Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

PRIMORCI BEREMO: 15. tradicionalna bralna akcija v primorskih knjižnicah

Logo Pb2021

Spet smo v letnem času, ko se narava prebuja, vse cveti in lahko zunaj sedemo na klop, v travo, na skalo, vzamemo knjigo v roko in preprosto uživamo. Primorske knjižnice v pomladnem času že 15. leto zapored vabimo k sodelovanju v bralnem projektu Primorci beremo, da se skupaj povežemo v bralni akciji, ki ponosno ponuja raznoliko čtivo slovenskih avtorjev v bralni užitek in »raziskovanje«.

Naše bralno popotovanje se tradicionalno pričenja na svetovni dan knjige, 23. aprila in zaključuje 9. novembra. Prepričani smo, da se bomo lahko tudi v letošnjem letu pohvalili z velikim številom prebranih knjig in radovednih bralcev.

Tudi letos projekt »PRIMORCI BEREMO 2021« združuje deset primorskih knjižnic (Knjižnico Bena Zupančiča Postojna, Lavričevo knjižnico Ajdovščina,  Mestno knjižnico in čitalnico Idrija,  Knjižnico Makse Samsa Ilirska Bistrica, Mestno knjižnico Izola, Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper, Goriško knjižnico Franceta Bevka Nova Gorica,  Mestno knjižnico Piran, Knjižnico Cirila Kosmača Tolmin, Narodno in študijsko knjižnico v Trstu s Knjižnico Damirja Feigla v Gorici) v skupno sodelovanje in spodbujanje k spoznavanju kvalitetne literature slovenskih avtorjev ter razvijanju bralne kulture.

Na letošnjem seznamu lahko člani primorskih knjižnic izbirajo med 86 skrbno izbranimi leposlovnimi deli (75 proznimi deli in 11 pesniškimi zbirkami). Bralci lahko sodelujejo v vseh navedenih knjižnicah, v njihovih enotah in potujočih knjižnicah.

Za uspešen zaključek projekta je potrebno prebrati pet proznih del in eno pesniško zbirko ter oddati bralna znamenja z osnovnimi podatki o knjigi in bralcu. Da projekt živi naprej, je pomemben prav vsak bralec ne glede na to, koliko knjig uspe prebrati. Med sodelujočimi so vsako leto tudi taki, ki preberejo več od potrebnega števila za dokončanje projekta, nekateri celo vse knjige s seznama.

Otvoritveni dogodek nove sezone bralne akcije Primorci beremo 2021 je pripravila Goriška knjižnica Franceta Bevka, ki bo v četrtek, 22. aprila 2021, ob 18. uri gostila Ferija Lainščka. S pisateljem se bo o njegovem življenju, ustvarjalnem opusu in najnovejšem romanu Kurji pastir pogovarjala Tina Podgornik.  Ogled bo možen na Facebook profilu goriške knjižnice.

Seznam vseh knjig z njihovimi kratkimi vsebinami si lahko ogledate na spletni strani  http://primorci.kcktolmin.si/.

Vse podrobnosti o projektu so na voljo tudi na spletnih straneh sodelujočih knjižnic.

Vabljeni, da vzamete knjigo v roke in se v mislih preselite v drug svet. Naj se zabava in užitek pričneta!

Za spremljanje skupnih podatkov sodelujočih knjižnic, vmesnih rezultatov ali druge informacije v zvezi s projektom Primorci beremo je na voljo kontaktna oseba: Patricija Višnjevec, Mestna knjižnica Piran, tel.:  05/671 08 76 ali 041 759 719, e-pošta: patricija.visnjevec@pir.sik.si

JAK- Javna agencija za knjigo RS, podpira in sofinancira projekt.