Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Svet je raven in okrogel: 14 večno aktualnih pravljic

Pravljica 1

Včeraj smo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja virtualno predstavili zanimivo knjigo pravljic Svet je raven in okrogel. Naši gostje so bili prav njeni ustvarjalci, filmski scenarist, režiser in pisatelj Metod Pevec, ilustratrka Lara Mastnak in oblikovalec Martin Pevec.

Kot nam je zaupal Metod Pevec: »Štirinajst zgodbic za lahko noč je nastalo v tistih davnih večerih, ko sem bil na vrsti, da sinu pred spanjem preberem pravljico. Zgodilo se je, da pri roki ni bilo primerne knjige, takrat sem si pomagal s svojo domišljijo in plišastimi igračami, ki so sinu ponoči delale družbo. Tako sta medvedek in opica po naključju postala velika prijatelja, ki sta si pred spanjem delila dogodivščine in drobne otroške modrosti. Dobri dve desetletji pozneje so zgodbice postale knjiga Svet je raven in okrogel, ki jo je oblikoval nekdanji poslušalec pravljic Martin Pevec, ilustrirala pa Lara Mastnak. Pripovedi, ki so v slogu Medvedka Puja ravno prav poučne, tople in iskrive, je izdal zavod Menuet.«

O knjigi:

Svet se zdi raven, pa skoraj vsi vemo, da je ravnina le optična prevara, ki jo človekovi možgani težko razumejo. V zgodbicah se tega čudnega sveta lotita dva junaka, ki sta karseda različna. Da se tako različna junaka sporazumeta je potrebno vsaj štirinajst zgodb. Ne samo da se sporazumeta, postaneta prijatelja, najboljša prijatelja, ki se lahko pogovarjata o tem, zakaj je svet hkrati raven in okrogel in zakaj je še veliko stvari, ki se je treba o njih pogovoriti.