Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Pridružite se Tednu pisanja z roko in zgradite svoj smisel

Child 865116

Naslednji teden bomo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper vstopili v Teden pisanja z roko. Ročno pisanje v svetu mobilnih telefonov, tablic, zaslonskih in fizičnih tipkovnic počasi izgublja značaj. Čeprav se pisanje v elektronski obliki zdi učinkovitejše in bolj ekonomično, se prav pri pisanju z roko odpirajo neskončne, a hkrati neponovljive možnosti izražanja. Glavni pobudnik akcije je že sedmo leto Društvo Radi pišemo z roko.

S priključitvijo in podporo akciji, v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja želimo poudariti enkratnost napisanega. Rokopis je identitetna lastnost vsakega posameznika oz. posameznice, in da bi svojo identiteto ohranjali in nadalje krepili, moramo tako pri sebi kot pri drugih spodbujati pisanje z roko. Razvoj informacijske tehnologije in prevladujoča uporaba računalnika v pisnem komuniciranju je privedla do zmanjšanja motoričnih spretnosti, ki jih razvijamo s pisanjem z roko. Kot so zapisali v Društvu Radi pišemo z roko, učitelji opažajo, da mladi skoraj ne znajo več pisati z roko, njihove kretnje so toge, neizdelane in nerodne.

Zadnje raziskave kažejo, da se prepoznavanje črk in besed, razumevanje, abstraktno mišljenje in spomin izboljšujejo s pisanjem z roko. Kot rezultat pisanja z roko postaja učenje hitrejše in bolj učinkovito na področjih branja in pisanja, od matematike do glasbe.

Adult 1850177 Scaled
Čeprav se pisanje v elektronski obliki zdi učinkovitejše in bolj ekonomično, se prav pri pisanju z roko odpirajo neskončne, a hkrati neponovljive možnosti izražanja. Foto: Pixabay

Zakaj je ročno pisanje pomembno (povzeto po raziskavi Zakaj je v digitalni dobi pomembno pisanje z roko, ki jo je izvedla Ameriška fundacija za analizo pisave):

  • Ko se enkrat naučimo pisanja pisanih črk, je to hitrejše in enostavno. Več ko pišemo, bolj tekoče je pisanje.
  • Zapiski, napisani z roko, vplivajo na boljši spomin napisanega na predavanjih in skupinskih srečanjih.
  • Študenti lažje berejo komentarje, ki jih z roko napišejo učitelji na različnih nalogah in drugih gradivih.
  • Zgodnji napori v pisanju in razvoju finih motoričnih spretnosti so znak pripravljenosti za učenje in napovedujejo kasnejše dosežke v branju, pisanju in matematiki.
  • Pisanje z roko povečuje in širi razvoj na področju jezika, spomina, besedne prepoznavnosti in čustev.
  • Pisanje z roko gradi občutek identitete pisca in samoučinkovitosti.
  • Tipkanje na tipkovnici predstavlja drugačen fiziološki proces kot pisanje z roko. Za tipkanje na tipkovnici je aktivirana druga stran možganov, ki nima tako bogate povezave, kot se jo najde na možganskih področjih, ki jih aktivira pisanje z roko.
  • Elektronske naprave se lahko pokvarijo ali niso dostopne.

Pisanje z roko je kompleksna spretnost, ki spodbuja koordinacijo motoričnih, zaznavnih in kognitivnih zmožnosti. Gre za koordinacijo procesov v pisanju, ki obsegajo vizualno, slušno in vizualno- motorično zaznavo, grobo in fino motorično koordinacijo, usmerjenost, spretnosti zaporedja, ponovni priklic, poznavanje črk, prijem orodja, pisalno linijo, sedenje in postavitev papirja, pisane črke, prepis in kopiranje, združevanje črk, samo ocenjevanje in števila.

School Work 851328
Pisanje z roko je kompleksna spretnost, ki spodbuja koordinacijo motoričnih, zaznavnih in kognitivnih zmožnosti. Foto: Pixabay

Gradimo smisel

Eden tistih, ki aktivno raziskujejo zakaj je pisanje z roko tako zelo pomembno je profesor nevrologije Zvezdan Pirtošek, ki je za časopis Delo pred časom povedal: “Z iznajdbo in razvojem pisanja so se možgani spremenili. Oblikoval se je sistem med seboj povezanih »centrov za pisanje«, ki združujejo gibalne, čutilne in miselne procese. Ti centri so predvsem v levi možganski polobli, v čelnem in temenskem režnju. Pri pisanju na roko se vzbudijo ter se med seboj in z levo in desno možgansko poloblo povežejo predeli, pomembni za predstavo črke: za semantični, oblikovni ali gramatični kontekst črke v besedi, za abstraktno razumevanje, da je b isto kot B, in za razumevanje kategorij in hierarhije pojmov. Aktivirajo se predeli za bolj dinamičen, spreminjajoč se dotik, povezan z občutkom ob gibu prstov in roke in s kinetiko samega giba, s predvidevanjem, ko z ustvarjanjem, nizanjem in povezovanjem črk in grafičnih elementov, kot sta dvopičje in pika, gradimo smisel.”

Mednarodni dan pisanja z roko praznujemo 23. januarja

Na pobudo Združenih narodov je 23. januarja mednarodni dan pisanja z roko, v Sloveniji smo mednarodni dan raztegnili kar na cel teden, ko bomo skupaj spodbujali čitljivo in tekoče pisanje. V Društvu Radi pišemo so se odločili, da bo letos poudarek na pisanju s tiskanimi črkami, saj vse več ljudi uporablja predvsem velike tiskane črke.

Izbrani ambasadorji Tedna pisanja z roko 2022 so: pisatelj Tadej Golob, igralka Mojca Fatur in olimpijska zmagovalka Janja Garnbret.

Zaradi tega želimo tudi vas, dragi člani in uporabniki knjižnice opogumiti, da se lotite pisanja z roko. Na Oddelku za odrasle bo na vas čakala posebna škatla, kjer boste lahko oddali svoje rokopisne izdelke in s tem podprli akcijo in se pridružili tradiciji Tedna pisanja z roko. Ali obstaja pismo, ki si ga nikoli niste upali spraviti na papir in ga poslati? Ali celo tajni babičin recept za mineštro? Lahko je tudi samo nakupovalni seznam za tedenski nakup. Ali topla misel. Morda je čas, da ubesedite svojo največjo željo, napišete zahvalo ali preprosto nekomu zaželite lep dan. Veseli bomo vsake vaše črke!