Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Knjižnica Ankaran: Ob stihih poezije počastili spomin na preminule pesnike

244414231 4340796762683575 3643144989411785621 N 940x423

V Conventu Adria Ankaran je v začetku oktobra potekal že tradicionalni 4. večer Jadranske poezije, ki smo ga letos spremljali pod naslovom V kljunu Golobice. Večer je bil še toliko bolj poseben in prežet s spomini, saj so se navzoči pesniki in obiskovalci poklonili preminulim pesnikom Jolki Milič, Bertu Pribacu, Goranu Filipiju, Marku Sosiču in Josipu Ostiju.

Pred zanimivim večerom, ki so ga obogatili pesniki Barbara Pogačnik, Iztok Osojnik, Marij Čuk, Boris Domagoj Biletić in Martin Mikolič, je potekala redna seja Društva slovenskih pisateljev, kjer so navzoči razpravljali o decentralizaciji delovanja društva. Skupaj so se strinjali, da lahko regijam, ki se ponašajo z bogato kulturno dediščino in specifično zgodovino, omogoči njihov dodatni razvoj, hkrati pa tudi bogatenje nacionalne kulture. Pestrost in raznolikost delovanja društva, ki ima tako močen pomen za vse, ki se ukvarjajo z literaturo, in teh je samo na našem območju veliko, je tako lahko še dodatno obogatena, hkrati pa bi bile še neuveljavljenim avtorjem podane večje možnosti prodora na širšo nacionalno raven. Le s skupnimi močmi in raznolikostjo kulturne dediščine, ki jo hranimo pri nas, lahko kulturo tudi skozi besedo ponesemo na zavidljiv nivo.

Zanimivi razpravi je nato sledilo druženje ob poeziji izjemnih ustvarjalcev, ki so se s prebiranjem stihov poklonili preminulim pesnikom Jolki Milič, Bertu Pribacu, Goranu Filipiju, Marku Sosiču in Josipu Ostiju, ki so za sabo pustili močan pečat, saj je vsak izmed njih prispeval velik kos k mozaiku slovenskega pesništva in ne nazadnje slovenske kulturne dediščine. Njihova besedila tudi danes, ko niso več med nami, beremo z velikim spoštovanjem, kar je v svojem govoru izpostavila tudi podžupanja ankaranske občine Barbara Švagelj.

Svoja dela so na 4. večeru Jadranske poezije tako predstavili Barbara Pogačnik, ki jo je poezija napotila v literarno prevajanje in vsakovrstni aktivizem na tem področju, Iztok Osojnik, ki je ustanovil več umetniških gibanj in vrsto pomembnih umetniških ustanov ali festivalov, kot so Galerija Equrna, Trnovski terceti, Pogovori v Vili Herberstein, Vilenica, Revija v reviji in Zlati čoln, Marij Čuk, slovenski pesnik, pisatelj ter gledališki režiser in kritik, ustvarjalec samostalniške poezije, nenavadnih pojmovnih zvez in fantazmagorij, Boris Domagoj Biletić, hrvaški pesnik, literarni kritik, esejist, publicist in prevajalec in Martin Mikolič, besedni umetnik in šahist, ki je svojo pesniško pot začel zelo obetavno.

Božidar Brezinščak Bagola, hrvaško-slovenski pesnik, pisatelj in prevajalec, je ta večer prejel imenovanje za častnega člana Društva slovenskih pisateljev, ki mu ga je slovesno predal predsednik društva Dušan Merc. Imenovanje je prejel za velik prispevek na področju literature, saj njegovo ustvarjanje zajema pisanje pesmi, romanov, kratkih zgodb, potopisov, esejev, kritik in radijskih dram. Poleg tega je profesor teologije in filozofije, znan pa je tudi po svojih prevodih iz slovenskega in nemškega jezika.

Večer, prežet s poezijo, ki ga je uspešno krmarila Irena Urbič, je z glasbeno podlago obogatil vsestranski glasbenik Marino Legovič.

Prireditev 4. večer Jadranske poezije so omogočili Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Knjižnica Ankaran, Društvo slovenskih pisateljev in KUD Faral, Občina Ankaran in Javni sklad za ljubiteljsko dejavnost.