Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Aprilski koktajl prireditev ob svetovnem dnevu knjige v objemu znanih avtorjev in 5. obletnica Knjižnice Ankaran

20210831 190529

V mesecu aprilu napovedujemo paleto dogodkov, ki jih bomo zavili v barve praznovanja svetovnega dneva knjige in 5. obletnice knjižnice Ankaran.

Aprilski koktajl prireditev

Prireditve, ki jih v sodelovanju skupaj pripravljajo Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Knjižnica Ankaran, KUD Faral, revija Fontana, Libris d.o.o., Društvo slovenskih pisateljev, Združenje književnikov Primorske, Skupnost Italijanov Ankaran,  Kulturni klub Koper, 5. Kader Ankaran, Občina Ankaran in Slovenistično društvo Koper, bodo mesec april, ko praznujemo svetovni dan knjige, obogatile z različnimi prireditvami, kjer bodo predstavili izjemna dela različnih Istrskih avtorjev.

IMG 20220324 WA0009

Pomoli srca

Maja Pišot Cvikl, bo 21. aprila 2022, ob 19. uri, v prostorih osnovne šole Ankaran predstavila svojo drugo pesniško zbirko, ki je sveže izšla pri založniški hiši Libris d. o. o. Pesnico bodo predstavili: Jasna Čebron, ki je zbirko obogatila s spremno besedo, Edelman Jurinčič, izdajatelj in urednik revije Fontana in direktorica založbe Libris d. o. o. Ingrid Celestina.

Narod naš dokaze hrani

Predstavitev knjige Narod naš dokaze hrani, avtorja Anton Mihec-Tone in urednice Tanje Jakomin bo 22. aprila 2022, ob 19. uri, v knjižnici Ankaran. Z avtorico se bosta pogovarjala Tina Saražin in Edelman Jurinčič.

Tone Mihec je bil kronist časa, v katerem je živel in okolja v katerem je deloval, zato imajo njegova objavljena besedila tudi dokumentarno vrednost. V knjigi je dr. Tanja Jakomin Kocjančič zbrala in uredila podlistke, črtice in humoreske, ki so izhajali v Primorskem dnevniku in Slovenskem Jadranu med leti 1947 in 1955. Knjiga je kronološko razdeljena na pet ciklov. V prvem ciklu opisuje prihod Karnijcev v Kubed, v drugem prvo svetovno vojno in fašizem v Istri, v tretjem odstira razmere v Istri med drugo svetovno vojno, v četrtem ciklu zajeme povojno obdobje v Istri, peti in zadnji cikel pa opisuje življenje Slovencev na Reki.

Odlomke iz knjige bosta brali Valentina Šukljan in Alenka Rižnar, članici 5. Kader iz Ankarana.

Srečanje fontanovcev

Srečanje fontanovcev ob predstavitvi 61/62 številke Fontane, bo  26. aprila 2022, ob 18. uri, v Ankaranu. Srečanje bosta vodila Edelman Jurinčič urednik revije in Ingrid Celestina založnica revije. Za glasbeno spremljavo bo poskrbel vsestranski glasbenik Marino Legovič.

Na srečanju bodo fontanovci počastili 150 let ustanovitve Društva slovenskih pisateljev in 100 let rojstva pesnika Karla Destovnika Kajuha. V imenu Društva slovenskih pisateljev bo kratko zgodovino predstavil podpredsednik Tone Peršak, svoj pečat dogodku pa bodo zagotovo dodali tudi pisatelji iz zamejstva in Slovenske Istre, ki so leta 1989 brali svoje prispevke v podporo Slovenski demokraciji.

20211021 164953 Scaled

Zanimivo tudi na oddelku za mlade bralce

Na Oddelku za mlade bralce bo na ogled razstava z naslovom Hans Christian Andersen – Svet je zaklad pravljic.  Razstava bo na ogled od 1. aprila 2022 do 19. aprila 2022.  Z razstavo o Hansu Christianu Andersenu bodo med drugim obeležili mednarodni dan knjig za otroke, ki ga praznujemo 2. aprila. Na ta dan bodo knjižničarji otrokom, ki jih obiščejo v knjižnici podarili knjigo.

V sklopu razstave bodo na Oddelku za mlade bralce v mesecu aprilu vsak četrtek, ob 17. uri otrokom prebrali pravljice Hansa Christiana Andersena. Pomemben dogodek pa se bo na oddelku za mlade bralce zgodil 12. aprila, ob 18. uri, ko bodo gostili izjemno pisateljico in pravljičarko Anjo Štefan.

20220318 101845 Scaled