Gledališki šoli Talia in KID Pina.

Natečaj za mlade ustvarjalce

Ob vsem tem moramo izpostaviti, da smo prav z včerajšnjim dogodkom, napovedali, da v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja, v začetku naslednjega leta skupaj s KD Gajbla, dramaturginjo Samanto Kobal, srednjimi šolami in Pedagoško fakulteto, pripravljamo zanimiv natečaj pisanja kratkih zgodb za mlade (15 do 25 let). Ker želimo, da ste tudi vi del tega, se obračamo na vas s prošnjo, da na našem instagram in facebook profilu glasujete za vam najbolj zanimivo ime:

  • Zgodbe mladih literatov
  • Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo

Glasujete lahko na naslednjem linku: https://www.facebook.com/knjiznicakp/photos/a.523202807776342/3489688264461100/