Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

52 knjig, ki jih morate prebrati: Jela Krečič – Knjiga drugih

52 Knjiznicar E1650442263684

V tem tednu praznujemo dva pomembna literarna datuma, zato vam ob dnevu slovenske knjige ter svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic, v branje priporočamo roman Jele Krečič Knjiga drugih.

Knjige združujejo ljudi, kajne? Med poukom slovenščine smo v sošolcih, ki so si v razredu upali izkazati nam podobna stališča o prebranih knjigah, našli zaveznike. Na zmenkih vedno pridemo tudi do vprašanja o najljubših knjigah, ki imajo včasih celo odločilno vlogo. In kdo ve, koga vse lahko spoznamo na enem literarnem večeru ali bralnem krožku. Vse to pod predpostavko, da govorimo o prebranih knjigah. Vendar v romanu Knjiga drugih Jele Krečič sploh ne gre za to – knjige, ki vse junake tega romana združuje, nihče niti ne odpre!

Prav ta knjiga, četudi med branjem o njej ne izvemo gotovo nič, predstavlja osrednji objekt romana, čarobni predmet, ki usodno usmerja dogajanje. Knjiga odigra pomenljivo vlogo v nenavadni romanci knjižnega molja Tineta in iskre mlade igralke Ane, kot tudi v očarljivem pisemskem prijateljstvu profesorice Hene in misteriozne starke Veronike. Galerija likov, ki jih je avtorica ustvarila, so marsikateremu bralcu ali bralki tako zelo znani, da se nam lahko zazdi, da gre za naše znance. Med vsemi njimi se pletejo tako intelektualni kot globoko intimni in čustveni, pogosto tudi humorni, pogovori, ki omogočajo vpogled v sodobno Ljubljano, njene ljudi in zlasti njene knjige.