Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Obisk Beleterinine trubadurke Petre Pogorevc

Vracilomat Ankaran

V Knjižnici Ankaran se lahko pohvalijo z novo pridobitvijo, ki bo strankam omogočala varen in zanesljiv brezstični način vračila knjig. Novi vračilomat, ki bo stal tik pred vhodom ankaranske knjižnice, bodo javnosti predstavili 8. junija, ob 18. uri, ko praznujemo dan Primoža Trubarja. Dogajanje bo z glasbeno točko popestril  vsestranski glasbenik Lean Kozlar – Luigi, sicer pa se bo po svečani otvoritvi na terasi ankaranske knjižnice odvil pogovor v okviru Beletrininih trubadurjev s Petro Pogorevc, ki  bo predstavila knjigo RAC – biografski roman o življenju Radka Poliča, ki je pri Beletrini izšel v lanskem letu.

V obdobju, ko nas je presenetila covid resničnost, smo se bili primorani prilagoditi razmeram. V Knjižnici Ankaran so delo ves čas prilagajali tako, da so se čim bolj približali uporabnikom in jim ob tem omogočali varno, brezstično izposojo, z novim vračilomatom, pa jim bodo omogočili tudi popolnoma varno in brezstično vračilo knjig. Ob tem so v Ankaranski knjižnici izpostavili, da bo vračilomat uporabnikom na voljo vsak dan v tednu, 24 ur na dan.

»Hvaležni smo, da nam je občina Ankaran omogočila nakup vračilomata, ki bo našim uporabnikom zagotovo omogočil lažji in za današnje razmere, ko živimo v covid resničnosti, predvsem varen način vračila knjig,« nam je zaupal direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja David Runco.

Kot so nam še zaupali v ankaranski knjižnici, je nova pridobitev izjemno dobrodošla, uporaba pa hitra in preprosta, saj bodo uporabniki knjige enostavno spustili skozi režo vračilomata, medtem ko bodo knjižničarji vsak delovni dan poskrbeli, da bodo knjige redno in dosledno vrnjene na knjižne police. Vabljeni torej v torek, 8. junija, ob 18. uri, na otvoritev novega vračilomata v knjižnici Ankaran, ki mu bo ob 18.45 sledil kulturni program v okviru Beletrininih trubadurjev, saj nas obišče avtorica Petra Pogorevc. Z njo se bomo pogovarjali o biografskem romanu, ki opisuje življenje Radka Poliča.

O avtorici Petri Pogorevc:

Kot so zapisali pri Beletrini je Petra Pogorevc (1972) diplomirala iz primerjalne književnosti in literarne teorije ter angleškega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Med letoma 1993 in 2007 je delovala kot novinarka, kritičarka, publicistka in prevajalka, leta 2007 pa se je zaposlila v Mestnem gledališču ljubljanskem kot dramaturginja in urednica zbirke Knjižnica MGL. Leta 2017 se je vpisala na doktorski študij na Oddelku za dramaturgijo in scenske umetnosti na AGRFT v Ljubljani.

O romanu:

“Življenjska zgodba vrhunskega gledališkega igralca, ki je leta 2007 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo, odstira in prepleta spomine na ustvarjalno pot Radka Poliča Raca. Knjiga, ki jo je po intenzivnih pogovorih z Racem napisala dramaturginja, urednica in publicistka Petra Pogorevc, je napisana v prvi osebi ednine, bogatita jo pristen humor in sočen jezik, oba tako značilna za tega velikega igralca. Brez zadržkov govori o sebi in o stvareh, ki so ga v življenju doletele, pa naj gre za anekdote iz gledališkega sveta ali za tragične dogodke, ki so ga ranili in zaznamovali. Pripoved mu sledi v otroštvo, pojasni njegovo vseživljenjsko povezanost s starši in bratoma ter obudi spomine na tri zakone, predstavi pa tudi njegovo pojmovanje lepega in težkega igralskega poklica. In kot beremo v knjigi: »Igra ni to, kar počneš, ampak to, kar si,«” so zapisali pri Beletrini.

Za obisk prireditve morajo obiskovalci imeti eno od naslednjih potrdil:

  • hitri test na corona virus, ki ni starejši od 24 ur
  • PCR test
  • potrdilo o cepljenju
  • potrdilo o prebolelosti COVID-19