Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

52 KNJIG, KI JIH MORATE PREBRATI: Virginia Woolf – Leta

52 KNJIG E1649745052230

Bralni priporočilni seznam 52 knjig, ki jih morate prebrati v letu 2022, smo knjižničarji pripravili za vse bralce in obiskovalce knjižnice. Zakaj ravno 52 naslovov? Ker ima leto 52 tednov. Vsak teden vam bomo razkrili nov naslov, ki je del bralne akcije, namenjene spodbujanju branja knjig, ki so kakovostne a včasih spregledane v vsej poplavi novih izdaj. V Oddelku za odrasle boste knjige našli na posebni polici, kjer bodo nestrpno čakale na vas. Knjige boste prepoznali po nalepki s posebnim logotipom naše bralne akcije.

4. knjiga, ki vam jo priporočamo: Virginia Woolf – Leta

Ta teden v branje priporočamo zadnji roman Virginie Woolf, z naslovom Leta, saj bomo 25. januarja obeležili 110 letnico njenega rojstva. Roman je bil, čeprav govori o času pred in med prvo svetovno vojno, objavljen prav v obdobju, ko je svet čutil, da bo kmalu prišlo do še ene tragedije.

Iz česa so sestavljena leta? Iz mesecev, dni, ur …? Woolfova bralcu pokaže, da so leta sestavljena samo iz dogodkov, ki močno zaznamujejo naša življenja, kajti vseh let si namreč ne moremo zapomniti, vtisnejo se nam samo trenutki. Avtorica je med platnice svoje knjige strnila 56 let družinskega življenja rodbine Pargiter, ki jim bralec sledi v posameznih poglavjih, ki predstavljajo letnice. Čeprav roman pripoveduje intimno zgodbo treh generacij omenjene družine, ostaja še vedno močno zasidran v družbenih okoliščinah tistega časa. Njegovi liki odzivajo na prelomne dogodke, kot so velika vojna, razpad Britanskega imperija in boj za pravice žensk. In prav ženske so osrednji liki tega romana, kajti, čeprav moški na začetku odločilno vplivajo na družinsko življenje, je to zgodba o skritem življenju žensk ter o napetosti med meščanskim salonom in sobicami za služkinje.