Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Paleta dogodkov ob dnevu knjige

Spomini Iznad Ekvatorja

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja so združili moči z Libris d. o. o., kar pomeni, da se obeta zanimivo dogajanje v dneh, ki prihajajo. Tako bomo ob obeležitvi dneva knjige, ki ga praznujemo 23. aprila, v okviru razstave Tomos, ki jo je Mestna občina Koper pripravila v sodelovanju z različnimi partnerji, pripravili zanimive aktivnosti. V koprsko knjižnico tako prihaja Isabella Flego, ki bo v družbi svoje hčerke Lorelle Flego, predstavila knjigo “Spomini iznad ekvatorja”, v Librisu pa pripravljajo spletne dejavnosti, ki so jih poimenovali »Svet v spletu besede«.

Isabella Flego se po štiridesetih letih v knjigi Spomini iznad ekvatorja spominja petih let bivanja v Gani. Sedemdeseta leta prejšnjega stoletja so bila čas, ko je bila socialistična Jugoslavija neuvrščena država in je prodajala svoja motorna vozila v številne države po svetu. Avtoričin mož Aurelio je v Gani vodil vzpostavitev koprskega Tomosovega hčerinskega podjetja, imenovanega Tomos Ghana Limited.

Z Isabello in Lorello Flego se bodo obiskovalci lahko virtualno družili na Facebook spletni strani knjižnice, 20. aprila, ob 18. uri. Dogodku bo sledil še zanimiv video prispevek, v katerem gospod Ivan Pavinčič razkrije skrivnosti gradnje tovarne Tomos v Gani.

V Librisu so za obiskovalce pripravili aktivnosti, s katerimi bodo opozarjali na knjige in pomen branja in kupovanja knjig. Virtualnim aktivnostim so nadeli ime »Svet v spletu besed«.

Kot nam je zaupala Ingrid Celestina: »Pripravljamo serijo video posnetkov, ki jih bomo objavili pod skupnim imenom »Knjiga, ki me je premaknila«. Nekaj znanih in zanimivih ljudi smo povabili, naj nam v krajšem video zapisu zaupajo, katera knjiga jih je premaknila, jim morda zamajala tla pod nogami ali pa v njih preprosto pustila globoko sled.«

V okviru projekta »Slovenske založbe opozarjajo«, bodo na spletnih straneh Librisa redno začeli objavljati video zapise in opozorila slovenskih založb na njihove knjižne izdaje.

V petek, 23. aprila 2021, ob 19. uri, bo na spletni strani Librisa objavljen pogovor Zametki revije Fontana in TOMOS. V pogovoru bodo sodelovali Edelman Jurinčič, Danilo Japelj, Jadran Pišot in Mojca Brank. Predstavili bodo tovarniški časopis Tomos, ki je spodbudil nastanek revije za literaturo in kulturo Fontana, ki so jo v Librisu pred dvema letoma vnovič obudili k življenju. In seveda opozorili na zadnjo številko revije Fontana.

Skupaj bomo obiskali Sejem s kavča, ki se bo odvijal pod okriljem Vodnikove domačije in bo na virtualni stojnici ponujal več kot 500 knjig, več kot 50 tih slovenskih založb. Tudi pred knjigarno Libris bodo ponudili zanimive in cenovno ugodne knjige, med njimi tudi knjigo Isabelle Flego, ki jo bodo gostili v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper.

Vsebine boste lahko virtualno spremljali na spletnih straneh in socialnih omrežjih Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper in Librisa. Sledite nam in bodite v koraku z dogajanjem na knjižnem parketu, naj prišepnemo, da se kmalu obeta tudi pogovor z Goranom Vojnovičem, ki v družbi Vesne Milek predstavi nadaljevanje knjige Čefurji raus – Đorđić se vrača.

Izpeljavo programa smo omogočili: Javna agencija za knjigo RS, Mestna občina Koper, Založba Beletrina, Center mladih Koper in Vodnikova domačija, Primorske novice, Libris d. o. o. in Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper.