Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

52 knjig, ki jih morate prebrati: Predlagamo vam že 13. knjigo – Terry Pratchett in Neil Gaiman – Dobra znamenja

52 KNJIG E1649745052230

Včasih je treba v nenehnih napovedih konca sveta in apokaliptičnih dogodkov najti tudi kanček vsaj absurdnega humorja, ki nam bo pomagal po eni strani prestati in odpraviti občutek strahu, po drugi pa bolje razumeti bistvo številnih nesrečnih dogodkov. Zato vam kot 13. knjigo na bralnem seznamu priporočamo roman Dobra znamenja Terryja Pratchetta in Neila Gaimana.

 Kaj, če bo konec sveta? Morda ne bo prav danes, ampak bo zagotovo pojutrišnjem! To je izhodišče, iz katerega v knjigi Dobra znamenja izhajata izjemna angleška fantazijska avtorja, Terry Pratchett in Neil Gaiman. Ta osupljivi humorni roman tematizira vsem že dobro znano eshatološko zgodbo, zgodbo o koncu sveta, temo, ki nas kot človeško vrsto vzburja že od samih začetkov. V romanu se prepletajo tako svetopisemska kot okultistična tradicija, v pripoved pa so vrinjene reference iz popularne kulture, ki še dodatno popestrijo branje tega romana.

Glede na to, da sta bila pekel in raj od vedno v neke vrste hladni vojni, bližajoča se apokalipsa ju bo nagnala k sodelovanju. Zaradi tega se nenavadno prijateljstvo med angelom Aziraphalom in demonom Anthonyjem Crowleyjem nahaja v osrčju zgodbe, in iz njunih včasih nesmiselnih ampak zmeraj komičnih pogovorov izhaja humor, značaj in navsezadnje toplina romana Dobra znamenja. Prava vrednost romana je v tem, da se ga lahko bere kot zabavni fantazijski bestiarij poln angelov, demonov, čarovnic, lovcev na čarovnice in jezdecev apokalipse. Po drugi strani se ta roman lahko bere tudi kot resna zgodba o zapletenosti etičnih vprašanj, ki nam dokazuje, da so junaki tako v literaturi kot v življenju vse razen izključno dobri ali slabi, zlasti, ko gre za usodo celega sveta.

Več o romanu si lahko preberete na Dobreknjige.si, ali pa si jo izposodite kot elektornsko knjigo preko Biblos.